Головна Сьогодні

Психологія харчування: як обдурити мозок і їсти менше

Мозок оцінює кількість їжі ще до того, як ми почали їсти

Чим більше тарілка, з якої ви їсте, тим порція здається вашому мозку меншою, і в результаті ви більше з'їдаєте. Все тому, що розмір посуду, з якої ви п'єте та їсте, має значення. Про психологію сприйняття розповів в своєму Instagram лікар, кандидат медичних наук Андрій Бєловешкін.

За його словами, мозок оцінює кількість їжі ще до того, як ми почали їсти. Ми з'їдаємо "досить" на думку мозку. Використовуючи оптичні ілюзії можна вплинути на сприйняття кількості їжі, причому це працює і у людей і у мавп. Ілюзія Дельбефа – це вплив контексту на сприйняття.

У класичному її варіанті є два кола однакового розміру, але один з них в кільці великого діаметра, а другий – маленького. Друге коло візуально здається нам більше за перше, хоча насправді вони рівні.

Як правильно обирати посуд, щоб їсти менше
Як правильно обирати посуд, щоб їсти менше
Фото: Pixabay

Як це працює в харчуванні

1. Чим більше ваша тарілка, тим меншою вашому мозку здається порція і ви більше їсте. Це важливий момент, адже з 1900 року розмір тарілок в середньому виріс на 23%, що призводить до 50 зайвих ккал на день, що дорівнює +2,2 кг на рік, пояснює Андрій.

2. Чим контрастніше їжа і тарілка, тим вираженіший цей ефект (чим контрастніше тарілка, тим менше ми накладаємо). Наприклад, учасники дослідження, які вибирають пасту на білій тарілці накладають на 30% більше, ніж тих, хто має червону тарілку. Значення має і контраст скатертини. Чим вона контрастніша до тарілки, тим менше ми накладаємо. Чим вище рівень освіти і чим уважніше учасник, тим менше він схильний до цієї ілюзії.

Розмір важливий і в разі напоїв, зазначає Андрій Бєловешкін і наводить цікаві факти.

Якщо наливати у високі і тонкі склянки, то учасники випивають на 20% менше в порівнянні з низькими і широкими.

Використання ложок і виделок великого розміру призводить до збільшення з'їденого на 14,5%.

При цьому важкі тарілки, важкі прилади, важкі склянки призводять до зменшення з'їденого. Форма з'їденого ніякого впливу не робить.

"Підіграйте вашому мозку, використовуючи розміри тарілок і контраст. Салату більше ви з'їсте з великої зеленої тарілки, а пасти або рису менше з невеликої чорної або червоної", – порадив лікар.

Чи корисно голодування і чи вважають лікарі це безпечним – дивіться відео:

Тим часом ми з'ясували, як правильно бігати в спеку.

Всі подробиці в спецтемі Що робити на карантині: проводимо час з користю

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти