Супер-овоч осені – неймовірно смачний і здатний врятувати від небезпечних недуг. Звичайний гарбуз допоможе протистояти грипу, омолодити шкіру і навіть вивести радіонукліди з організму. Як же готувати гарбуз, чим ще корисний, і головне – кому його не можна їсти?
Що можна приготувати з гарбуза
Український город без гарбуза уявити складно, як і осінній раціон без гарбузової каші c пшоном. Рецептів національна кухня має десятки. Гарбуз готують з цибулею і часником, додаючи приправи за смаком. Або без солі, зате з крупою або рисом, на молоці. Гарбуз фарширують гречкою, грибами і м'ясом. Навіть ресторани включають до меню десерти або крем-супи, оригінально прикрасивши їх. Є і кекси, і пиріжки, солодощі з кунжутом і тушковані яблука.
Чим корисний гарбуз
"Гарбуз багатий каротиноїдами. Ці речовини захищають нас від шкідливого впливу забрудненого повітря, нітратів і пестицидів, які ми споживаємо з іншими продуктами. У помаранчевому овочі містяться вітаміни А, Е, П, значна кількість мінералів – магній, селен, цинк, хром. А наявна в гарбузі клітковина м'яко очистить кишківник", – говорить дієтолог Людмила Гончарова.
Калорійність гарбуза
Калорійність сирого гарбуза становить всього 26 ккал на 100 г.
- Гарбузовий сік – 34 ккал
- Гарбуз відварений – 37 ккал
- Гарбуз запечений – 46 ккал
- Гарбуз смажений – 76 ккал
- Пюре з гарбуза – 88 ккал
- Гарбуз тушкований - 189 ккал
- Гарбузове насіння – 556 ккал
- Гарбузова олія – 896 ккал
Кому не можна їсти гарбуз
Фахівці рекомендують вживати не більше 300 г продукту в готовому вигляді один раз на три дні. При цьому вкрай важливо, не забувати, що гарбуз переважно солодкий. Тому для деяких протипоказаний.
"Гарбуз протипоказаний для людей з цукровим діабетом. Першого, другого типу – не важливо. Її небажано вживати і тим, хто страждає від ревматоїдного артриту, артрозу, подагри", – підкреслює Людмила Гончарова.
Щоб не нашкодити собі, при будь-яких сумнівах слід проконсультуватися у лікаря.
Рецепт американського гарбузового пирога
Час приготування:
- 3:00
Складові:
Для тіста:
- Борошно – 6 ст.л.
- Вершкове масло – 100 г
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – щіпка
- Вода або молоко – 1-2 ст.л.
Для начинки:
- Мед – 2-3 ст.л.
- Гарбуз – 500 г
- Вершкове масло – 50 г
- Яйця – 3 шт.
- Кориця – щіпка
- Лимонна цедра – 1 ч.л.
- Ванілін – на кінчику ножа
Спосіб приготування:
- Борошно просіяти разом сіллю. Додати нарізане невеликими шматочками масло, перетерти руками борошно з маслом на крихти, додати яйце і замісити гладке тісто. За необхідності додати трохи крижаної води або молока.
- Загорнути тісто в плівку і прибрати в холодильник на півгодини. Викласти тісто у форму діаметром 24 см, сформувавши бортики. Наколоти виделкою і поставити в розігріту духовку до 180 С на 15 хвилин.
- Приготувати начинку. Гарбуз розрізати на великі часточки, загорнути у фольгу і запекти в духовці при 220-230 С близько 30-35 хвилин. Розгорнути фольгу і чайною ложкою і виделкою зняти гарбузовий м'якуш зі скоринки. Подрібнити блендером.
- Додати мед, вершкове масло, спеції і злегка збити блендером, по одному додати яйця, збиваючи блендером.
- Вилити начинку в форму з тістом. Поставити пиріг в духовку, розігріту до 180 С і випікати 40-45 хвилин. Перед подачею остудити.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому корисно їсти гарбузове насіння.