Як ченці варять пиво і приміряють на себе крила: репортаж з абатства Грімберген

Ченці в Бельгії вирощують хміль для своєї пивоварні, вивчають зірки і люблять селфі

Журналіст "Сьогодні" побував у бельгійському абатстві Грімберген, де вже майже дев'ять століть монахи варять пиво. Дізнався, чим місцеві пінні сорти відрізняються від німецьких і з чим їх правильно поєднувати. Познайомився з місцевими святими отцями і навіть зробив з ними селфі. І переконався, що темне пиво цілком гармонує з солодкою панакотою, а слово "чернець" – не тільки з "селфі", а й "фудпейрінг".

Напередодні столичний Брюссель зустрів нас аж ніяк не літніми "плюс 10" і мерзенною мрякою. Пісяючий Хлопчик в цей день стояв без одягу і, здавалося, мерзне разом з туристами. Класична бельгійська вафля з цукровою пудрою і шоколадом за 4,5 євро біля площі Гран-Плас настрій піднімала ненадовго. Навіть шукати писати Дівчинку, що загубилася серед злачних місць "столиці Європи", особливого бажання не було. Зате на ранок, коли ми прибули в Грімберген, що в 15 км від Брюсселя, пробилося сонечко.

Реклама

"Ви тут, напевно, вчора молилися про гарну погоду ", – обережно жартую в бесіді з монахами абатства.

Ті жартували (чи ні?) у відповідь: "Звичайно! У нас за розкладом щодня о п'ятій годині молитва!". 

У Києві перед поїздкою головне питання до організаторів було: "А монахи там справжні?". Виявилося, так, цілком. Звичайно, з урахуванням їх залученості в пивний маркетинг XXI століття.

Поки ми не дісталися до пива – трохи історії. Нині Грімберген – містечко з населенням в 34 тис. осіб. У 1128 Норберт Ксантенський заснував тут одне з перших аббатств ордену премонстрантів. На той час Норберту було 48, а в молодості він вів цілком світське життя. Змінилося воно, як це часто бувало з майбутніми святими, після чудесного уникнення смерті. Норберт катався верхи, кінь злякався грому, поніс. Він дивом не загинув. Звернувся до духовності, пішов у ченці, подорожував, проповідував. Після смерті був зарахований до лику святих. 6 червня, коли Норберт помер, є днем ​​його пам'яті, а ченці Грімбергена іменуються норбертинцями.

Зараз в абатстві їх живе 11.

Реклама

"Я сюди переїхав з Нідерландів шість років тому, – охоче розповідає тець Барт. – Тоді нас було 19 осіб. Але в останні роки нові ченці не приходять".

Моєму новому знайомому – 83 роки, раніше він виконував функції економа, але вже відійшов від справ. Питаю, чи можна зробити з ним селфі.

"Звичайно, без проблем! .. А тепер давай на мій телефон!".

Тут я здивувався вперше. Але ще не вечір!

1/6

Реклама

З димком

На затишній і неймовірно доглянутій території абатства знаходяться базиліка XVII століття, основна будівля, де живуть монахи, сад-город, де вони вирощують хміль для своєї міні-пивоварні. Ще обсерваторія, відкрита незабаром після польоту Гагаріна, у 1967-му. Різнобічні ченці не тільки спілкуються зі Всевишнім і варять пиво, а й люблять спостерігати за зірками. Тому сюди на екскурсії привозять не тільки любителів пива, а й школярів. Є ресторан і дитячий майданчик з гойдалками та футбольними воротами – на території можна відпочити всією сім'єю.

Пиво тут варять з моменту заснування абатства в 1128-му.

"Вода в той час була брудною, очищати її не вміли, – пояснює глава абатства, отець Карел. – Пити пиво було набагато безпечніше для здоров'я, тому монахи відразу стали його варити".

Пивоварня завжди належала абатству, а ось за торгову марку Grimbergen компанія Carlsberg вже кілька років платить абатству роялті. Місцева пивоварня, звичайно, не дає промислових масштабів, а, скоріше, виступає в ролі берегині традицій і експериментального полігону. Цього року вдалося перекласти старовинні рецепти, які 200 років залишалися непрочитаними. Написані вони були латиною і староголландською. Допомогли волонтери, на розшифровку пішло чотири роки!

"Це дивовижна подорож в історію, – захоплюється отець Карел. – Втім, якщо відтворити старовинний смак таким, який він був, він навряд чи сподобається сучасникам. Але використовувати рецепт для створення нових цілком реально". 

До нашого візиту в Грімбергені зварили обмежений тираж зовсім неповторного на смак Grimbergen Triple D'Abbaye.

"Протягом п'яти місяців його витримували за рецептурою XVI століття, – розповідають місцеві пивовари. – Спочатку в бочках з французького дуба, які раніше використовувалися для бурбону і віскі. Завдяки цьому аромату коріандру і фруктів в пиві ставало менше, а ванілі і солоду – більше. Потім пиво було поміщене в бочки з-під торф'яного віскі. Це додало напою ноток копченостей".

Отець Карел випалює на бочці назву пива. Зараз її розкриють, і можна дегустувати. Ух, як незвично! Пиво міцне, близько 8%, з яскраво вираженим смаком димку.

До речі, в наступному році на місцеву міні-пивоварню почнуть пускати відвідувачів і відкриють гостьовий центр. 

Читайте також:

З попелу

Отець Карл веде нас на екскурсію по абатству. У коридорі головної будівлі – один з найкрасивіших вітраж із зображенням птаха фенікс. Він є символом абатства. А все тому, що воно, наче Фенікс, тричі відновлювалося після пожеж і руйнувань. Перший великий вогонь прийшов сюди вже через 14 років після заснування – у 1142-му. Другий раз абатство було зруйновано у 1566-му, під час релігійних воєн. У третій – під час Французької революції 1798 року. Слоган абатства: "Ardet Nec Consumitur", що означає "Горить, але не згорає".

На щастя, сотні стародавніх книг вдалося врятувати. Для цього під час революції монахи пробили діру в стіні бібліотеки і потайки від войовничих революціонерів вивезли безцінні артефакти. У бібліотеці нам показують Біблії XVI
-XVII століть, середньовічні фоліанти, історичні документи, пов'язані з абатством.

"Від держави ми не отримуємо допомоги, – каже отець Карел. – Допомагають громадські організації, меценати. І звичайно, зараз ми отримуємо роялті від Carlsberg за торгову марку. В кінцевому рахунку ми можемо собі дозволити все, що нам потрібно".

До слова, інші члени ордена розкидані по світу, вони є, наприклад, у Франції та ПАР.

Як ви вже зрозуміли, смартфони для ченців – річ звичайна. У кімнаті відпочинку є телевізор. Взагалі, святі отці Грімбергена не цілком відповідають стереотипному уявленню про аскетичних ченців. Вони відкриті, товариські. Вільно розмовляють англійською, німецькою, французькою. До речі, мовне питання в Бельгії – річ вельми плутана і делікатна. Про це нам нагадав отець Ерік, який провів екскурсію базилікою.

А почав він з згадки нового закону ЄС.

"Можете все знімати на відео і фотографувати. В тому числі мене. Ви ж знаєте, що зараз в ЄС не можна знімати людину без її дозволу. Так ось я вам такий дозвіл даю".

І поки ми готували свої камери, продовжив:

"Наша церква – діюча. Меси проходять щодня. У неділю – двічі: о 10:00 і 11:30. На першу збирається людей 200-300 з усією околиці, на другу – близько 150. Меси проходять фламандською. Ви ж не забули, що перебуваєте у Фландрії? У Брюсселі, звичайно, говорять французькою, все-таки це столиця. Але в провінції нашого регіону з французькою потрібно бути ... хм ... обережним", – каже норбертинець.

Слухаю неспішну, сповнену гідності розповідь отця Еріка і ловлю себе на думці, що він схожий на кіношного отця Брауна у виконанні Марка Уільямса. Так-так, того рудого, що батько Візлі з "Гаррі Поттера". Але ми відволіклися, це все пиво. Весь цей час ми слухаємо історії, стоячи в церковному дворику і смакуючи черговий келих освіжаючого напою.

"Але зараз ми підемо всередину базиліки, тому я попрошу вас залишити келихи зовні", – переконливо каже святий отець.

Все логічно, алкоголю в церкві не місце. Ось тільки роком раніше він же дозволяв гостям фотографуватися в базиліці з келихами пива, та й сам із задоволенням сьорбав. В інтернеті "всі ходи записані"! Але, мабуть, після того отримав по шиї від настоятеля.

Усередині базиліка 1660 року чудова! Які склепіння, вівтар, а картини, а дерев'яні скульптури фламандських майстрів! Це заслуговує поїздки сюди з Брюсселя не менше, ніж місцеве пиво. Навіть шкода, що така краса знаходиться не в столиці, там базиліка однозначно була б одним з місць паломництва туристів. А тут, в Грімбергені, після обіду тихо і мирно, городян майже не видно, туристів теж. Сідаєш в затінку і під передзвін дзвонів, що відбивають кожні півгодини, майже забуваєш про час. Майже, тому що програма у нас насичена, і після їжі духовної нам підготували пивну дегустацію.

1/7

Пара до пінного

Поруч з музеєм пивоваріння в окремій кімнаті розставлені лави, на столах – маленькі келихи з незмінним феніксом. Зараз нам розкажуть, як пити пиво правильно! Фахівці з пивоваріння пояснюють, що у Бельгії, на відміну від Німеччини, ніколи не було закону про чистоту пива. Німці вважали, що пінистий напій повинен складатися виключно з води, хмелю та ячмінного солоду. А ось у Бельгії допустимі будь-які варіанти, звідси і експерименти зі смаком коріандру, цедри, фруктів і ягід. Елі, які традиційно варилися і варяться в абатствах, зазвичай міцніші за звичне нам легке світле пиво. Фільтрувати в давнину не вміли, тому blanche з'явився раніше blonde. До речі, в Україні представлені Grimbergen Blanche, Grimbergen Blonde і Grimbergen Double-Ambree.

"Сьогодні ми спробуємо такі сорти Grimbergen – світлий Blonde, гіркуватий Pale Ale і бурштиновий Ambree, і поговоримо, з якими закусками найкраще розкривається їх смак", – кажуть пивні сомельє.

Хвилиночку! Ще зі студентських "дегустацій" у мене накопичилися питання до професіоналів. Келих повинен бути сухим або мокрим? Як правильно наливати? Висока піна – показник якості або навпаки?

"Ось вам ще одна відмінність німецького пива від бельгійського, – охоче відповідають пивовари. – Для німецького келих може бути вологим. А бельгійські сорти наливаються тільки в сухий. Наливати потрібно, трохи нахиливши келих. А ідеальною вважається піна висотою в два пальці". 

Поки чекаємо початку дегустації, милуємося келихами з феніксом на ніжці. Колись в пабах боролися з крадіжками келихів оригінальним способом. В якості застави потрібно було залишити бармену один черевик.

До класичного blonde нам подають креветку – зі світлими сортами гарні легкі закуски, сири. До речі, по-модному поєднання страв називається "фудпейрінг" – іншими словами, що підібрати в пару до конкретної їжі.

"Спочатку понюхайте пиво, відчуйте його аромат, – радять пивовари. – Щоб він краще розкрився, можна взяти келих обома руками і трохи зігріти напій. А щоб відновити нюх, можна понюхати свою шкіру на зап'ясті. Працює, якщо, звичайно, там немає парфуму".

Далі – pale ale, до нього – мініатюрні бургери. Тобто закуска вже щільніша і з більш насиченим смаком, як і у пива.

"А тепер сюрприз. Напевно, таке поєднання ви ще не куштували", – посміхаються пивовари.

Нам виносять бурштинового кольору ambree (назва сорту – за його кольором) разом з ... панакотою. Темне пиво з ванільно-карамельним десертом – виявилося дуже непогано! А ще темні сорти добре поєднуються з копченостями, м'ясом і навіть шоколадом.

А у мене ще одне питання:

"Іноді здається, що пиво однієї торгової марки, але виготовлене в різних країнах, має різний смак. Може таке бути?"

"Звичайно, – відповідає фахівець. – На це впливають не тільки вода, але і інгредієнти. В цьому і полягає наша робота: підказати і підправити на конкретному заводі".

Читайте також:

Пиво з крилами

Завершувалася екскурсія в абатство гала-вечерею. З нами за столами сиділи і ченці. Із задоволенням їли і пили пиво, підспівували під час виступу ефектної вокалістки. Все-таки вираз "веселий монах" було придумано не просто так! Можливо, прообразом стали ці святі отці з маленького містечка Грімберген в такій же маленькій, але дуже "смачній" Бельгії. Пам'ятаєте, на початку дня мене здивував 83-річний отець Барт, який робив селфі на свій смартфон. Так ось. Біля входу в банкетний зал була невелика фотозона – підсвічені, ніби палаючі крила. Стаєш в центрі і ефектно перетворюєшся то чи в птаха фенікса, то чи в ангела. Увечері проходжу повз столик ченців. Ті, з ким я встиг поспілкуватися, кивають мені, як давньому знайомому. І тут я краєм ока помічаю, що отець Барт хвалиться перед побратимами по ордену своїм фото – монах з палаючими крилами! Картинка, скажу вам, містична. А інші ченці тільки по-доброму посміхаються. Мабуть, якщо істина в вині, то в пиві – добрі веселощі ... Мені, мабуть, ще келих!

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини
Останні новини
Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Говорить президент України
Більше заяв Зеленського
ЗСУ: головне
Докладніше
🙏 Keep Calm
Love is...💙💛
Подорожуй Україною
🏠 Квартирне питання
Новини нерухомості
У пошуках роботи
Знайти своє місце!
🚘 Актуалка для автовласників
Що ще нового?
Допомога під час війни
Більше новин
"Разом нас багато"
Нас не подолати
⚽ Фан-сектор
Вболівай за футбол!
Be in Techno Trends
Слідкуй за новинами
⭐ Срачi прибули
Більше скандалів
🔮 Прогнози та гороскопи
Що ще кажуть зірки?
Всі новини
Останні новини
Показати ще
Герої не вмирають!

Позивний “Депутат”... Сергій Компанієць - старшина роти 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”. Воював на передовій з 2014 року. Хлопці називали 47-річного старшину батьком, бо він допомагав і вчив кожного. Загинув у бою під Ізюмом, прикриваючи побратимів. Його 16-річний син пішов вчитись у військовий коледж…

Історія героя
статистика
Курс криптовалюти сьогодні

Валюта

Ціна, usd

Bitcoin (BTC)

64843.8

Bitcoin Cash (BCH)

484.48

Binance Coin (BNB)

559.29

Dogecoin (DOGE)

0.15

Ethereum Classic (ETC)

26.42

Litecoin (LTC)

81.61

ЗАПРАВКИ
Паливо сьогодні
95+
95
ДП
ГАЗ
53,45
52,91
51,01
27,60
55,88
53,88
54,88
26,89
56,49
55,02
54,97
27,76
56,90
54,90
54,09
28,64
56,99
55,99
56,68
28,98
59,88
56,91
56,99
28,79
59,99
57,99
57,99
29,47
59,99
57,99
57,99
29,48
60,99
59,99
59,99
29,48
-
51,67
51,11
26,87
Наша економіка
5 головних цифр
1
Споживча інфляція Споживча інфляція
18%
2
Облікова ставка Облікова ставка
25%
3
Офіційний курс євро Офіційний курс євро
29,7 грн
4
Офіційний курс долара Офіційний курс долара
29,25 грн
5
Міжнародні резерви Міжнародні резерви
$22,8 млрд
Знати більше💡
Вони нас підтримали
легенди спорту

ВЕЙН ГРЕЦЬКІ. Ми всі згодні, що це безглузда війна. Ми всі бажаємо всім в Україні всього найкращого та молимося за них.

ПЕЛЕ. Я надсилаю свою солідарність народу України. Я молюся і прошу Бога, щоб запанували мир, свобода та любов

ДОМІНІК ГАШЕК. Кожен дорослий у Європі добре знає, що Путін – божевільний убивця, і що Росія веде наступальну війну проти вільної країни та її народу.

ПАОЛО МАЛЬДІНІ. Ніхто не очікував побачити війну на європейській землі, ми хочемо бути на боці народу України.

КЛАУДІО ТАФФАРЕЛ. Дорогі друзі, українці! Наразі весь світ стежить, хвилюється та обурений тим, що відбувається в Україні. Бажаю, щоб на вашу землю якнайшвидше повернувся мир.

1 /2
Валюта
Курс гривні сьогодні

Валюта

Ціна (грн)

Долар США ($)

39.6

Євро (€)

42.28

"Ми з України"
Наш плейлист

PROBASS ∆ HARDI

"Доброго вечора"

PROBASS ∆ HARDI

Макс Барських

"Буде весна"

Макс Барських

Олександр Пономарьов

"Україна переможе"

Олександр Пономарьов

Антитіла

"Топити за своє"

Антитіла

ТНМК и Kozak System

"Мамо"

ТНМК и Kozak System
Співаймо разом!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти