Історія моряка: одеський кок готує екіпажу солодкі сосиски і пройшов "чистилище"

Кок сам закуповує продукти і кожен день готує їжу в екстремальних умовах через морську хитавицю, а повертаючись на сушу, працює в екзотичних ресторанах

Свято живота. У погожі дні наш герой влаштовує пікнік прямо посеред палуби з мангалом, шашликами і пивом, чим радує весь екіпаж судна після виснажливої зміни трударів моря. Фото: vk.com
Свято живота. У погожі дні наш герой влаштовує пікнік прямо посеред палуби з мангалом, шашликами і пивом, чим радує весь екіпаж судна після виснажливої зміни трударів моря. Фото: vk.com
Смакота. Більшу частину продуктів морський кухар замовляє сам, але не відмовляється від можливості приготувати і щось з морської екзотики – з того, що моряки самі наловили собі на вечерю. Фото: vk.com
Смакота. Більшу частину продуктів морський кухар замовляє сам, але не відмовляється від можливості приготувати і щось з морської екзотики – з того, що моряки самі наловили собі на вечерю. Фото: vk.com
В морі. Наш герой утримував маленький плавучий
В морі. Наш герой утримував маленький плавучий "ресторан" на сухогрузах і кожен день обслуговував по 20 осіб, деколи дуже примхливих в їжі. Відпочинку при такій роботі залишалося лише кілька годин на добу. Фото: vk.com
Екватор. У морі є старовинна традиція
Екватор. У морі є старовинна традиція "посвячення в моряки" після першого перетину екватора новачками. У цей день "чорти" заважають новеньким проходити випробування, а "русалки" їх спокушають. Фото: vk.com
Кок Дмитро Решетников свариться на єгипетську картоплю і експериментує з екзотичною рибою. Фото: vk.com
Кок Дмитро Решетников свариться на єгипетську картоплю і експериментує з екзотичною рибою. Фото: vk.com
1/8

Наш черговий герой – кок Дмитро Решетников, ходить в рейси і годує екіпажі моряків на сухогрузах всього чотири роки, але й за цей невеликий термін встиг побачити багато цікавого, наприклад, солодкі сосиски. "Сегодня" дізналася, як працювати кухарем в море і чим відрізняється морська кухня від сухопутної.

Реклама

Щодня кулінарові доводиться годувати близько 20 осіб, а допомагає йому тільки одна людина, яка робить заготовки, чистить і кришить продукти. "Щоб всіх нагодувати, мені доводиться вставати о 5:00", – зізнається кок. На сніданок для українських екіпажів Дмитро зазвичай готує яєчню з салом, а відразу після сніданку починає готувати перше блюдо до обіду. Після приступає до другого блюда і заварює чай каркаде, яким моряки рятуються від спеки.

"Тільки потім можна півтори години відпочити чи поспати, щоб з новими силами приступати до приготування вечері. День мій закінчується тим, що я розморожувати продукти на сніданок. З ранку все повторюється по новому", – розповідає кок. І зізнається, що іноді влаштовує морякам свято живота з шашликами, барбекю, відбивними і пивом.

$8 НА ЛЮДИНУ. "Складність у роботі кухаря в морі в тому, що в одному порту можуть бути якісь продукти, а в іншому – немає або вони своєрідні. Наприклад, в Індії сосиски не солоні, а солодкі! З часом дізнаєшся, що в Аргентині і в Бразилії відмінна яловичина, а в Єгипті огидна картопля – практично вся чорна. Зате єгипетська курка хороша, чого не можна сказати про свинину. Одного разу мені привезли м'ясо поросяти, який, мабуть, уже давно помер своєю смертю – довелося повертати постачальникам", – розповідає кок і додає, що за всі продуктові закупівлі відповідає сам.

Реклама

Це стосується як обсягів продуктів, так і якості. "Капітан каже коку, який бюджет закупівель, і виходячи з цього кухар робить розрахунки. Наприклад, вісім доларів на людину", – пояснює Дмитро Решетников.

Найскладніше, за його словами, це приготування під час качки. "Якось ми чотири дні йшли в умовах шторму – тарілки літали, немов НЛО", – сміється кок.

Зазвичай Дмитро працює з командами українців, але у свій перший рейс вирушив з іноземним екіпажем. "Команда складалася з наших та іранців, які відмовлялися від мого куховаріння. Тому спеціально для них іранський офіцер готував рис і курку зі спеціями. Спеції у них позбавлені смаку, але зате дуже яскраві, а рис – смачний, оскільки готується при декількох обробках", – згадує моряк.

Реклама

Для своїх Дмитро Решетников готує традиційну українську їжу. Правда, бувають і винятки, коли капітан або офіцери просять засмажити окремо для них качку або стейк. Іноді доводиться відступати від звичного меню через стан здоров'я окремих членів екіпажу – тоді доводиться готувати овочі і м'ясо на пару. "Головне ж для моряка в рейсі – щоб було смачно і побільше", – каже кухар.

ХРЕЩЕННЯ ЕКВАТОРОМ. Працюючи на морський кухні, не обходиться без екзотики. "Ми ловили кальмарів, скатів і навіть рибу, назви якої не знали. Навіть не знали чи можна її взагалі їсти – так незвично і хижо вона виглядала. Все це я пробував приготувати і часом траплялися сюрпризи. Наприклад, одна риба при готуванні розвалювалася, як від гарячого копчення", – зізнається кулінар.

При цьому однією кухнею пригоди морського кухарі не обмежуються. Наприклад, разом з іншими моряками Дмитро Решетников пройшов морську ініціацію – посвяту, коли вперше перетнув екватор. "Посвята моряків – це стара традиція. Усі члени екіпажу переодягаються в Нептуна, русалок, чортів, а починається все з того, що "морський лікар" нібито не чує морського духу в молодому моряка. Щоб цей дух з'явився, необхідно пройти "чистилище" – трубу, заповнену важким паливом і випити солону воду. При цьому, "чорти" всіляко заважають виконувати завдання. Після проходження всіх випробувань мені навіть видали сертифікат, де було вписано моє вигадане морське ім'я – Сом", – розповідає кок.

"ЦУКЕРКИ" З УСЬОГО

У міжрейсовий час наш герой працює в одеських екзотичних ресторанах. "Головна відмінність роботи на суші і в морі в тому, що в ресторані кожну страву можна подати красиво і унікально, а на судні готуєш просто ситно", – зізнається кухар. Його відмінність від звичайного кулінара в тому, що готувати смакоту доводиться з усього. "Кок робить "цукерки" з незрозуміло чого – продукти не повинні пропадати. Одного разу я готував мармелад з яблук, що перестояли", – додає кок.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини
Останні новини
Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Говорить президент України
Більше заяв Зеленського
ЗСУ: головне
Докладніше
Допомога під час війни
Більше новин
Love is...💙💛
Подорожуй Україною
У пошуках роботи
Знайти своє місце!
🏠 Квартирне питання
Новини нерухомості
"Разом нас багато"
Нас не подолати
🚘 Актуалка для автовласників
Що ще нового?
Кулінарний майстер-клас
Що приготувати?
⚽ Фан-сектор
Вболівай за футбол!
Be in Techno Trends
Слідкуй за новинами
⭐ Срачi прибули
Більше скандалів
🔮 Прогнози та гороскопи
Що ще кажуть зірки?
Валюта
Курс долара в касах банків (купівля/продаж)
1
ПУМБ ПУМБ
35.8/36.3
2
ПриватБанк ПриватБанк
35.5/36.3
3
Ощадбанк Ощадбанк
35.7/36.15
4
Райффайзен Банк Райффайзен Банк
36.4/37.1
5
Укрексімбанк Укрексімбанк
36.2/36.7
6
Альфа-Банк Альфа-Банк
35.5/36.7
7
Укргазбанк Укргазбанк
35.4/36.4
8
Універсал Банк Універсал Банк
35.4/36.9
9
OTP Bank OTP Bank
31.95/35.0
Герої не вмирають!

Позивний “Депутат”... Сергій Компанієць - старшина роти 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”. Воював на передовій з 2014 року. Хлопці називали 47-річного старшину батьком, бо він допомагав і вчив кожного. Загинув у бою під Ізюмом, прикриваючи побратимів. Його 16-річний син пішов вчитись у військовий коледж…

Історія героя
Рейтинг цін
Скільки коштує житло у новобудовах Києва (грн за м²)
1
Печерський Печерський
90 592
2
Шевченківський Шевченківський
57 791
3
Оболонський Оболонський
54 494
4
Подільський Подільський
51 178
5
Голосіївський Голосіївський
46 989
6
Святошинський Святошинський
36 659
7
Дніпровський Дніпровський
35 882
8
Дарницький Дарницький
35 881
9
Деснянський Деснянський
35 364
10
Солом'янський Солом'янський
31 688
Прогноз 🔑
Рейтинг популярності
Наші спортсмени в Instagram
1
Василь Ломаченко Василь Ломаченко
2157К
2
Олександр Усик Олександр Усик
1698К
3
Олександр Зінченко Олександр Зінченко
1660К
4
Андрій Шевченко Андрій Шевченко
1150К
5
Володимир Кличко Володимир Кличко
1021К
6
Еліна Світоліна Еліна Світоліна
871К
7
Андрій Лунін Андрій Лунін
658К
8
Віталій Кличко Віталій Кличко
515К
9
Дар'я Білодід Дар'я Білодід
496К
10
Юлія Герасимова Юлія Герасимова
449К
У кого найбільший прогрес
ЗАПРАВКИ
Паливо сьогодні
95+
95
ДП
ГАЗ
51,40
49,40
50,90
27,89
51,50
49,38
50,05
26,74
53,09
51,09
51,20
27,10
53,12
51,35
51,51
26,98
53,68
52,29
53,68
28,29
56,99
54,99
54,99
28,60
56,99
54,99
54,99
28,64
57,88
54,39
54,49
27,65
58,99
56,99
55,99
27,98
-
48,83
49,05
26,74
статистика
Курс криптовалюти сьогодні

Валюта

Ціна, usd

Bitcoin (BTC)

51116.01

Binance Coin (BNB)

377.5

Dogecoin (DOGE)

0.09

Litecoin (LTC)

68.74

Theta (THETA)

1.21

Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів
Вибір українців 🚘
Які нові легкові авто купували у червні
1
Toyota Toyota
456
2
Renault Renault
327
3
Volkswagen Volkswagen
263
4
Hyundai Hyundai
172
5
Skoda Skoda
168
6
Mitsubishi Mitsubishi
162
7
BMW BMW
120
8
Nissan Nissan
102
9
Mercedes Mercedes
94
10
Ford Ford
87
Детальніше
Love is... 💙💛
За що ми любимо Вінницю
Водонапірна вежа

Водонапірна вежа

Фонтан «Roshen»

Фонтан «Roshen»

Вареники з вишнею

Вареники з вишнею

Double-decker

Double-decker

Готель «Савой»

Готель «Савой»

Вiдвiдати мiсто після перемоги

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти