Стартувавсезонконсервації тазаготовок.Щобвсе вдалосябезвибухів іскисання ,важливо підібратиправильнібанкиі кришки.Про те,на що звернути увагупри їх виборі,нам розповілаінженер-технологконсервноговиробництваМаріяДацюк.
ЗАГВИНТИТИ
Кришки згвинтомлюблятьгосподині , яким складновозитися зключами.Але враховуйте ,що їх можна використовуватимаксимумдва рази : різьбарозбовтується , і зменшуєтьсягерметичність.Працює систематак:розігрітийв гарячій водіполімернийгерметик,який знаходитьсяна внутрішній частинікришки , розм'якшується , аостигаючи,щільнолягає накраю банки. Верхкришкивтягується всередину , ів ємностістворюється ефектвакууму.
Ціна: від 1,4 грн за шт.
ПОЛІЕТИЛЕНОВІ
Найпростішів роботі , але не дуженадійні .Герметичністьзнову жзабезпечує нагрів :простерилізованув окропікришкунадягаютьна гарячегорлечко банки ;остигаючи,вона добреприкріплюєтьсядо краївємності.Але вдругетакого ефектувжене добитися :за час службипластикрозтягнеться ,і герметичністьбуде порушена.Дляконсерваціїпідходятьтількикришкиз написом " для консервування" або " термокришка ".
Ціна: від 1,2 грн за шт.
ЖЕРСТЬ
Класичнікришкиз жерстіідеально використовуватидлясолінь(як правило , огірківі помідорів ), такяктівиділяють багатогазу(саме томубанкиі " вибухають ").При виборізвертайте увагу налаковане покриттявсередині, щобваші улюбленіогірочкине мали металевого присмаку .
Стійкість покриттяможна перевірити , провівшиватою, змоченоюв ацетоні,всерединікришки( воно не повиннолегкостиратися ) .Сріблястікришкизазвичайтовщий, томудовговічнішезолотистих .Також важливоперевірити ігумове кільце- воно маєщільно прилягатидо краївкришкиі нерозтягуватися.Не можнакип'ятитивирібдовшетрьох хвилин — може зруйнуватисялаковане покриття .Іне варто купуватикришкипро запас :вони зберігаютьсяне довше трьохроків, а потімпочинаютьіржавітиі внутрішнє кільцевтрачає еластичність .
Ціна:від70копійок зашт.
ВАКУУМ ЗБЕРІГАЄ ВСЕ
Відносно новий винахід-вакуумнаконсервація .Система складається знасосаі спеціальнихкришок.Закриватиможна практично все.Протипоказаннявсього одне : небезпечнісоління(в основномуогіркиі помідори ) , які виробляютьбагато газіві можуть"вибухнути ".Вважається, щооднавакуумнакришкавитримає50-200циклівзакриття.Підготовкапродуктівтака ж, які для звичайноїконсервації :на гарячегорлечко банкинакладаютьпрокип'яченукришку інасосомвикачують повітря(не обов'язкововлаштовувативакуум- доситьмінімізувативсерединікількість бульбашок ) .Відкриваєтьсятежпросто -достатньо відкритиклапан івипустити повітря .
Цінанасоса і3кришок-150-210грн.Кришкиможна купувати іокремо :10штук -120грн.
ВОГОНЬ-ХРАНИТЕЛЬ. Варіантзберігання свіжих овочівможливий ібезчудо- системи -знищитиповітря можназа допомогою звичайноїсвічки.Ідеальноцілі овочімиють(найчастішеогіркиі помідори ) , витираютьнасухо іукладають у банку .Всерединупоміщаютьневеликусвічку(неароматизовану )і запалюють .8-10 хвилинвонаповинна горітибез кришки, щобкисеньвигоріві піднявсявгору,потім разомз палаючою свічкоюбанку закриваютьі закочують ,як звичайнуконсервацію.Свічкаспалитькисеньі згаснечерез 30-40секунд.
ВИДИ КЛЮЧІВ ДЛЯ КОНСЕРВАЦІЇ — КЛАСИКА І "РАВЛИК"
Сьогоднівеликий вибірключів дляконсервації .У всіхє свої плюсиі мінуси, томуїхварто підбиратиіндивідуально.
ОБТИСКНИЙ
З нимможе працювати тількисильна людина :йогонадягають накришку іза допомогою важелівкілька разівобжимаютьпо колу.Наодну банкуйде менше30секунд, алезусилля треба докладатиатлетичні .
Ціна: від 150 грн
КЛАСИЧНИЙ
Напевно,нічого кращогоключа- напівавтоматаще не придумали.При цьомунайбільш ненадійний- той,в якому не можнарегулювати рівеньнатиску.Є моделі, вяких стоїтьдружитиз арифметикою :щоб банказакрилася , потрібно зробитипо12оборотів водну і в іншусторони.Самий звичнийваріант -такі ключі , в якихпотрібно контролювативсе самому :зробивши парукіл,покручуватипересувнийваликдо кришкидо тих пір,поки вона неприкріпиться добанки.
Ціна: від 70 грн
"РАВЛИК
Найпростіший і найбільш довгий за часом закачування ключ.Механізмсхожий напанцирравлика -притискнийваликйдепо спіралі , забезпечуючирівномірний притисккраю добанки.За часомзакачуваннядосить довгий- від 3 до6хвилин.
Ціна: від 65 грн