У Запорізькій області припинили продаж тонни кавунів, в яких вміст нітратів майже в чотири рази перевищувало допустиму норму. Про це повідомляє прес-центр Держпродпотребслужби.
Відзначається, що на агропродовольчих ринках Запоріжжя фахівці досліджували 656 проб баштанних культур.
"За результатами досліджень виявлено 20 випадків перевищення допустимого рівня вмісту нітратів. Небезпечна продукція в кількості більше однієї тонни денатурована і не допущена до реалізації", – йдеться у повідомленні.
Як повідомляється, при дослідженні баштанних культур на вміст нітратів, мінімальний показник становив 3,8 мг/кг, максимальний – 352,5 мг/кг, що майже в чотири рази вище допустимої норми. Норма вмісту нітратів в кавунах становить 60 мг/кг, динях – 90 мг/кг.
Також в Держпродпотребслужбі закликали українців вимагати експертний висновок лабораторії при покупці кавунів на ринках, а "якщо купуєте в магазині – супутні документи, що підтверджують безпеку цієї продукції".
На столичних ринках уже щосили торгують першими кавунами. Однак покупці ставляться до них з побоюванням, мовляв, ранні можуть містити багато нітратів. Новини "Сьогодні" вибрали кілька стиглих ягід і разом з фахівцями перевірили їх на небезпечні речовини:
Крім того, ми писали про корисні і шкідливі якості кавунів, і розповідали, як правильно вибирати ці ласощі: