Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Органічні продукти: як обманюють українців і що незабаром зміниться

24 липня 2018, 07:37

Анастасія Іщенко

Написи "біо", "еко" і "органік" на продуктах найчастіше просто маркетинговий хід

Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Полиці в магазинах нерідко рясніють продуктами з написами "біо", "еко", "органік" і так далі. Але далеко не всі з них відповідають дійсності: дуже часто виробники просто ліплять ці ярлики, щоб споживачі думали, ніби купують органічний, а значить, безпечний продукт.

Нещодавно у Верховній Раді прийняли законопроект, який повинен врегулювати ринок "органіки" і впровадити контроль використання вищезазначених маркувань. Сайт "Сегодня" пояснює, що це означає для споживачів, яких змін у цій сфері можна очікувати, і про що потрібно знати виробникам.

Чому маркування на продуктах найчастіше брешуть

Новий закон фактично забороняє безпідставне використання таких маркувань, як "біо", "еко", "органік", які масово прописують на безлічі товарів, починаючи від алкоголю і закінчуючи миючими засобами. Найчастіше це звичайна спекуляція, спроби виділитися серед конкурентів і змусити споживачів купувати саме цей товар, який, нібито, називають екологічним. Давайте розберемося, що ж означають найпоширеніші маркування.

Так, маркування "еко", означає, що продукт був виготовлений в екологічно чистій місцевості і без використання хімічних речовин. Тобто виробництво такого товару не повинно шкодити людям і навколишньому середовищу. Але зараз, в кращому випадку, таке маркування говорить про те, що дана продукція завдає менше шкоди навколишньому середовищу, ніж аналогічні товари інших виробників. Правда, зробити висновок, що товар з таким написом повністю безпечний, натуральний і корисний, ніяк не можна.

Також це означає, що продукт виготовлений без генетично модифікованих організмів (ГМО). До слова, таке маркування теж дуже часто можна зустріти на упаковках. В принципі, ГМО в малих дозах може міститися в злакових (рис, пшениця, кукурудза), різних коренеплодах (картопля, буряк і т.д.), а також в томатах, арахісі, насінні соняшнику, полуниці тощо Важливо розуміти, що суть ГМО в тому, що в генетичний код цих організмів впроваджують гени інших, чужорідних. Це робиться для того, щоб підвищити урожай, додати продукту якихось корисних якостей і т.д.

Реклама

Однак в деяких продуктах просто не може бути генно-модифікованих організмів. Наприклад, у воді, спиртні напої, цукор, солі, м'ясі та рибі (в тому випадку, якщо не використані корми з ГМО). Тому такі маркування на багатьох продуктах абсолютно безглузді.

Маркування "органік" більш жорстке, ніж "еко", адже воно означає, що продукт, в першу чергу, не несе ніяких ризиків для споживача. Це повинна бути продукція, в якій немає хімічно синтезованих консервантів, барвників, ароматизаторів, стабілізаторів, вона проводиться без використання шкідливих технологій. Якщо ж мова йде про тваринництво, в такому випадку "органік" забороняє використання антибіотиків, гормонів, стимуляторів росту.

Це серйозне маркування, яку можна використовувати тільки після спеціальної сертифікації, тому за нею і потрібен особливий контроль.

В тренді
Сухо, але не скрізь: прогноз погоди в Україні на 25 січня

Що зміниться: штрафи і заборони

Через безконтрольного використання виробниками таких маркувань і був розроблений законопроект, який вступить в силу через шість місяців після його публікації.

Головні новаторства закону не тільки в тому, що він забороняє використовувати позначення і написи на кшталт "органічний", "екологічний", "органік", "біо", "еко" при відсутності сертифікату, який доводить приналежність до органічного виробництва, а й у тому , що порушення таких правил спричинять за собою серйозні штрафи.

Так, органічними не можна буде називати продукти, які вирощені на власному городі, тому що у них обов'язково повинен бути відповідний сертифікат. Відповідати за це будуть органи сертифікації, які повинні бути акредитовані в Національному агентстві акредитації. Але навіть після того, як виробник отримає сертифікат, що його продукція дійсно може називатися органічною, підтверджувати це потрібно буде кожні 15 місяців.

Що стосується штрафів, то відповідальність передбачена не тільки для виробників, але і для реалізаторів продукції без належних сертифікатів. Так, за невиконання або несвоєчасне виконання законних вимог щодо усунення порушень для операторів ринку вводяться штрафи:

  • для юридичних осіб вісім мінімальних зарплат – зараз це 29 784 грн,
  • для фізичних осіб підприємців п'ять мінімальних зарплат – 18 615 грн.

Такі ж штрафи торкнуться і виробників, який будуть маркувати продукцію словами "еко", "біо", "органік" і т.д. без наявності належного сертифіката. Але максимальний штраф для інших осіб, наприклад, магазинів, торгових мереж, супермаркетів, за реалізацію продукції з неправильною маркуванням складе всього сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 1700 грн на даний момент.

Нагадаємо, нещодавно Рада також прийняла в першому читанні законопроект №8450 про врегулювання порядку маркування харчових продуктів та введення штрафів за надання недостовірної інформації на упаковці. Сайт "Сегодня" детально розібрався, що зміниться, якщо закон остаточно ухвалять.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...