Головна Сьогодні

Вітаміни з підвіконня: чим вигонка відрізняється від вирощування в городі

Для розведення зелені в домашніх умовах підійде як ґрунт, так і гідропоніка

Для отримання пір'я цибулі підходять ящики, горщики, міні-парники і касети для розсади.
Для отримання пір'я цибулі підходять ящики, горщики, міні-парники і касети для розсади.

Зелені культури – чудові пряні приправи, без яких важко уявити супи і салати. І звичайно ж найкраще, якщо зелень не сушена чи морожена, а саме свіжа. У таких травах найкраще зберігаються біологічно активні речовини і вітаміни. Але де їх взяти в холоди? Можна, звичайно, купувати зелень на ринку і в супермаркеті (хоча не завжди буде впевненість, що вона вирощувалася правильно, без зайвих хімічних добавок) або завести власну зимову теплицю. На жаль, обидва ці рішення досить дороги. Але вихід є і для тих, хто не може дозволити собі теплицю, що обігрівається: можна висадити зелень просто на підвіконні. Про зимове вирощування вітамінів в кімнатних умовах розповіли кандидат сільськогосподарських наук, доцент Національного Агроекологічного Університету Світлана Матковська та досвідчений городник Неллі Лапінус.

ТРОХИ ТЕОРІЇ

Багато рослин виробили систему продовження роду, при якій накопичують в різних органах (зазвичай підземних) поживні речовини – цукри, білки, крохмаль. Навесні ці запаси використовуються для старту, розвитку і цвітіння. Ця особливість використовується при вигонці. Вигонка – отримання зелених частин рослин в зимовий період за рахунок запасів речовин, накопичених в кореневищах, цибулинах тощо. Щоб вчасно отримати зелень, заготовити рослини потрібно заздалегідь, до того, як промерзне ґрунт. Цибуля – традиційні культури, що використовуються для вигонки. Оскільки для формування пахучого листя цибулі потрібне світло, підготуйте місце на підвіконні, потіснивши кімнатні квіти.

ПОСАДКОВИЙ МАТЕРІАЛ: ВАЖЛИВІ СОРТИ І РОЗМІР

Традиційна ріпчаста цибуля – найцінніша зелена культура, джерело вітамінів, фітонцидів і стимулятор імунітету, допомагає впоратися із зимовими застудами. Тому вона здавна була однією з основних культур для вигонки.

Щоб отримати гарне пір'я, слід звернути увагу на сорти і розмір цибулин. На початку зими і восени для вигонки використовують дрібну сіянку, в січні-лютому – велику сіянку, а наприкінці лютого – в березні – великі цибулини. Є сенс використовувати багатогніздові сорти – Безсонівский, Спаський, Арзамаський, Погарський. Дуже добре підходить для отримання зелені цибуля-шалот, яку іноді називають кущівкою. Цибулини, відібрані для отримання зелені, зберігають при температурі трохи вище 0° С в сухому теплому приміщенні. При закладці цибулин на пророщування насамперед відбирають проростаючі і обрізають шийку цибулини "по плечики" – це прискорює вихід пера.

ПОСАДКА І ПОЛИВАННЯ. Для отримання пір'я цибулі підходять ящики, горщики або інші ємності, включаючи міні-парники і касети для розсади. При посадці в ящики на дно попередньо насипають ґрунтосуміш шаром в 3-5 см, потім цибулини укладають максимально щільно одна до одної, іноді навіть в кілька шарів. Такий спосіб укладання називається мостовим – цибулею як би вистилають поверхню ящика. Поливають овоч раз на 3-4 дня. Перших 10 днів цибулини можна тримати в темряві при температурі 18-20° С, потім їх виносять на світло. Для вигонки найкраще підходить температура в 20-22° С. При перегрів до 25-27° С пір'я відростає на 15-17 день, але стає крихким і недостатньо соковитим. При 15-17° С урожай отримують на 25-27 день, а при температурі в 11-12° С – на 40-й. При цьому смак вирощеної в прохолодних умовах цибулі набагато кращий, ніж при "спеці". Її пір'я соковите і хрустке, і довго не в'яне. При зниженні температури нижче 10° С цибуля припиняє зростання, але повністю зберігає життєздатність, навіть якщо температура падає до 3-4° С.

Цибулю поливають теплою водою, а через 1-2 поливи можна додати до води 1 г на літр карбаміду або інших азотних добрив. Така підгодівля значно збільшує кількість зелені, і особливо актуальна для дрібних цибулин. Добре стимулюють і рідкі органічні і органо-мінеральні добрива. Як ґрунт можна використовувати торф, ґрунт для розсади, заготовлену заздалегідь садовий ґрунт.

ЦИБУЛЕВА ЕКЗОТИКА

Є ще кілька видів цибулі, які придатні для вигонки: батун, шніт, слизун, багатоярусна і запашна цибуля. Досвідом вигонки такої цибулі поділилася Неллі Лапінус. Ці рослини не утворюють цибулин, але, розростаючись, формують багаторічну дернину. Саме її і використовують для вигонки. До початку промерзання ґрунту шматки такої дернини викопують, укладають в ящики на шар ґрунту або компосту і поміщають до підвалу або іншого прохолодного місця. За 2-3 тижні до отримання зелені ящики виносять до приміщення з температурою в 10-15° С і засипають шаром компосту або субстрату для розсади завтовшки в 8-10 см. Світло буде потрібне цибулі тільки після появи перших паростків. Пам'ятайте, що багаторічна цибуля погано переносить високі температури і низьку вологість, характерні для квартир взимку, тому ящик потрібно регулярно поливати, а пір'я – обприскувати. Рослини чудово реагують на 1-2-кратну підгодівлю карбамідом або комплексними добривами з великою часткою азоту відразу після зрізань. Крім цього, до ящика періодично підсипають торф або компост, підсапуючи та відбілюючи хибні стебла цибулі.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти