Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Згущенка з "хімією": як українцям продають отруту замість їжі

14 лютого 2019, 08:12

Названі продукти, які найчастіше заміняють фальсифікатом

Українські споживачі виявилися незахищеними від фальсифікату на полицях продуктових магазинів. Журналісти "Сегодня" склали ТОП продуктів, які безпечні тільки на перший погляд, а тому етикетки на них краще читати двічі.

Перше місце в ТОПі фальсифікату зайняло згущене молоко. До цього продукту часто додають прострочений цукор. Понад 60% "згущенки" в Україні містять хімічні добавки, розповідають в Асоціації захисту прав споживачів.

"Підміняється жир молочного походження немолочним. Вони замінюють цукор, додають або сахарин, або аспартам. А дітям до п'яти років це взагалі не дозволено. Також додають діоксид титану до згущеного молока", – розповідає голова ГО "Всеукраїнська асоціація захисту прав споживачів" Максим Гончар.

На другому місці серед продуктових підробок – майонез. Цей соус – неодмінний інгредієнт багатьох салатів, тому меткі виробники навчилися робити його навіть без яєць.

"Не докладають яєць виробники при випуску майонезів. Є ще поняття "майонезний соус "- він може бути низької жирності, може бути взагалі без яєць. І є поняття "майонез"- там обов'язково повинні бути яйця", – пояснює експерт Центру незалежних споживчих експертиз "Тест" Ніна Кільдій.

В тренді
Курси долара і євро в Україні застигли на місці

При виборі майонезу фахівці радять звертати увагу на склад: на першому місці має бути рослинна олія, потім яйця і гірчиця, далі – оцет і лимонна кислота. Останній інгредієнт – натуральні спеції.

Крім того, в Україні активно підробляють "молочку". Зокрема, вершкове масло, розповідає експерт з безпеки продуктів Олена Сидоренко.

"Зараз немає проблем замінити в ньому тваринні жири рослинними – пальмовим, кокосовим", – говорить Сидоренко. 

До речі, Україна скуповує пальмову олію, імпорт цього продукту постійно зростає. Постійне вживання такого масла негативно позначається на серцево-судинній системі, провокує діабет і навіть онкологію. Тому при виборі вершкового масла рекомендують, насамперед, орієнтуватися на ціну. Вартість пачки справжнього масла не може бути нижче 40 гривень.

Нагадаємо, в Україні збираються за прикладом низки європейських країн заборонити використання пальмової олії в продуктах харчування. Верховна Рада вже прийняла відповідний законопроект у першому читанні.

Реклама

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...