Нещодавно вчені з'ясували, що арахіс – незамінний в раціоні тих, хто хоче схуднути. Тому що його жири зовсім не відкладаються, а жменя цих бобових замість перекусу здатна позбавити від почуття голоду на кілька годин. Лікар-дієтолог Світлана Фус розповіла в програмі "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна", в чому ж секрет арахісу і як правильно його вживати.
Арахісова паста – дуже калорійний продукт, але дієтологи включають її в раціон тих, хто хоче схуднути. У чому ж феномен цього продукту? Як не дивно, у великій кількості жиру.
"Це рослинні жири, і звичайно, вони представлені поліненасиченими жирними кислотами. Вони входять до складу клітинних мембран і вирішують питання проникнення всіх поживних речовин в саму клітку. Арахіс містить велику кількість фолієвої кислоти, фітоестрогенів, тому він вважається жіночим продуктом", – пояснює Світлана Фус.
Тобто – допомагає засвоюватися глюкозі, а не відкладатися, як залишок, в зайвих сантиметрах. Таким чином – відповідає за правильний метаболізм або обмін речовин, який не дає нам товстіти.
Арахіс також нормалізує гормональний фон, а це теж не дає шансів зайвим кілограмам.
Фітоестрогени не тільки прискорюють обмін речовин і працюють проти жирів – пружна шкіра і розкішне волосся – це теж їх робота. Єдині обмеження – алергія і афлатоксини. І якщо для визначення першого досить аналізу крові, то ось з токсинами все складніше.
"Зараження такими токсичними речовинами може позначитися на людину отруєнням або іншими реакціями", – зазначає дієтолог.
Афлотоксину – це отруйна цвіль, яка розвивається через неправильне вирощування арахісу і інших продуктів. Але вихід простий: термічна обробка. Тим більше, саме так максимально розкривається смак і аромат "горіха", а точніше бобу.
"Арахіс куди ароматніший в порівнянні з тим же фундуком. А для приготування кондитерських виробів частіше використовується арахісова паста. До речі, приготувати її може будь-хто, – розповіла кондитер Тетяна Амбружевич. – Спочатку потрібно промити арахіс, висипати на деко і просушити в духовці – він повинен бути злегка янтарного кольору і хрусткий. А після перебити в блендері".
Смакота готова! Тепер – головне – не зловживати нею. Щоб арахіс допомагав, а не додавав зайвих проблем, головне, як і в усьому – знати міру. Двадцяти грамів в день для цього буде достатньо.
Всі секрети арахісової пасти – дивіться відео:
Тим часом ми з'ясували, як знизити стрес і стати щасливішим: терапія за допомогою корів завойовує світ.