Застілля по-козацьки: що їли на Запорізькій Січі

До свята. "Прабатьком" куліша була саламаха, а капусняк козаки їли час від часу

Святковийпікнік абосімейне застіллявчестьДнянезалежностіУкраїниможназробитинезвичайним .Дляцього тілький треба, щоприготувативсі стравиза козацькимимотивами ." Сегодня"за допомогоюісториківзібраланестандартні тастаровиннірецептиепохиЗапорізькоїСічі ,середяких -двіпершихстрави ,закуски ,і ,звичайно ж ,знаменитийкуліш ,безякого необходилосяжодне застілляповажаючогосебекозака .

Відразу вартовідзначити ,щовраціонікозаківпереважаликрупиіриба .М'ясаімолокабуломало,оскількикозакидомашнімгосподарствомне займалися ,іхудобу нерозводили ,розповівнамексперт зкозацтваМихайлоЧередниченко .М'ясоісметану ,за словамиісториків ,козакидобувалипереважновпоходах ,абокупуваливселах.Рідкістюдлянихбула картоплята іншікоренеплоди :вгородівоїнитеж некопалися .Основною стравою їхраціонубулариба :їїкозакиловиливпоходах , та й поселеннясвоїрозміщувалипереважно білярічок іозер .Рибупекли ,варилиісолили .Такожриба- основнийінгредієнттрадиційноїкозацької страви ,зерби .

КУЛІШ

" Батьком " ,напевно , найзнаменитішої козацькоїстрави -куліша-булатетеря .Тетеря- покращенийваріантсаламахи ,вякудодаваласяще йпшонянакрупа .ЯкпояснивМихайлоЧередниченко ,пізнішевінших регіонахтетерюсталиназиватикулішем ,аближчедоXIXстоліття їїрецептускладнився ."Заразкулішвдосконалили :вньогододають картоплю ,хоча їїне буловпервісномурецепті .Прицьомувкожному регіонікулішготуютьпосвоєму" ,-говоритьЧередниченко .

Інгредієнти :
пшоно -200г
ріпчастацибуля-2шт .
сало-150г
чорниймеленийперецьісіль- за смаком

Приготування
Впідсоленийокріпвсипатипромитепшоно ,додатидрібнопорізанушкіркувідсала.Післятого ,якводазновузакипить ,варити20хвилиннамаленькомувогніпідкришкою .Покипшоновариться ,сало, що залишилося, нарізатикубиками ,розтопитинасковороді ,додатидрібнопорубану цибулюі смажити доготовності.Опіслявмістсковородидодатидо вжемайжеготовогопшонаі готуватище 15-20хвилиннамаленькомувогні .Зняти зплити ,датинастоятися10-15хвилин -і можна їсти !

ГАЛУШКИ

Прототипомдлягалушоксталаосновнакозацька стравасаламаха- своєріднийкисільнаводі аборибномубульйоніз борошном." Козакизвиклидо борошнянихстрав ,алеземлеробствонаСічірозвинене небуло, -пояснивнамзнавецькозацькоїкультури МихайлоЧередниченко .-Мукибуломало,їївосновномупривозилиз походів .Томукозакамдоводилосяпридумувати ,як їїраціональновикористовувати" .Такз'явилисягалушки :вонибулибільшпоживні,істалиоднимз основнихблюдувільнихукраїнськихвоїнів .

Інгредієнти :
борошно -2,5склянки
яйця-2шт
вершковемасло-100г
вода -0,5склянки

Приготування
Спочаткупросіваємомуку .Потімробимо поглибленнявборошнянійгірці :тудивливаємопівсклянкиводи ,розтопленевершковемаслоірозбиваємояйця .Всецерукамиперемішуємо зборошном ,поки не вийдеоднорідна ,не дуже щільнамаса -тісто .Йогоділимонаневеликішматочкиі розгортаємоїхвковбаски ,якіріжемонаскибочкитовщиноюв 1,5-2см .Скибочкипотрібноваритивпідсоленійводі абовпопулярномусередкозаківрибномубульйоні .10хвилин – істрава готова .

ЩЕРБА

Рибабуладужепопулярнасередкозаків-якправило ,рибналовлябулаїхосновнимзаняттямвперервахміжпоходами ." Саламатааботетерямала бути укожногокозака, -говоритьЧередниченко .-Звичайно ,їлинаСічіім'ясо ,алезаньогопотрібнобуло платити.Тому коженкозакнамагавсясамналовитириби-тим більше ,майжевсікозачі поселеннярозбивалинайчастішесаме білярічокабоозер" .З рибиварилиюшку ,такожкозакисушилиів'ялилирибуназиму .Відходіввідриби ,якправило ,не залишалося." Одинфранцузькиймандрівник ,колибуввУкраїні ,писав потім ,яккозакиварилиюшку .Встепувінзустріводного зних :козаквариврибувдерев'яномувідрі .Віннагрівавубагаттімаленькікамінчикиікидавїх уводу ,ітак- кілька разів ,покивода незакипала" ,-розповідаєЧередниченко .

Інгредієнти :
Лящ-800г
Судак-500г
Вода -4літри
Сіль-2ст .ложки
Пшоно- 200 г
Цибуля ріпчаста -1великаголовка
Кріп-1пучок
Цибуля зелена( перо)-1пучок
Ікраляща-200г

Приготування :
Покластиочищеноголящавпідсоленукиплячуводу ,варити20-25хвилин.Потім дістатишматкирибиз каструліза допомогоюшумівкиаболожки .У приготовленийрибнийбульйонпокластиочищеногонарізаногосудака ,варитищехвилин 25Колисудакмайжезварився ,ввідвардодатидрібноподрібненуріпчастуцибулюісклянку пшона .Рибувиловитиз юшкиі датиїйохолонутивокремому посуді .Колицибуляі пшономайжеготові, додатиікру .Колиікразварилася ,додатиочищеневідкістокм'ясодвохвидіврибі залишитищербупокипітище5хвилин.Після ,розлитипо тарілках-і можна їсти .

КАПУСНЯК

Капусняк не був повсякденною їжеюкозаків ,алеіноді вонимоглисебе нимпобалувати .Кожен кухарготувавкапуснякпо- своєму, томурецептівйогобуло безліч ,аоригінальнийкозацькийзнайти складно .МихайлоЧередниченкоприпускає ,щокапусняк- страва ,яке з'явиласявраціонікозаківвже наприкінці існуванняЗапорізькоїСічі .

Інгредієнти :
Свинина-500г
Картопля-500г
Капуста-500г
Пшоно-50г
Цибуля ріпчаста -1шт .
Сало- шпик-50г
Часник-15г
Сільіперець ,зеленьівершковемасло- на смак

Приготування :
Свининунарізати великимишматочкамиізварити .Нашаткуватикапусту ,порізатикартоплю, додатиїх разом зпромитомупшономвсвинячийбульйоніваритидо готовності.Лукчистимо ,дрібнонарізаємоіобсмажуємонавершковомумаслі.Вступцірозтертисало- шпик ,часникізеленьпетрушки .Разомз підсмаженоюцибулеюдодатисуміш, що вийшла, укапусняк ,посолити ,поперчитиідовести докипіння .Готовийсупрозлитипо тарілках( вкожнукладетьсяшматочоксвинини ) .Можназаправитисметаною.

ПОТАПЦІ

За словамиісториків ,потапцібули популярнінаСічііє споконвічноукраїнською стравою .Цейрецептодинз найпростіших :часйого приготування-10хвилин.

Інгредієнти :
хлібжитній-1кг
сало-200г
часник-1головка

Приготування
Хлібнарізатиневеликимитоненькимискибочками ,кіркунатертизубчикомчаснику .Насковородузрозтопленимсаломкладутьсявженатертіскибочкихлібаіобсмажуютьсяз обохбоків дозолотистогокольору .Настілстраваподається зішматочкамипідсмаженогосала.

ЗБИТЕНЬ

Найпопулярнішимнапоєму козаків ,звичайно ,булагорілка- їїне виготовлялинасамійСічі ,авосновномупривозилиз походів ."КолизаарештувалиостанньогогетьманаСічіПетраКалнишевського ,у ньогознайшли ізаморськівина ,іоливки ,іінші ласощі .Звичайно, простомукозаковіце булонедоступно ,аосьстаршинамогласобі цедозволити" ,-каженашекспертЧередниченко .Напоїкозакиварилирідко ,аленайпопулярнішимибулиузварізбитень .

Інгредієнти :
мед -1л .
вода -4літри
дріжджі-50г
прянощі(можнадодатикорицю ,кардамон ,імбир ,гвоздику ,хмільабоінші ,що опинилисяпідрукою )за смаком.

Приготування
Медрозчинитив гарячійводі ,додатинаявніпідрукоюпрянощіікип'ятити протягомчотирьохгодин.Отриманусумішзлитивнепрозоруємністьі охолодити докімнатноїтемператури .Потімдодатидріжджі- саме з цьогомоменту іпочинаєтьсябродіння,яке проводятьнахолоді( впогребі ,наприклад).Через 30-40дібнапійрозливаютьпо пляшках ізакупорюютьїх.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини
Останні новини
Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Говорить президент України
Більше заяв Зеленського
ЗСУ: головне
Докладніше
Війна в Україні з космосу
Більше новин
🙏 Keep Calm
Допомога під час війни
Більше новин
Хроніка обстрілів
Більше про це
У пошуках роботи
Знайти своє місце!
🏠 Квартирне питання
Новини нерухомості
🚘 Актуалка для автовласників
Що ще нового?
"Разом нас багато"
Нас не подолати
⚽ Фан-сектор
Вболівай за футбол!
Be in Techno Trends
Слідкуй за новинами
⭐ Срачi прибули
Більше скандалів
🔮 Прогнози та гороскопи
Що ще кажуть зірки?
Герої не вмирають!

Позивний “Депутат”... Сергій Компанієць - старшина роти 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”. Воював на передовій з 2014 року. Хлопці називали 47-річного старшину батьком, бо він допомагав і вчив кожного. Загинув у бою під Ізюмом, прикриваючи побратимів. Його 16-річний син пішов вчитись у військовий коледж…

Історія героя
статистика
Курс криптовалюти сьогодні

Валюта

Ціна, usd

Bitcoin (BTC)

63767.44

Bitcoin Cash (BCH)

476.49

Binance Coin (BNB)

554.73

Ethereum (ETH)

3055

Litecoin (LTC)

80.9

ЗАПРАВКИ
Паливо сьогодні
95+
95
ДП
ГАЗ
53,45
52,91
51,01
27,60
55,88
53,88
54,88
26,89
56,49
55,07
54,99
27,76
56,90
54,90
54,09
28,64
56,99
55,99
56,68
28,98
59,88
56,91
56,99
28,79
59,99
57,99
57,99
29,47
59,99
57,99
57,99
29,48
60,99
59,99
59,99
29,48
-
51,80
51,11
26,81
Наша економіка
5 головних цифр
1
Споживча інфляція Споживча інфляція
18%
2
Облікова ставка Облікова ставка
25%
3
Офіційний курс євро Офіційний курс євро
29,7 грн
4
Офіційний курс долара Офіційний курс долара
29,25 грн
5
Міжнародні резерви Міжнародні резерви
$22,8 млрд
Знати більше💡
Валюта
Курс гривні сьогодні

Валюта

Ціна (грн)

Долар США ($)

39.6

Євро (€)

42.28

"Ми з України"
Наш плейлист

PROBASS ∆ HARDI

"Доброго вечора"

PROBASS ∆ HARDI

Макс Барських

"Буде весна"

Макс Барських

Олександр Пономарьов

"Україна переможе"

Олександр Пономарьов

Антитіла

"Топити за своє"

Антитіла

ТНМК и Kozak System

"Мамо"

ТНМК и Kozak System
Співаймо разом!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти