Салат з тарганами, екзотичні фрукти і морозиво з кунжутом. У Черкаському зоопарку тварин підсадили на делікатеси.
"Нарізаю апельсини, шматочками, потім кидаю черешню, заливаємо це все нашим сиропом", – розповідає працівниця Черкаського зоопарку Лідія Осадча.
Лідія чаклує над новою порцією фруктового морозива. 10 хвилин на приготування, кілька годин в холодильнику – і солодощі готові. На прохолодний десерт вже чекають бурі ведмеді.
Через мить Гута і Бурмак виловлюють смакоту з басейну і розгризають фрукти. Сьогодні це яблука і шовковиця.
"Випрошують, махають лапами. Вони поки не з'їдять – їх увагу вже не можна відірвати", – зізнається працівниця Черкаського зоопарку Лідія Осадча.
З фруктами, горіхами, кунжутом і насінням в зоопарку готують півтора десятка видів морозива. Щоб було смачно кожному чотириногому.
25 грамів молока, стільки ж полуниці і вдвічі більше солодкого сиропу. Це яскраве і смачне морозиво в меню зоопарку. Його обожнюють і ось ці мавпочки маготи.
"Морозиво ми їм не можемо давати, тому ми охолоджуємо фрукти і овочі і вішаємо таку ось гірляндочку", – пояснює працівниця Черкаського зоопарку Світлана Чулінда.
Це вже інша диво-страву. Екзотичне фруктово-овочева намисто Світлана приготувала для какаду Герди.
А ось для тамаринів і ігрунок на обід готовий оригінальний салат. Крім овочів і фруктів, тут ще й власноруч вирощений живий білок – з тарганів і гусениць.
Фрукти і овочі для літнього меню або вирощують самі, або закуповують або просто приносять з дому. Молоко дають зоопарківські кози. Всього таких оригінальних літніх страв вже з півсотні.
"Тварини так само, як і люди, страждають від спеки, тому для них необхідно вводити якісь новинки, тому що вони сидять в обмеженій території, в клітках, і для них обов'язково має бути щось цікаве, нове, щоб вони рухалися, щоб вони охолоджувалися", – говорить завідувач відділом " Савці" Черкаського зоопарку Юлія Івашук.
Відвідувачів таке вітамінізоване та охолоджувальну меню тільки втішає. Адже 280 видів тварин навіть у спеку активні і грайливі.
Нагадаємо, в Одесі ведмедів нагодували черешнею і медом на честь новосілля.
Також ми писали, що на Прикарпатті клишоногих в спеку купають у холодній воді.
А співробітники бердянського зоопарку опублікували в мережі відео виходу капібари з зимівника. На записі видно, як весела тварина неквапливо залишає своє затишне житло і направляється до водойми, де здійснює свій перший заплив в цьому сезоні.