З 1998 рокувіспанськомумістечкуБаенавлистопадіпроходитьФестивальоливокіоливковогомасла.Чому саметам ?Іспаніяславитьсяне тількигарячимтемпераментомжителів ,барвистимипляжами ,паельєютакоридою :начасткуцієї країниприпадає 45 %світовоговиробництваоливковоїолії .Святопроходитьз 9по 11листопада -самевцей періодзакінчуєтьсязбірврожаюцихплодів.АБаенавідноситьсядо числанайбільшихцентрівповиробництвуоливковоїолії-площаоливковихсадівнавколомістастановить400кв .км .
Під час святавідвідувачампропонуютьсотнірізних страв золивокіщедроділятьсяїхрецептами .Не обходиться ібезпізнавальнихпрограм :гостізнайомлятьсяз процесом виготовленняоливковоїолії ,дегустуютьрізні йоговиди .Тутжеможнапобачити ,наскільки широкасферазастосуванняплодіволивковогодерева :вонислужатьсировиноюдлявиробництваліків імасажнихзасобів ,креміввідзморшок імила(маслозоливокміститьсквален-антиканцерогенну ,фунгіциднуіпротимікробний засіб ) .
СМАЧНІХІТИ: тапенадаізакуски
Вкулінаріїрізних країнсвітуоливкиімаслининайчастіше використовуютьдляприготуваннярізнихзакусок ,салатів ісоусів .Або ждодаютьвблюдадлядоданняїм особливогосмаку .Переконатисявцьомунаочноможнапід часподорожейпоГреціїабоІспанії .
Дрібніоливкикладутьвхолоднізакускиі салати ;середні-впіцуабопасту ;крупнічастішефаршируютьсмаженим абосириммигдалем ,креветками ,рибою( анчоусами ,тунцем ) ,м'ясом ,сиром .
У Франції золивокготуютьТапенад-густупасту ,у складі якої такожприсутнікаперсиіанчоуси .Тапенадавготовомувиглядіподаєтьсяяксоусдо свіжих овочів ,алеїї можнанамазуватинахліб.
Маслини( чорніоливки )подаютьдо домашньогом'яса абодичини ,знимиготуютьсоуси ,зеленігарні длярибиі будь-якиххолоднихстрав .
Салати
Маслининайкраще підходятьдлясалатівіз зеленню іовочами .Також вонигарні всалатахзсиром ,особливофетоюабобринзою .
Випічка
Золивкамиабомаслинамипечутьхліб ,частододаючив'яленіпомідори .Їхтакож використовуютьдляприготуванняпіци .
Соуси
Ззеленимиоливкамиможнаприготуватибагатосоусів- наприклад ,аналогпесто ,або подібністьтартару ,використовуючимаринованіплоди.
ЯКПРАВИЛЬНО: оливкаабомаслина?
Оливкове деревоназивають такожєвропейськоюоливоюабомаслиною .Йоговирощувализнезапам'ятнихчасівспершунапівденному сходіСередземномор'я( впершучергу вГреції ) ,апізніше -вКриму ,Індії ,Грузії ,Пакистані ,Ірані ,Іраку ,наузбережжіЧорногоморяРосії .ВАмериціоливаз'явиласявсерединіXVIстоліття.Тудиїї разом звиноградомзавезлиєвропейці ,ідеревошвидкоприжилосянановому місці.
Оливкамиімаслинаминазиваютьодній тіж плодидерева ,тількиоливками ,якправило ,іменуютьзелені плоди ,амаслинами-чорні .Причому такийсловеснеподіліснує тількивросійськіймові ,у світі прийнятоназиватиїх " зеленимиоливками "і " чорнимиоливками ".Втім ,вбудь-якому своємуваріантіплоди цьоговічнозеленогодеревасмачні і корисні.