Експерименти на кухні по-українськи: морозиво зі смаком грибів та маршмеллоу "під градусом"

Ми з'ясували, навіщо українці додають фрукти в сир, а перець – в варення
У наш час складно здивувати гурманів , але кулінари всього світу невпинно шукаютьнові поєднання продуктів і спецій, щоб побалувати смакові рецептори . У деяких країнах поєднання солодкого , солоного і гострого може бути нормою . Наприклад , в Японії можна відшукати пончики з гострою томатною начинкою , притрушені цукровою пудрою , в Індії продають чіпси з м'ятним смаком , а в Туреччині цей же кукурудзяний продукт продають зі смаком йогурту і м'яти . Канадці ласують напоями , що за смаком нагадують піцу і спагетті .

Українці ж не відстають в експериментах і пропонують своїм землякам нестандартні новинки . Наприклад , в Києві , якщо добре пошукати , можна спробувати не тільки крижані роли з натуральних ягід , а й морозиво зі смаком білих грибів , горгонзоли , васабі , бузку , банана з чебрецем або ж манго з морквою . Крім того , українцям припала до смаку карамель з сіллю , сир з курагою і маршмеллоу зі смаком малини і перцю . " Сегодня" з'ясувала , хто і як поєднує непоєднуване .

Маршмеллоу і цукерки: перець, м'ята і "градус"

Малиновий маршмеллоу з перцем чилі , смородиновий з м'ятною пудрою , ванільний з печивом " Орео " – це ще не все незвичайні смаки , які створюють подружжя з Харкова Вадим і Єлизавета Пономаренко . У колекції є вельми незвичайні алкогольні цукерки на основі віскі , рому , бренді , бейліса і джина . Їх смак посилюють лісовими горіхами , какао , кардамоном , ялицевою пудрою , цитрусовою посипкою .

Реклама

"Необычностью пропитано все наше дело. Новые вкусы появляются у нас так: сначала мы составляем список сладостей, которые должны понравиться конечному потребителю и нам", — рассказывает сооснователь компании Ponko Вадим Пономаренко.

Далі вони займаються опрацюванням нових смаків , відкидають ті , що не відповідають стандартам і креативності . І вже з усіма співробітниками голосують за новий продукт , якому судилося потрапити на стіл .

Сьогодні в асортименті маршмеллоу і алкогольних цукерок , зроблених в Харкові , є і " хіти " .

"Бестселлеры и аутсайдеры есть в каждом регионе. Например, для Киева очень круто идет "Ваниль — печенье "Oreo", в то время как, например, в Сумах этот вкус на последнем месте, а вот "Смородина — мятная пудра" там покупают лучше всего", — рассказывает Вадим Пономаренко.

В основі солодощів від харків'ян – натуральні компоненти , в них немає глютену , лактози і білка .

"Если взять, например, ароматизатор граната, идентичный натуральному, стоимостью 190 грн за 1 литр, то вкус у него будет, как у дешевой жвачки. А натуральный гранатовый ароматизатор (900 грн за литр. — Авт.) — и на вкус как настоящий, сочный и свежий гранат. Вывод простой: натуральное — дорого, но оно того стоит", — рассказывает Вадим.

Сьогодні у подружжя Пономаренків є виробництво в центрі міста , а починали вони в 2015 році в домашніх умовах і з початковим бюджетом в $ 200 . Харків'яни спочатку готували коктейльні цукерки , потім вирішили створювати маршмеллоу з незвичайними посипаннями .

"Наш маршмеллоу кардинально отличается от зефира, который вы можете увидеть на полках магазинов. Зефир состоит из пектина, белка и агар-агара, а наш маршмеллоу — из патоки и желатина. Это два разных продукта", — рассказывает Вадим.

Сьогодні цукерки і маршмеллоу з незвичайними смаками можна відшукати в кав'ярнях різних міст країни .

"Мы еще молодые, производство небольшое, и продукция ручной работы, что дает ограничения в производстве", — рассказывает Вадим.

Правда , вони вже ведуть переговори з білорусами і представниками Нідерландів , яким припали до душі смаки та ідеї українців .

Сімейна справа. Незвичайні солодощі готують з 2015 року. Фото: з архіву В. Пономаренка
Сімейна справа. Незвичайні солодощі готують з 2015 року. Фото: з архіву В. Пономаренка
Смородину з м'ятою люблять в Сумах. Фото: з архіву В. Пономаренка
Смородину з м'ятою люблять в Сумах. Фото: з архіву В. Пономаренка
Цукерки з алкоголем. Фото: з архіву В. Пономаренка
Цукерки з алкоголем. Фото: з архіву В. Пономаренка
Смак. Підсилюють горіхами і какао. Фото: з архіву В. Пономаренка
Смак. Підсилюють горіхами і какао. Фото: з архіву В. Пономаренка
1/4

Реклама

Варення: під кришкою — цибуля і кумкват з імбирем

Сьогодні в кожному будинку можна знайти традиційні баночки з полуничним , вишневим , малиновим , смородиновим варенням . Здавалося б , що в наших широтах можна ще придумати незвичайного і оригінального , присмачити цукром і закатати під кришку ? Але , як довів киянин , кулінарний експерт і засновник " Гастромайстерні Confiture " Євген Клопотенко , варення може здивувати своїм смаком .

"Все началось шесть лет назад. Именно тогда мы с моим партнером искали работу и в итоге решили открыть свой бизнес. Поскольку единственное, что мы умели делать — это готовить, то не придумали ничего лучше, чем варить необычное варенье. То есть такое варенье, чтобы его можно было не только запивать чаем, но и есть вместе с сыром, мясом, рыбой и многим другим" — рассказывает Евгений, вспоминая, что, сварив варенье "Апельсин — лаванда", соучредители поняли, что пути обратно нет.

Сьогодні процес приготування варення для кулінара є дотримання пропорцій , визначення сухої речовини в продукті і контроль температури . За шість років в Гастромайстерні розробили сотні рецептів , готували варення навіть з каштанів і кульбаб .

"Сложнее всего было в самом начале, так как украинцы не были готовы к варенью, которое по составу сложнее малинового. У нас долгое время был луковый конфитюр (сладкое варенье из лука). Его покупали редко, потому что боялись и не понимали. В этом году мы стали выпускать тот же луковый конфитюр, только в линейке соусов. Как только люди увидели, что на этикетке написано "луковый соус", начали активно его покупать. Так когда-то отпугивающий всех луковый конфитюр стал бестселлером", — вспоминает Евгений.

За його словами , пошук і створення нового смаку – це самий хаотичний процес . Іноді ідея народжується за 10 хвилин , а часом шукати ідеальні пропорції доводиться довгі місяці .

"Правда, мне в этом плане немного проще, так как я умею смешивать разные вкусы у себя в голове. Это своего рода побочный эффект моего опыта", — говорит Евгений Клопотенко.

Сьогодні в лінійці варення і конфітюрів можна відшукати масу незвичайних смаків : " Ананас – чилі " , " Абрикос – ром " , " Інжир – горіхи – вино " , " Кумкват з коренем імбиру " , " Груша – гірчиця – біле вино " та багато інших .

"Каждую новую разработку мы дегустируем всей командой. Это важно, чтобы понять, кому что может не понравиться", — говорит Евгений.

Євген Клопотенко. Смакові поєднання створює в уяві. Фото: прес-служба Є. Клопотенка
Євген Клопотенко. Смакові поєднання створює в уяві. Фото: прес-служба Є. Клопотенка
Незвичайні смаки. Українці полюбили апельсин з лавандою і цибулею. Фото: прес-служба Є. Клопотенка
Незвичайні смаки. Українці полюбили апельсин з лавандою і цибулею. Фото: прес-служба Є. Клопотенка
Абрикос. Варення може бути з бананом і ромом. Фото: прес-служба Є. Клопотенка
Абрикос. Варення може бути з бананом і ромом. Фото: прес-служба Є. Клопотенка
1/3

Крафтовий сир: сумський чеддер і гауда з вугіллям

А ось незвичайним смаком натуральних сирів можуть себе побалувати сумчани : чеддер з портвейном , гауда з курагою і імбиром . Такі сміливі експерименти проводять у навчальній сироварні ТМ O'BEREG в Сумах , де виготовляють крафтові сорти сиру .

Реклама

"Наша компания занимается оборудованием для переработки и охлаждения молока. Мы посещали большие и маленькие фермы, сыроварни в Голландии, Британии и приобрели бесценный опыт сыроварения. Три года назад, когда закрылся российский рынок, у нас пошел спрос на мини-переработку, вот тогда мы и начали поставлять оборудование для сыроварен. В декабре прошлого года создали и себе учебную сыроварню, где и производим натуральные сыры из фермерского молока без добавления растительных жиров и химических добавок", — рассказал нам руководитель учебной сыроварни и ООО "Блиц" Владимир Опрышко.

Сьогодні на невеликому виробництві готують голландські , швейцарські , італійські і англійські сири .

"Например, английская, группа — это чеддер, ланкаширский, ярг, дерби, карфилли. Их часто делали с чили, портвейном и шалфеем, которые в Англии использовали и в качестве консервантов. А ярг, например, оборачивают в крапиву", — рассказывает Владимир Опрышко и уверяет, что в сыр можно добавить любые компоненты.

Наприклад , коли настає сезон полуниці в сумській сироварні планують зробити полуничний сир .

"Мы хотим делать сыры с сезонными фруктами и ягодами, но они будут недолгого хранения, потому что во фруктовых добавках много сахаров", — рассказывает Опрышко.

Асортимент у сумчан багатий : чорний сир гауда з вугільною добавкою , сири з кропивою , медом , курагою і імбиром .

"Тоже интересный сыр со вкусом белого шоколада. Мы взяли экстракты различных специй, например, кориандр, пряные травы и получился вкус капучино, кофе с молоком. В нем есть дополнительная сладость, а послевкусие, как у трюфельных конфет", — рассказывает Владимир Опрышко. — Люди любят экспериментировать, а как это сделать проще всего? Попробовав новые вкусы, что мы и стараемся предложить нашим покупателям".

Правда , покуштувати сири з незвичайними смаковими поєднаннями можна тільки в Сумах – в інших містах цей продукт не знайти .

Навчальна сироварня. Тут сировари експериментують зі смаками. Фото: ТОВ
Навчальна сироварня. Тут сировари експериментують зі смаками. Фото: ТОВ "Бліц"
В роботі. Використовують тільки фермерське молоко. Фото: ТОВ
В роботі. Використовують тільки фермерське молоко. Фото: ТОВ "Бліц"
Сир. Цьому продукту можна надати будь-який смак. Фото: ТОВ
Сир. Цьому продукту можна надати будь-який смак. Фото: ТОВ "Бліц"
Чеддер. Присмачили портвейном. Фото: ТОВ
Чеддер. Присмачили портвейном. Фото: ТОВ "Бліц"
Гауда. Чорний колір через вугільну добавку. Фото: ТОВ
Гауда. Чорний колір через вугільну добавку. Фото: ТОВ "Бліц"
1/5

Хліб з душою: шматочки гарбуза, томати і зерна маку

У тому , що хліб можна комбінувати з різними , часом досить несподіваними інгредієнтами , впевнена харків'янка Анна Брецель . Експерименти з незвичайними смаками хліба вона проводить у власній пекарні " Брецель " , де не тільки випікає здоровий продукт на заквасках , а й малює на ньому .

"На это дело меня вдохновило сначала желание и любопытство. Я хотела узнать, что же это — настоящий цельнозерновой хлеб, насколько он может быть полезным и вкусным. Я начала изучать виды заквасок, сорта муки и это оказалось целой захватывающей наукой. Так и получилось, что мне уже хотелось творить не только для себя и близких, но и для харьковчан", — рассказывает Анна.

Свою роботу вона розпочала з створення житнього хліба , який дуже люблять в Харкові . Правда , пекар вирішила зробити продукт без грама пшеничного борошна .

Сьогодні в асортименті Анни можна відшукати зовсім несподівані смаки . Один з них – хліб " Коноплюша " , в складі якого є конопля , мак , цільнозернова мука .

"Конопля — это очень ценный продукт. Я нашла ребят, которые производят конопляную муку. Попробовала из нее приготовить, но вкус оказался незавершенным, и только добавив семя мака, получила гармоничное сочетание вкуса и пользы хлеба", — рассказывает Анна Брецель.

А ось хліб " Гарбузовий " більш схожий на десерт , адже в нього входять цільні шматочки цього плоду . В " Томатиці " є в'ялені томати і червоний перець . А ось найулюбленіший хліб авторки – з фініком і насінням льону .

Який з видів хліба добре продається , а який не користується попитом у покупців , Анна сказати не може , тому як шанувальники є у різних видів .

"Мы — хлебная страна, но, к сожалению, у нас нет культуры хлеба. Многие относятся к нему как ко второсортному продукту, которым можно "набить желудок", но никак не наслаждаться его необыкновенном вкусом. Его точно так же можно миксовать с разными вкусами, подбирать виды хлеба, например, к разному вину. У хлеба есть душа, туда свою любовь вкладывает не только пекарь, но и другие люди, которые трудятся над созданием этого чуда", — рассказывает Анна.

Потроху привчати городян до культури хліба Анна вирішила за допомогою європейського досвіду і організувала абонементи з доставкою додому різних видів корисного хліба .

Анна Брецель. Випічку хліба називає наукою. Фото: з архіву А. Брецель
Анна Брецель. Випічку хліба називає наукою. Фото: з архіву А. Брецель
В основі. Хліб і конопляне борошно. Фото: з архіву А. Брецель
В основі. Хліб і конопляне борошно. Фото: з архіву А. Брецель
Гарбузовий. Хліб з цілими шматочками плоду. Фото: з архіву А. Брецель
Гарбузовий. Хліб з цілими шматочками плоду. Фото: з архіву А. Брецель
Візерунки. У фантазера – навіть скоринка з малюнком. Фото: з архіву А. Брецель
Візерунки. У фантазера – навіть скоринка з малюнком. Фото: з архіву А. Брецель
1/4

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини
Останні новини
Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Говорить президент України
Більше заяв Зеленського
ЗСУ: головне
Докладніше
Війна в Україні з космосу
Більше новин
🙏 Keep Calm
Допомога під час війни
Більше новин
Хроніка обстрілів
Більше про це
У пошуках роботи
Знайти своє місце!
🏠 Квартирне питання
Новини нерухомості
🚘 Актуалка для автовласників
Що ще нового?
"Разом нас багато"
Нас не подолати
⚽ Фан-сектор
Вболівай за футбол!
Be in Techno Trends
Слідкуй за новинами
⭐ Срачi прибули
Більше скандалів
🔮 Прогнози та гороскопи
Що ще кажуть зірки?
Герої не вмирають!

Позивний “Депутат”... Сергій Компанієць - старшина роти 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”. Воював на передовій з 2014 року. Хлопці називали 47-річного старшину батьком, бо він допомагав і вчив кожного. Загинув у бою під Ізюмом, прикриваючи побратимів. Його 16-річний син пішов вчитись у військовий коледж…

Історія героя
статистика
Курс криптовалюти сьогодні

Валюта

Ціна, usd

Bitcoin (BTC)

64313.85

Bitcoin Cash (BCH)

477.78

Binance Coin (BNB)

605.39

Ethereum (ETH)

3148.74

Litecoin (LTC)

83.63

ЗАПРАВКИ
Паливо сьогодні
95+
95
ДП
ГАЗ
53,60
53,09
50,82
27,60
55,88
53,88
54,88
26,89
56,53
55,24
55,04
27,56
56,90
54,90
54,09
28,64
56,99
55,99
56,68
28,29
59,88
56,91
56,99
28,79
59,99
57,99
57,99
28,97
59,99
57,99
57,99
28,98
60,99
59,99
59,99
29,48
-
52,21
51,06
26,81
Наша економіка
5 головних цифр
1
Споживча інфляція Споживча інфляція
18%
2
Облікова ставка Облікова ставка
25%
3
Офіційний курс євро Офіційний курс євро
29,7 грн
4
Офіційний курс долара Офіційний курс долара
29,25 грн
5
Міжнародні резерви Міжнародні резерви
$22,8 млрд
Знати більше💡
Валюта
Курс гривні сьогодні

Валюта

Ціна (грн)

Долар США ($)

39.47

Євро (€)

42.18

"Ми з України"
Наш плейлист

PROBASS ∆ HARDI

"Доброго вечора"

PROBASS ∆ HARDI

Макс Барських

"Буде весна"

Макс Барських

Олександр Пономарьов

"Україна переможе"

Олександр Пономарьов

Антитіла

"Топити за своє"

Антитіла

ТНМК и Kozak System

"Мамо"

ТНМК и Kozak System
Співаймо разом!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти