Поділитися в соц мережах:

Facebook Twitter

Підпишіться на нас:

ПОВЕРНУТИСЯ

Давня українська паска

Кравецька Леся Любомирівна, 50 років Дрогобич

Давня українська паска

Зараз паскою ми називаємо солодкий обрядовий Великодній хліб з родзинками, цукатами, ароматними додатками у тісті. Але раніше таку смачну здобну випічку називала бабами, а паскою називали таку ж смачну здобну дріжджову випічку, але менш солодку, без цукатів та родзинок, без глазурі. Згори вона прикрашалася косами, квітами, пташками та іншими фігурками із того ж тіста і змащувалась жовтком. Глазурі на ній не було. Бабу подавали на десерт, а паску - до м'ясної нарізки, сиру, салатів, бурячків з хроном.

ПРОДУКТИ:

120 мл молока
80 мл кефіру (кислого молока, ряжанки)
35 г дріжджів "Духмяна хата"
1 яйце
3 жовтки
120 г цукру
0,5 ч.л. солі
140 г вершкового масла
540-550г борошна

ПРИГОТУВАННЯ:

Тепле молоко (37*С) перемішати з дріжджами, 100 г борошна і 1 ст. л. цукру. Залишити у теплому місці на 45 хвилин, накривши рушником. Має утворитись гарна шапочка.

Решту цукру добре збити з яйцем, жовтками та сіллю. Вмішати теплий кефір (ряжанку) та опару. Поступово вмішати борошно. Місити тісто 10-15 хвилин.

Накрити рушником і залишити у теплому місці на 1-1,5 години. М'яке масло нарізати шматочками і поступово вмішувати у тісто. Вмішувати наступний шматочок масла, коли добре вмішається попередній.

Після цього місити ще 10-15 хвилин і залишити в теплому місці на 1 годину або до збільшення об'єму тіста у 2,5-3 рази. Перемісити, розділити на порції і викласти у підготовлені форми, заповнюючи їх на 1\3 об'єму.

Згори прикрасити косичкою, пташками, квітами, іншими фігурками із цього ж тіста. Накрити рушником і залишити у теплому місці на 45-60 хвилин, або доки тісто на підніметься майже до країв форми.

Змастити згори жовтком, розмішаним і ложкою молока. Випікати за температури 175*С від 30 до 60 хвилин (залежно від розміру паски).

ПОВЕРНУТИСЯ