Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Гастрит: симптоми, лікування, ускладнення

Чи може гастрит перерости у виразку шлунка

Фото: Pixabay

За статистикою більше половини населення земної кулі постійно або періодично страждають від дискомфорту в шлунку. І у кожного страждальця щоразу виникає питання: це вже хвороба, чи ще ні? Що робити: бігти до лікаря, або спробувати впоратися з проблемою самостійно?

Причини гастриту

Гастрит – це хронічне запалення слизової шлунка. Виникає він внаслідок неправильного харчування (нерегулярного, з великою кількістю гострої, смаженої їжі), зловживання алкоголем, курінням, безконтрольним прийомом деяких лікарських засобів, зокрема, нестероїдних препаратів. Можна дістати гастрит і через стрес.

Ще одна причина гастриту – інфікування бактерією під назвою хелікобактер пілорі.

Симптоми гастриту

Проявляється захворювання відчуттям важкості в шлунку, відрижкою (повітрям, їжею, гіркотою), печією після їжі, відчуттям дискомфорту натщесерце. Болі, як такої, немає (вона в основному супроводжує виразковим захворювань), або буває помірна.

Щоб уникнути гіршого, тривогу треба бити, поки ці відчуття носять тимчасовий характер. Для початку визначте, від чого вони виникають. Постарайтеся не переїдати, обмежте себе в каві, всіляких маринадах, гострих приправ, смаженої картоплі, чорному хлібі, томатах, апельсинах ... Цей список для кожного індивідуальний. Можна спробувати полікуватися самому, сівши на тимчасову дієту. Попити відвари трав, наприклад, ромашки, календули, звіробою, насіння льону (вони нейтральні щодо кислотності), або готовий фіточай.

Про всі секрети правильного харчування дивіться в нашому відео.

Підвищена або знижена кислотність

Якщо вищеперелічене не допомагає, якщо печія мучить все частіше і супроводжується відрижкою і болями в животі, зволікати не можна: обов'язково звертайтеся до лікаря. Він призначить необхідні дослідження, визначить кислотність, наявність бактерії, зробить морфологічне дослідження слизової.

Можна за деякими ознаками і без обстеження, дізнатися яка у вас кислотність: підвищена або знижена? Наприклад, печія з кислою відрижкою, печіння або біль під ложечкою після їжі, найчастіше є свідченням гастриту з підвищеною секрецією.

Симптоми гастриту із зниженою секрецією – неприємний смак у роті, відрижка, нудота, іноді слабкі болі. Але точно визначити рівень кислотності шлунка і призначити правильне лікування може тільки лікар.

Сода від печії

Ми часто відкладаємо візит до лікаря на потім, а печію пристосувалися гасити содою. І допомагає ... Харчова сода дійсно нейтралізує соляну кислоту, яку "зіпсований" шлунок надмірно викидає в стравохід. Однак вона при цьому викликає рясне газоутворення, що тільки стимулює процес вироблення кислоти. Тому краще в таких випадках прийняти препарати від печії. Їх зараз в аптеках безліч. Допомагають і народні засоби: третину склянки соку сирої картоплі перед їжею, настій золототисячника з 1 столової ложки трави на 2 склянки окропу.

Виразка шлунку

Гастрит з підвищеною секрецією може привести до виразки шлунка або дванадцятипалої кишки, зі зниженою – до раку шлунка. Небезпека ця вельми реальна.

Вплив спадковості на захворювання не доведено. Швидше має значення сімейна традиція неправильного харчування. Грає роль і сімейне зараження бактерією. Цією бактерією інфіковано близько третини населення земної кулі. Захворювання може набувати затяжні форми, якщо причиною гастриту є хелікобактер. Майже у 90-95% пацієнтів страждають на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки, і у 75-80% – виразкою шлунка, виявляється наявність цієї бактерії. Згідно з дослідженнями, цей мікроорганізм є причиною майже 50% випадків раку шлунка.

Правильне харчування при гастриті

Півсвіту страждає від гастритів. Це породження нецивілізованості. З ростом культури, в тому числі культури харчування, добробуту, кількість гастритів знижується, – як, наприклад, в Японії. І не треба говорити про традиції, відсутність часу і коштів на нормальне харчування. Особливо обурює гастроентерологів "бутербродне харчування" і фастфуд. Багато людей, особливо молоді, набивають свій покірливий шлунок булками з котлетами. А харчування всухом'ятку, на ходу, без сумніву, сприяє виникненню хронічного гастриту. Недарма американці, гарячі прихильники фастфуду, в останні роки стали боротися з цією системою харчування.

Харчуватися при гастриті треба дрібно, 3-4 рази на добу. Якщо кислотність шлункового соку знижена, в раціоні повинні бути бульйони, нежирне відварене м'ясо і риба, курка, котлети, каші, киселі, компоти. М'ясо, рибу та овочі краще тушкувати, а не смажити. Потрібно виключити гострі і пряні страви, консерви, гірчицю, перець, цибулю, гострі соуси. Добре за півгодини до їжі випивати склянку мінеральної води, що підвищує кислотність.

При гастриті з підвищеною кислотністю слід віддати перевагу вегетаріанські та слизові супи, молочні продукти, нежирну рибу і м'ясо у відвареному вигляді, яйця всмятку, каші, киселі, овочеві пюре, компоти зі свіжих (некислих) фруктів, морквяний сік, підсушений білий хліб. Доведеться відмовитися від кави, міцного чаю, м'ясних бульйонів, копченостей, гірчиці, цибулі, часнику.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Новини партнерів

Загрузка...

Популярні статті

Новини партнерів