Житель села Любимівка (Херсонська область) Олег Демченко – досвідчений фермер. Він близько 20 років вирощував на своїх полях соняшник, зернові та овочі. Але останнім часом, каже, овочівництво стало справою тривожним: неврожаї замучили, ринок збуту нестабільний, ціни скачуть (не кажучи вже про примхи погоди). Але несподівано знайшлася альтернатива кавунам і помідорам: подружжя місцевих успішних підприємців Лариса і Йохан Боден якось запросили сусідів-фермерів на конференцію по нішевим культурам. В результаті лекції на ділянці Демченка оселилися шафранові крокуси – джерело найдорожчої в світі спеції. Звідси пішла мода вирощувати квіти на шафран – як показала практика, на півдні України їм живеться добре! Херсонські фермери переконані: ще трохи, і зроблять свою область шафрановим краєм.
Крокусові поля: 10 кілограмів з одного гектара
Сімейство Боден відразу запропонувало колегам задуматися про масове вирощуванні цінної культури. Пару років тому вони і завезли з Голландії першу партію посівного матеріалу. "Півтори тонни висадили вони, півтонни – я на своєму полі, – розповідає Демченко. – Їх ідея була в тому, щоб ростити квіти на спецію і заробляти на цьому. А я подумав – чому б спершу не розмножити цибулини? Теж непоганий товар, рідкісний в Україні".
Весь перший урожай, отриманий з експериментальних 5 соток, дбайливо зберегли. У наступному році викопану тонну розсадили вже на 20 сотках. У цьому вчинять так само – знову розширять площу посіву. "Народу дуже багато цікавиться цими крокусами: навіть якщо продам все, що вже виростили, все одно не задовольню запит! Наші цибулинки роз'їхалися по Україні: в Вінницьку, Черкаську, Запорізьку області. Причому люди мають намір відразу по 1-2 га засадити".
Простіше не буває
" Бджоли квітам не потрібні , до морозів вони помірно стійкі . Навіть якщо під час цвітіння випав сніг , бутончик просто завмирає , не розкриваючись повністю . А як тільки небезпека минула – продовжує цвісти , як ні в чому не бувало , – розповідає фермер про своїх вихованців . – Нетривалі зимові морози цибулини витримують – в минулому році -25 нормально пережили " .
Обробляти насадження поки вдавалося без спецтехніки : вручну за 2 дні засадили 20 соток ( наймали 8 робочих ) , копали теж лопатами . " Але коли площа збільшиться , доведеться застосовувати машини . Спробували – картоплекопач для збору цибулинок цілком підходить , але можна і мотоблоком . Висаджувати спробуємо севалки для часнику : цибулини крокусу схожі з його зубчиками " , – міркує фермер .
Вправність рук: народження прянощі
Збирати крокуси потрібно тільки руками, як це століттями роблять в Ірані, Марокко та Греції (тому ця спеція так дорого коштує)". Технологія збору дуже проста: треба дочекатися цвітіння крокусів в перших числах жовтня і протягом місяця щоранку шукати на плантації нові бутони: чим довше квітку не зривають, тим більше дорогоцінні тичинки втрачають свої властивості. у фермера Демченка з цим завданням поки цілком справляються дві співробітниці. Спочатку в пластмасові відра обривають ніжні квіти, ну а потім починається ювелірна ра бота: видобуток висипають на стіл і акуратно, особливим способом, відривають тичинки. Потім – сушка: допускається виключно за 40 градусах і не вище, інакше пересмажиться, потемніє – і плоди багатомісячної праці можна викидати. За словами господаря плантації, для цього підходять навіть побутові сушарки та електродуховки з обдувом, вентиляцією. Продається шафран нерідко цілими тичинками в вакуумі.
Відокремити тичинку — ціла наука. Фото: з архіву О. Демченко
Потрібні промоція і шафранівка
"Якось нам додзвонилися з Узбекистану – хотіли прикупити посівного матеріалу. У них працює ціла держпрограма "Здоров'я нації", активно вирощують шафран, – розповідає Олег. – Вирішили збільшити посіви ще на 120 га – з рослиною буде працювати і фармакологічна галузь". Стільки тонн цибулин в починаючому любимовському господарстві не знайшлося, але Демченка вразив сам факт: шафранове починання підтримують на рівні держави! "А нам би хоч невелику допомогу від області – ми б відразу і площі наростили, і техніку прикупили. І через пару років шафрановою стала б вся Херсонщина!" - переконаний він. Допомога потрібна навіть інформаційна – в популяризації культури споживання шафрану. Але аграрії склавши руки не сидять: домовилися з одним місцевим туроператором, і восени, в період цвітіння крокусів, поля вперше приймуть екскурсантів, а на травень 2018 го запланований спаржево-полуничний фестиваль.
ШАФРАН І УКРАЇНЦІ.Крокус – рослина невибаглива. Воно спокійно росте навіть на глинистих і кам'янистих землях Ірану, а вже на Херсонщині йому, на думку фермерів Любимівки, сам бог велів процвітати. Проблеми з просуванням спеції за все дві, вважає Демченко. Іранці адже використовують всіляко – в випічці, чаях, цукерках і в візитній картці Персії – морозиві з шафраном і шафрановому кристалічному цукрі, а українців ще треба вчити. "Ті, хто пробував його застосовувати в побуті, всі залишилися задоволені. Так що ми робимо презентації під час конференцій, потім сиплються інтернет-замовлення, – каже фермер. – А вдома вживаємо шафранову настоянку. Беру чверть грама на літр води, заварюю, настоюю - і в холодильник. Усій сім'ї вистачає на тиждень, по столовій ложці тричі на день – для зміцнення імунітету і просто поліпшення стану організму". Результат, за враженнями сімейства Демченко, в наявності – до лікарів звертатися стали набагато рідше. Тому сім'я недавно запатентувала новий алгокольний напій – Шафранівка. До промислового виробництва руки поки не доходять, але ідею вже застовпили і готують настоянку для себе.
Шафранове морозиво. "Візитка" Ірану
Рисове мистецтво: своя методика і польові візерунки
Український рис давно є на полицях магазинів , стверджує директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода . " Сьогодні Україна відсотків на 30-40 % забезпечена власним рисом . А посівні площі збільшуються з кожним роком " – говорить він .
Зараз Інститут рису НАН вивчає новий напрямок в рисівництво – кольоровий рис . Причому пігмент , який його забарвлює , кажуть , робить його корисним для здоров'я . Крім того , місцеві вчені працюють над сортами , близькими до тих , які використовують для популярної нині страви – суші ( оригінальний сорт суші – рису Nishiki зростає в Таїланді і США ) .
У минулому році на Херсонщині різними сортами рису виклали польовий тризуб, а в липні поточного – в Скадовську навіть зафіксували рекорд: "Серед зеленого поля чорним рисом висіяли портрет Тараса Шевченка, видимий з космосу – площа зображення склала 1360 кв. м і потрапила до Національного реєстру рекордів України як наймасштабніше зображення Кобзаря", – розповідає Олександр Синюк. Рис з чорним листям, до речі, теж гібрид, виведений в місцевому інституті. Картинка, "перекладена" на польові посадки з комп'ютерного ескізу, простоїть до вересня, а потім її скосять.
Рисовий Тарас Григорович. Точність передачі всіх штрихів оригінального портрета вражає
Читайте також:
- Користь і шкода кукурудзи: кому не можна їсти цю рослину
- Боротьба з амброзією: у Вінницькій області село заробляє на отруйній рослині
- Новий рекорд: кияни викинули новорічну ялинку 17 серпня
- Невигідна справа: в Україні вівчарство занепадає
- Рекордні ціни на капусту в Україні почали падати
- Тернопільські фермери посадили Гройсмана за кермо комбайна
- Українські вчені виростили з рису гігантський портрет Тараса Шевченка
- У Дніпрі вирішили заробити на отруйній рослині
- На Тернопільщині знищують небезпечну для людини рослину
- На Чернігівщині масово гинуть бджоли