Традиційний зимовий фрукт – мандарин – на піку продажів. Цитрусові – прекрасне джерело вітамінів. Але вибрати правильний мандарин не так просто.
Продавчиня Світлана ділиться секретом вибору мандаринів.
"Мандарин, щоб був хорошим і соковитим, має бути легким. Ось береш його в руки – один твердіший, важчий. А другий – легенький. Він солодкий", – говорить Світлана Дащинска.
Ці фрукти приїхали з Грузії. Коштує кіло таких фруктів 30 гривень.
Перше, на що потрібно звернути увагу, щоб мандарин не була липкий. Якщо він липкий – це може означати, що його обробляли хімікатами.
До таких маніпуляцій перевізники вдаються, щоб якомога менше втратити на транспортуванні.
Якщо мандарин соковитий на вигляд, але після натискання – довго залишається вм'ятина, напевно, він перемерзлий.
Такі плоди краще не вживати, зазначає дієтолог. Адже перемерзлий цитрусовий втрачає майже всі корисні властивості.
Але найголовніше правило – мити мандарини перед їжею. Шкірка може містити небезпечні мікроорганізми.
"На поверхні може бути набір збудників бактеріальних, вірусних, грибкових інфекцій. Глистових-паразитарних інвазій з рук тієї людини, яка чіпала цей мандарин перед вами", – говорить дієтолог Борис Скачко.
Мандарин – прекрасне джерело вітаміну C, переконує дієтолог. Однак споживати цей фрукт варто не більше двох-трьох штук в день. Інакше можливе загострення шлункових захворювань.
Раніше медики розповіли, кому необхідно їсти мандарини.
Мало, хто знає, що мандарини вміщають в собі безліч унікальних речовин, за рахунок чого мають цілющі властивості. Дієтологи рекомендують якомога частіше їсти мандарини, тому адже в них є: каротин, аскорбінова кислота, вітамін С, В6, кальцій, магній, залізо, мідь, калій, фосфор та інші корисні мікроелементи. До того ж, в 100 грамах мандаринів всього 53 калорії. Хоча також потрібно пам'ятати, які мандарини не можна їсти.