Незважаючи на те що на календарі ще зима, весна вже господарює. Особливо це помітно з нестачі вітамінів. Ознаки гіповітамінозу: погане самопочуття, суха шкіра, ламкі нігті і волосся, безсоння, апатія, зниження концентрації уваги, втома після достатнього сну.
Як же краще наситити вітамінами організм? За допомогою вітамінних препаратів або ж включивши до свого меню більше овочів і фруктів? Багато українців схиляються до другого варіанту, додаючи в їжу корінь петрушки, селеру, пастернак. А вітамін С отримують з відвару шипшини. Але чи задовольнять звичайні продукти харчування добову потребу у вітамінах?
Вітаміни в продуктах
Щоб організм отримав добову дозу вітаміну А, потрібно з'їсти 2 кілограми моркви. Зате всього один апельсин або чотири мандаринки наситять вітаміном С. Вітамін Е можна отримати з авокадо, але для добової норми потрібно з'їсти аж 5 плодів. Цей вітамін є і в горіхах. Їх досить 50 грамів на день. Багато заліза міститься в яблуках, але аж 2 кілограми цих фруктів здатні заповнити нестачу цього елемента. А щоб наситити організм кальцієм потрібно з'їсти пів кіла часнику.
"Не всім під силу з'їсти таку кількість продуктів в день, – каже дієтолог Інна Раілко. – Тим більше що в цей період не всі фрукти й овочі корисні".
Детальніше про вибір вітамінів дивіться у нашому сюжеті:
Аптечні вітаміни
Вітамінних препаратів в аптеках дуже багато. Ціни починаються від 10 гривень за аскорбінку. Найдорожчі полівітаміни, імпортного виробництва, коштують кілька сотень гривень.
"У полівітамінах, які випускають фармзаводи, в одній капсулі міститься чітко встановлена кількість конкретних вітамінів і мінералів, – каже завідувач аптеки Олександр Ломака. – Але скуповувати такі препарати без консультації з лікарем небезпечно! Якщо безконтрольно використовувати, можна заробити алергію".
Тому кращий варіант – поєднувати синтетичні й природні вітаміни. Тоді точно ніякий гіповітаміноз не страшний!
Нагадаємо, раніше ми писали про причини хрускоту в суглобах.