Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Саакашвілі: "Я собі не прощу, якщо все полетить до біса"

9 червня 2015, 19:31

Емма Вовк

Губернатор почав роботу з інспекції сільськогосподарських угідь

Новоспечений глава Одеської області Михайло Саакашвілі сьогодні здійснив свою першу робочу поїздку в серце регіону – експериментальне поле селекційно-генетичного інституту, де вирощують 26 видів різних культур, присутніх в угіддях області: пшеницю, ячмінь, сою, кукурудзу, горох, соняшник.

"Дуже важливо, що всі ці гектари працюють на Україну і на її економіку", – заявив Саакашвілі після прибуття на поле. А "Сегодня" з'ясувала у спеціалістів, який сільськогосподарський потенціал області та з якими проблемами доводиться стикатися аграріям.

ВИННІ – ДОРОГИ. "За статистикою, за рівнем валового внутрішнього продукту на душу населення Україна – найбідніша країна в Європі. А тут ви бачите, які у нас є поля, який потенціал... Як можна упустити ці землі, де одне сільське господарство може годувати всю країну?" – Обурився губернатор і відразу ж сам відповів на своє запитання, мовляв, все тому, що "в жодне з цих господарств не веде хороша дорога". "Доріг немає, гроші на їх ремонт розікрали", – зауважив Саакашвілі. Оцінивши посіви селекційного інституту, голова ОДА додав, що пшениця – це хороший експортний товар, який може стати поштовхом для розвитку регіону та країни. За словами губернатора, нова обласна влада повинна позбавити людей, які працюють на сільськогосподарських угіддях, від бюрократичних зволікань та корупційних поборів. "Тоді ці люди самі створять чудеса", – упевнений Саакашвілі.

Реклама

В рамках зустрічі з місцевими жителями села Першотравневе Комінтернівського району, куди губернатор попрямував після селекційного інституту, він зазначив, що зараз в регіоні все йде не так, як потрібно. "Я собі не прощу потім, якщо все полетить до біса і Україна опиниться під загрозою. Я повинен зробити все що можу для її процвітання – це моя головна мотивація", – зазначив керманич області, додавши, що вражений працьовитістю людей і родючістю тутешньої землі.

ЗАГРОЗА ВРОЖАЮ. Незважаючи на позитивний в цілому прогноз у розвитку галузі і хорошу оцінку роботи аграріїв, директор селекційного інституту В'ячеслав Соколов зазначив, що цього року область навряд чи зможе збільшити урожай. "Ми орієнтуємося на те, щоб зберегти рівень врожаю зернових минулого року. Але є ймовірність, що він буде трохи нижче через погодні умови – високих температур повітря, відсутність дощів протягом усього останнього місяця і можливої посухи", – пояснив фахівець. І зізнався, що головна проблема сфери – це недостатнє фінансування, а також технічні збої в роботі і банальні шкідники.

А ось на думку експерта Іллі Маника, який виробляє органічні продукти харчування і створює з них екстремальні проднабори для космонавтів і української армії, проблема сільськогосподарської сфери Одещини – у радянській моделі управління. "Люди звикли працювати по-старому, як в СРСР – в замкнутій системі вертикалі, коли аграріям на місцях вказують з центру, що і де садити, розподіляють посіви, не знаючи специфіки земель", – пояснює нам співрозмовник. Наприклад, поряд з ячменем, соєю та капустою категорично забороняється садити виноград, а на тих землях, де колись ріс ріпак, який сильно виснажує грунт, взагалі складно засіяти сільськогосподарські культури. Такі землі часто виводяться з сільськогосподарського обігу та через деякий час на них виростають новобудови.

ЗОЛОТО ДЛЯ ЄВРОПИ. За словами Маника, в нашій області – одні з кращих кліматичних умов у країні, тому нарікати на погоду неправильно. "Землі попросту сильно запущені через брак фінансування. Двадцять років не виділяються кошти на їх рекультивацію", – нагадує Маник і додає, що наше сільське господарство орієнтоване на продаж сировини, а в разі впровадження глибокої переробки, яка може бути легко здійснена, – у нас відкриваються великі перспективи на ринку ЄС.

"Наше сировина – це золото, і ми можемо перетворити його в продукти, яких потребує Європа", – продовжує експерт. Разом зі своїм колегою Олександром Рибалко він створив особливий сорт пшениці – "Оксана", яким не зацікавилася Україною, але викупила Туреччина: "Там було багато вітамінів і мінералів – все, про що можна тільки мріяти. У Європі розуміють, що потрібно переходити на здорове харчування, адже хімія вбиває, а у нас – поки ні".

"БІДНІ, БО ДУРНІ"

Українські аграрії в один голос твердять, що Одеський регіон володіє великим потенціалом. І допомагати у розвитку нам готові найбільші фахівці. "Зараз аграрії рухаються по накатаній, але неефективною дорозі. Хоча вже давно розроблені унікальні сорти пшениці для здорового харчування і добрих врожаїв. Через менталітету і слідування дурним традиціям ніхто не готовий до змін. Все, як у приказці: "Мужик бідний, бо дурний", – розповів нам доктор біологічних наук Олександр Рибалко.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...