Кожна третя пачка сиру на прилавках українських магазинів – фальсифікат, кажуть у Держспоживслужбі. Організації з захисту прав споживачів влаштували ревізію: купили сири від різних виробників і віднесли в лабораторію.
Молоко, сичужний фермент і закваска – без цих інгредієнтів сир не вийде. Якщо все робити по совісті, буде не дешево, говорить сировар. 1 кілограм сиру – це мінімум 10 літрів переробленого молока. Здешевити виробництво можна, лише нахімічивши.
Підробляти сири вчилися століттями. Глава столичного управління Держспоживслужби показує посібник, виданий у 1918 році.
Про пальмову олію в брошурі ані слова. Її в сир додавати стали набагато пізніше. Сьогодні рослинна олія – ще один спосіб здешевити виробництво і замість сиру виготовити сирний продукт. Тому споживачам раджу дивитися маркування.
Але заявлений на етикетці перелік не завжди збігається з тим, що міститься в упаковці. І навіть в лабораторії розгадати склад продукту можуть не завжди.
На полицях магазинів кожна третя пачка сиру – фальсифікат, кажуть у Держспоживслужби. Експертиза підтвердила.
З весни почнуться позапланові перевірки виробництва продуктів харчування.
Читайте також:
- Рецепт сніданку від Юлії Висоцької: слойки з беконом і яйцем
- Почім тепер накрити "поляну" під новорічну ялинку: по-бідному, по-середньому і по-багатому
- Ціни злетіли: названий ТОП-5 продуктів, що найбільше подорожчали в Україні
- Що приготувати з хурми: апетитні слойки з шинкою
- Кращі рецепти: фаршировані крабові палички
- Брі і камамбер: в чому різниця