Президент США Дональд Трамп нещодавно зізнався, що завжди залишає дрібні гроші обслуговуючому персоналу, навіть якщо розраховується карткою, а відомий футболіст Кріштіану Роналду залишив в готелі майже 20 тисяч євро чайових. Новини "Сьогодні" вирішили дізнатися, наскільки щедрі в цьому сенсі українці, і скільки у нас залишають "на чай".
Офіціантка Анна Головченко згадує найбільшу суму чайових, які отримала від вдячних клієнтів. На роботі їй платять фіксовану ставку, але основа доходу – саме чайові.
"Найбільша сума була десь 900 з чимось гривень. А в місяць це може бути близько 5-7 тис. гривень, – підрахувала Анна.
У закладах харчування українці традиційно залишають близько 10% від чека.
"Це залежить від самого гостя, він сам вирішує, буде він залишати чайові чи ні", – каже Анна.
Такому підходу точно здивувався б президент США Дональд Трамп. У ЗМІ потрапило фото, де з кишені мільярдера стирчать банкноти. Пізніше Трамп пояснив: готівку носить саме для чайових.
"Я вже давно користуюся карткою, але люблю залишати чайові в готелях і ресторанах, тому завжди маю при собі дрібні гроші", – зізнався Дональд Трамп.
У США, дійсно, культура чайових більше розвинена, розповідає комерційний директор ресторану Олександр Романський. Їх там залишають завжди, а часто прописують відразу в рахунку.
"Ти повинен залишити 10-20%, деякі навіть вказують 25% чайових. У деяких ресторанах навіть прописано в чеках, що якщо вас там більше чотирьох осіб – це така-то сума чайових. Якщо вас більше шести осіб – така-то сума чайових", – каже Романський.
А ось українські офіціанти часто недоотримують на чай, оскільки клієнти розраховуються карткою. Але можливість подякувати персоналу все одно є.
"Коли гість розраховується, він вже включає в суму чайові і платить більше. І платить все карткою. Ця можливість все одно є – залишити чайові, навіть коли у тебе картка", – пояснює Романський.
Втім, таку можливість відвідувачі кафе використовують рідко, визнається офіціантка Анна і радить клієнтам не соромитися користуватися такою можливістю.
"Включати в рахунок відсоток за обслуговування – це цілком доречно", – каже Анна.
Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" також розповідали, скільки зірки залишають "на чай" у ресторанах.