Поділитися в соц мережах:

Facebook Twitter

Підпишіться на нас:

ПОВЕРНУТИСЯ

Мереживна паска "Крафін"

Григорій Герман, 45 років ведучий програми «Ранок з Україною»

Мереживна паска "Крафін"

МЕРЕЖИВНА ПАСКА "КРАФІН"

Для опари:

Борошно - 1 ч. л.

Дріжджі "Духмяна Хата" - 20 г

Цукор - 1 ч. л.

Молоко (тепле) - 80 мл

Для замісу тіста:

Борошно - 350-370 г

Масло вершкове (розтопити) - 40 г

Сік апельсина - 30 мл

Цедра апельсина - 1 ст. л.

Яйце - 1 шт.

Жовтки - 2 шт.

Цукор - 80 г

Сіль - 1/2 ч. л.

Для прошарку:

Масло вершкове (м'яке) - 100-125 г

Мускатний горіх - 1 щіпка

Журавлина в'ялена - 200 г

Варіант начинки (замість журавлини):

Родзинки - 50 г

Курага - 50 г

Чорниця - 50 г

Мигдальні пелюстки (або будь-які інші подрібнені горіхи) - 50 г

Для прикраси:

Цукрова пудра

РЕЦЕПТ:

Готуємо опару і активуємо дріжджі. У тепле молоко додаємо 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. борошна і дріжджі. Добре перемішуємо і залишаємо в теплі на 10-15 хвилин.

Беремо 2 жовтки і 1 яйце, додаємо цукор, щіпку солі і збиваємо міксером, до світлої пишної піни. У попередньо просіяне борошно вливаємо дріжджову опару, тепле розтоплене вершкове масло, сік апельсина, додаємо цедру апельсина, збиті яйця.

Замішуємо тісто. Вимішуємо тісто на стільниці доти, доки воно не стане еластичним і не перестане відставати від рук, приблизно 10-12 хвилин. Борошно не додаємо.

Тісто скочується в кулю, викладаємо в миску, змащену олією. Зовсім трохи змащуємо тісто олією. Накриваємо тісто харчовою плівкою і відправляємо в тепле місце без протягів на 1,5-2 години.

Дріжджове тісто, яке вже підійшло, викладаємо на стіл і ділимо на 2-3 частини. Скачуємо тісто в кульки, накриваємо плівкою і залишаємо відпочити на 5-10 хвилин. На столі, присипаному борошном, розкачуємо тісто в дуже тонкий прямокутний пласт.

Потім рясно змащуємо пласт тіста розм'якшеним вершковим маслом. Зверху посипаємо мускатним горіхом. Розкладаємо в'ялену журавлину. Акуратно згортаємо пласт у щільний рулет. Потім гострим ножем розрізаємо рулет уздовж, але не до кінця, залишаємо приблизно два сантиметри від початку рулету.

Починаємо формувати паску "Крафін". Спочатку формуємо дно паски, закручуючи спіраллю одну половинку рулету до його нерозрізаного початку. Потім закручуємо спіраллю другу половинку рулету, піднімаючи і укладаючи поверх першої.

Наприкінці формуємо гарний верх паски. Розміщуємо майбутні паски у форми для випікання, накриваємо зверху харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці для підйому приблизно на 1 годину.

Паски підійшли - відправляємо в розігріту до 200° духовку і випікаємо упродовж 10 хвилин. Після цього потрібно знизити температуру до 180°, накрити паски фольгою і випікати ще приблизно 20-30 хвилин.

Після випічки даємо гарячим паскам повністю охолонути. Потім можете посипати їх цукровою пудрою або прикрасити за своїм смаком.

Ви також можете скористатися цим рецептом на свята й не тільки, якщо, звісно, захочете "зрадити" своєму традиційному способу приготування паски.

Тож запрошую усіх до участі в конкурсі від "Духмяної Хати", діліться фото і рецептом своєї улюбленої випічки.

Це не обов’язково мають бути великодні паски, це можуть бути пироги, пиріжки, булочки, рогалики та рулети. Словом те, чим ви пишаєтеся, те, що має важливе місце на вашому сімейному столі.

Упевнений, що серед українців знайдуться тисячі тих, хто заслуговує стати найкращим и здобути головний приз у цьому змаганні. Та й показати всій Україні, який ви майстер чи майстриня у дріжджовій випічці і що вона у вас особлива, - це теж дуже круто!

ПОВЕРНУТИСЯ