I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Японська кухня: ТОП-5 ознак, що ви їсте неправильно

Виявляється, макати суші в соєвий соус з васабі – неправильно

Японська кухня увійшла в наше життя давно і міцно, що вже практично і не сприймається як екзотика. Люди почали розбиратися в "Каліфорнія" і "Філадельфія", без проблем орудувати паличками і полюбили маринований імбир.

Але як правильно вживати страви японської кухні і чи потрібно розмішувати васабі в соєвому соусі і макати туди шматочок ролу, розповіла експерт з японської кухні мережі ресторанів "Сушия" Світлана Поддубна.

Реклама

s.poddubnaya

Як правильно вмочати суші в соус?

"Вам винесли сет з суші, ролів, сашимі. Передчуваючи прекрасну трапезу, ви зі знанням справи наливаєте в спеціальну ємність соєвий соус і розмішуєте в ньому васабі, а потім берете шматочок ролу або суші і опускаєте їх у приготовлений "розчин". Начебто все правильно? А ось і ні! Така манера безпомилково видасть в вас новачка, запозичивши схему "суші по-українськи", – зазначає вона.

Реклама

За словами Світлани, правильна трапеза по-японськи виглядає так: "Якщо хочете зробити все правильно і дійсно відчути всі нюанси смаку, то соєвого соусу капніть зовсім трохи (інакше він переб'є смак), умочіть в нього суші з боку риби, а не рису, покладіть зверху крапельку васабі і відправляйте в рот – однією порцією, що не відрізаючи і не відкушуючи".

Експерт також зазначає, що рис в соєвий соус не умочують, інакше він швидко розмокає, набирає зайвої ваги, стає занадто солоним і розсипається, утворюючи в соуснику неестетичний "суп".

"Японці так не роблять, а вже їм видніше. До речі, цілком допустимо просто капнути трохи соєвого соусу прямо на суші або шматочок ролу. А ось сашимі – нарізану скибочками сиру рибу – цілком допускається вмочити в соєвий соус. Зайвого вона все одно не візьме", – підмітила Поддубна.

Реклама

Змінюючи один вид риби іншим, обов'язково закусите пелюсткою маринованого імбиру – він очищає смакові рецептори, готуючи їх до нового блюда, стверджує експерт.

Прийом їжі по-японськи

"Стандартний прийом їжі – це рис, місо-суп і риба – вона може бути у вигляді суші, сашимі, ролу. Це "класика жанру", причому для японців немає принципової різниці в тому, сніданок це, обід або вечеря – продуктовий набір однаковий, а ось технології приготування можуть відрізнятися", – розповіла Світлана.

Цікаво і те, що немає встановленої послідовності подачі страв – тобто наша схема "перше, друге, десерт і компот" не спрацьовує. Тому не варто дивуватися, якщо в традиційному японському ресторані вам принесуть спочатку, наприклад, водорості хіяші, потім суші і рол, потім що-небудь з солодкого, а потім, коли ви порахуєте трапезу закінченою, на столі з'явиться суп, попереджає експерт.

"Для японця такий розклад абсолютно природний", – зазначає Світлана.

Японські салати

За її словами, японці не обходяться і без салату, ось тільки їх і наші уявлення про цю страву кардинально відрізняються. При цьому Світлана уточнила, що з класичних японських салатів у нас прижилися тільки водорості хіяші з горіховим соусом.

"Все тому, що в їх основі овочі цукемоно в дуже концентрованому маринаді – майже як наші мариновані огірки і помідори, тільки з ще більш різким смаком. Ми їмо їх лише від випадку до випадку, а от японці вживають регулярно. Вітчизняні ресторани японської кухні пропонують гостям фьюжн – європеїзовані варіанти салатів з азіатськими нотками: водоростями, кунжутним соусом, сирою або маринованою рибою", – розповідає Поддубна.

Чим правильно їсти суші

Крім того, якщо оволодіти майстерністю орудувати паличками не виходить, можна без докорів сумління поїдати їх руками.

"Етикет поїдання суші не тільки допускає, а всіляко вітає поїдання їх руками. Вже всяко краще вилок. Більш того, самі японці часто так і роблять, і традиція ця має вкрай цікаве походження", – зазначила Світлана і розповіла передісторію.

За її словами, раніше їсти суші руками пропонувалося чоловікам – це робилося для того, щоб, забруднивши руки їжею, їм не спало на думку торкатися до гейш. Це було заборонено, а руки в рибі і дорогі кімоно виступали додатковим бар'єром.

mk5

При цьому жінкам, навпаки, їсти руками не дозволялося. Їх руки повинні були бути сухими і чистими, щоб завжди можна було зупинити того, кого не зупинили брудні руки, – безперешкодно діставши кинджал зі складок кімоно.

"Зараз кинджали носити не прийнято, тому руками їсти можна всім. Не соромтеся – це дуже по-японськи! Якщо ж все-таки віддаєте перевагу палички, то ні в якому разі не втикайте їх в рис – так роблять тільки на похоронах", – підкреслила експерт.

Морепродукти в японській кухні

Якщо не любите морепродукти і рибу, це зовсім не означає, що тема японської кухні для вас закрита, запевняє Світлана.

"Ніщо людське не чуже жителям Країни висхідного сонця, тому вони також їдять свинину і курятину. Яловичина теж є, але зустрічається рідше і значиться в категорії делікатесів – її мармуровий різновид займає лідируюче місце в списку найдорожчих м'ясних продуктів в світі", – зазначає Поддубна.

За її словами, з демократичних традиційних м'ясних страв можна вибрати курку торікацу, з соусом тонкацу або у вигляді кацу по-токійському. Свинина може бути, наприклад, в кисло-солодкому соусі або в традиційній паніровці тонкацу.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти