I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Міфи і правда про весняний авітаміноз

Не списуйте на брак вітамінів апатію і втому

Тільки на маївку у нас з'явиться можливість з'їсти нетепличну зелену цибулю і салат-латук. А до нового врожаю полуниці, черешні, кавунів, огірків і перців чекати і того більше! Як тут не страждати від весняного авітамінозу? Але виявляється, масштаби нестачі сезонних вітамінів перебільшені. А деякі чинники, далекі від гастрономії, можуть дійсно викликати дефіцит корисностей в організмі.

Отже, які твердження про весняний авітаміноз помилкові і чому? На ці питання нам відповіли експерти: Наталія Гордієнко, гастроентеролог, терапевт вищої категорії клініки Doctor Sam, і Борис Скачко, дієтолог, фітотерапевт, медичний блогер.

Реклама

Миф 1: мізер фруктів – провокатор дефіциту

Вважається, що джерелом корисних речовин є свіжі сезонні овочі та фрукти, а їх ми не їли толком вже півроку, тому гіповітаміноз до весни практично гарантований. На ділі ж, щоб забезпечити організм, наприклад, вітаміном А, досить однієї великої моркви в день, вітаміну С – одного-двох яблук або склянки міцного відвару шипшини. Тому винятковість літніх овочів і фруктів перебільшена.

Крім того, "вітамінки" з грядки нерідко поступаються по спектру корисностей продуктам тваринного походження.

Так, овочі і фрукти бідні на цинк і мідь, що викликає стани, які обиватель приписує весняному авітамінозу. А саме: дефіцит цинку провокує випадання волосся, сухість шкіри, ламкість нігтів і проблеми у статевій сфері, міді – веде до порушень кровотворення, через що людина стає блідою і швидше втомлюється.

Реклама

А скажімо, залізо, що міститься у фруктах і овочах, засвоюється нашим організмом не більше ніж на 7% – в той час як цей же мінерал в м'ясі, яйцях і рибі – не менше ніж на 70%.

Миф 2: Бідніють запаси всіх вітамінів

До весни істотно зменшується надходження всього трьох вітамінів: фолієвої кислоти (чемпіони по її змісту – листові овочі, а їх взимку ми практично не їмо); вітаміну С (він не накопичується в організмі в будь-який час року, а взимку через простуди до того ж витрачається швидше, беручи участь у виробленні інтерферонів) і вітаміну D (70% його виробляється нашою шкірою під дією ультрафіолетових променів, а сонячних днів в осінньо-зимовий період, на жаль, лише 3-4 на місяць).

Миф 3: Втома – вірна ознака авітамінозу

Брак сил навесні виникає з іншої причини: нам довго не вистачало сонячного світла. Дефіцит освітленості і ультрафіолету погіршує роботу відразу трьох головних систем: центральної нервової (звідси хандра і втрата працездатності), імунної (що робить нас вразливішими перед застудами, на боротьбу з якими організм витрачає ресурси), гормональної (сповільнюється регенерація клітин, різко знижується вироблення серотоніну, як наслідок – псується настрій, і мелатоніну, через що погіршується якість сну, і ми відчуваємо розбитість).

Реклама

Миф 4: Термообробка їжі посилює проблему

Висока температура не впливає на мінерали, а структура вітамінів порушується лише частково. Навіть нестійка до зовнішніх умов молекула аскорбінової кислоти починає руйнуватися лише при 50°С і вище. Тому часточка лимона в чаї буде не менш корисною, ніж без неї.

Більш того, лікарі навіть рекомендують щодня частину фруктів і овочів вживати в пареному, тушкованому або вареному вигляді: після термообробки збільшується їх біодоступність, а значить, організм засвоює більшу кількість корисних речовин. Так що необов'язково мучити себе сирою капустою, якщо в такому вигляді вона вам не подобається.

Миф 5: Врятують вітаміни з аптеки

Дефіцит і надлишок корисностей можуть мати одну і ту ж симптоматику. Скажімо, як при нестачі вітаміну А, так і при його передозуванні шкіра починає лущитися. Без аналізу крові ви не можете знати, якої саме речовини не вистачає вашому організму, а тому легко можете заробити гіпервітаміноз, застосовуючи вітамінно-мінеральні комплекси: доза корисних речовин в них – на верхніх межах норми. А надлишок вітамінів і мінералів може навіть призвести до аутоімунних реакцій.

Миф 6: Проблему попередить здорове харчування

Якщо ви не знаєте, що таке фастфуд, а харчуєтеся різноманітними і здоровими продуктами, це ще не означає, що авітаміноз вам не загрожує: весь спектр корисних речей з їжі може отримати тільки абсолютно здоровий шлунково-кишковий тракт. В іншому випадку засвоєння організмом поживних речовин з продуктів значно знижується.

При цьому навесні ШКТ може відмовити у кожного з нас: кілька місяців поспіль ми майже не бачили сонця (що погіршує функції ендокринної системи, частиною якої є підшлункова залоза), а наш раціон був бідний на клітковину (що погіршує очищення кишечника і додає роботи печінки по виведенню токсинів).

Тому якщо хоча б іноді у вас виникає здуття живота, запор або діарея, нетравлення, дискомфорт в області шлунка або кишечника, ви обов'язково повинні відвідати гастроентеролога.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти