Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Ліпити чи купувати: які пельмені корисніші і смачніші – куплені чи домашні

22 квітня 2019, 23:12

"Сегодня" з'ясували, як визначити неякісний продукт і убезпечитися від отруєння

Ціни і якість пельменів і вареників, створених своїми руками і куплених у магазині, серйозно відрізняються. Журналісти "Сегодня" вирішили з'ясувати, як "на око" визначити, який продукт якісний, а який купувати не варто.

Так, Наталя розповіла, що ліпити пельмені і вареники її навчила ще бабуся, і тепер вона ліпить і для себе, і для друзів. За її словами, за день, буває, робить до півтисячі вареників і пельменів. Причому робить їх різнокольоровими: розфарбовує натуральними барвниками – соком моркви, буряка або брокколі.

"Ще моя бабуся, коли я була маленька, мене привчала, казала: доця, потрібно ліпити. Начинки – тільки натуральні. Якщо сир – тільки натуральний. Найважливіше, на мою думку, цю роботу треба робити з любов'ю", – розповіла вона.

За підрахунками виходить, що домашні вареники з картоплею обійдуться в 30 гривень за кілограм, а з магазину – 30-50 гривень. Пельмені зі свининою, зліплені своїми руками, обійдуться в районі 70 гривень, а магазинні – від 50 до 150 гривень.

Товарознавці кажуть, що дешеві магазинні напівфабрикати – це завжди ризик. За словами фахівців, якщо ціна низька, то виробник, швидше за все, заощадив на м'ясній начинці. Як мінімум, в неї додані соя, ароматизатори і підсилювачі смаку. При цьому на етикетці "забувають" про це сказати.

"Чим менше м'яса – тим більше ароматизатора, щоб створити цей аромат. Може бути глутамат натрію, підсилювач смаку. Якщо вони не вказані на етикетці, вони можуть нести потенційну загрозу. Особливо, якщо вони синтетичні – можуть викликати алергію", – говорять експерти.

В тренді
Евакуація українців з осередку коронавірусу: всі подробиці епідемії, онлайн-карта поширення

При цьому, що саме ховається під тістом замість начинки, визначити без експертизи неможливо. Ще одним важливим фактором є спосіб зберігання заморожених напівфабрикатів.

Щоб дізнатися – придивіться до покупки уважніше. Пельмені або вареники повинні бути однакової форми і без тріщин. Якщо вироби змерзлися між собою або в упаковці є кристали льоду – їх заморозили або зберігали неправильно. Не купуйте такі товари – ризикуєте отруїтися.

Якщо вареники і пельмені зберігати правильно – і вдома, і в магазині вони можуть зберігатися до шести місяців. Тим часом, кулінари говорять, що їхня найкраща порада – ліпити так смачно, щоб у морозилці вареники не залежувались.

Дивіться відео: як розважаються на масляний тиждень у світі:

Відео: "Ранок з Україною" (Телеканал Украина)

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли починається Великий піст 2019.

Реклама

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...