Харчова добавка, ефір інулін-пропіонату, не тільки знижує тягу до шкідливої їжі, але і змушує їсти маленькими порціями.
Про це розповіли американські вчені, опублікувавши результати дослідження в журналі American Journal of Clinical Nutrition.
Раніше вже було встановлено, що вживання в їжу інуліну (рослинного волокна, яке легко перетравлюється) збільшує вироблення в кишечнику пропіоната, що подає в мозок сигнал про насичення. При цьому ефір інулін-пропіонату збільшує вироблення пропионата в 2,5 разу.
Дослідники з Імперського коледжу Лондона на чолі з професором Гері Фростом провели експеримент на 20 добровольцях.
Таким чином, частина з них пили молочні коктейлі з новою добавкою, інші, які виступали як контрольна група, отримали звичайний інулін. Піддослідним демонстрували фото низько- і висококалорійних страв (салату, риби, шоколаду, тістечок), при цьому спостерігали за поведінкою їх мозку за допомогою МРТ.
В результаті експерименту було виявлено, що у добровольців, які отримали пропіонат, області мозку, що відповідають за роботу системи винагороди, були менш активні, причому тільки при погляді на висококалорійну їжу.
На наступному етапі дослідження добровольців пригостили пастою з томатним соусом і запропонували з'їсти стільки, скільки захочеться. Учасники, які отримали ефір інулін-пропіонату, з'їли на 10% менше тих, хто отримав простий інулін.
Зазначається, що в попередніх дослідженнях Фрост вже зазначав, що люди, які одержували в їжу ефір інулін-пропіонату, менше набирають вагу, але не міг пояснити, чому. Тепер стало відомо, що добавка одночасно знижує активність ділянок мозку, що відповідають за отримання задоволення від їжі і зменшує кількість споживаної їжі.
Читайте також:
- Вчені створили вакцину від усіх хвороб
- Кращі оптичні ілюзії 2016 року
- Вчені з'ясували, хто найбільше схильний до запоїв
- Вчені створили першого в світі робота-ящірку
- Названо найбільш генетично вироджений народ
- Через 10 років сексу між людьми не буде – футурологи
- Вчені знайшли спосіб знищити вірус герпесу в організмі