Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Аджику включили до списку пам'ятників культурної спадщини Грузії

24 листопада 2018, 04:03

Службі інформаційних систем Національного агентства доручено відобразити дані об'єкта в державному реєстрі пам'ятників Грузії

Технології виготовлення абхазької і мегрельської (грузинської) аджики надано статус пам'ятника нематеріальної культурної спадщини, йдеться у повідомленні, опублікованому в п'ятницю на сайті "Законодавчого вісника Грузії".

"Присвоїти статус пам'ятника нематеріальної культурної спадщини елементу нематеріальної культурної спадщини – "Технології виготовлення" абхазької солі – апірпіл-Джік" і мегрельської аджики", – йдеться у розпорядженні директора Національного агентства з охорони культурної спадщини Грузії Ніколоза Антідзе.

Службі інформаційних систем Національного агентства доручено відобразити дані об'єкта в державному реєстрі пам'яток Грузії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Виходячи з того, що перець був завезений до Грузії з Європи в XV столітті, експерти припускають, що поява абхазької аджики пов'язана саме з цим періодом.

Аджику використовували не тільки в кулінарії, але і в лікувальних цілях. Зокрема, з метою превенції захворювань шлунково-кишкового тракту. Колхидська низина складалася з болотної території, і була велика небезпека поширення малярії, з чим місцеве населення боролося саме за допомогою використання гострого перцю.

Аджика – абхазька і грузинська гостра приправа у вигляді пастоподібної маси, до складу якої входять перетерті (традиційно – на камені) червоний перець, коріандр, пажитник блакитний (уцхо-сунелі) та інші пряні трави (свіжі або сушені), часник, з додаванням невеликої кількості кухонної солі.

В тренді
104-річна італійка перемогла коронавірус: подробиці і фото

Раніше статус нематеріального пам'ятника культури в Грузії було присвоєно грузинському застіллю, багатовіковій традиційній технології витримування вина в глиняній посудині – квеврі, культурі грузинської пшениці, грузинському народному медичному знанню і традиціям його застосування, а також всім трьом видам грузинської писемності та грузинської боротьби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Національне агентство з охорони культурної спадщини Грузії функціонує в країні відповідно до конвенції ЮНЕСКО 2003 року про національну охорону нематеріальної культурної спадщини. Яка приєдналася до конвенції з 2008 року, агентство покликане реєструвати і зберігати, досліджувати і популяризувати зразки нематеріальної культури Грузії.

Тим часом, минулого року визнання ЮНЕСКО отримало мистецтво Піццайолло в Неаполі. Тепер воно входить до списку Всесвітньої нематеріальної спадщини.

А перший заступник голови комітету Держдуми з регламенту й організації роботи Олександр Курдюмов запропонував внести російські пельмені до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...