В Україні за підсумками 2018 року по порівнянні з 2017 роком виробництво гречки зросло на 16,3%. Про це свідчать дані Державної служби статистики.
Так, в цілому за 2018 рік було вироблено 63,398 тис. тонн гречки – ядриця і січки. Січкою (проділом) називається подрібнена гречка, яка втратила цілісність ядер.
Виробництво гречки у вимірюванні грудень 2018 до грудня 2017 року зросло ще помітніше – на 18,9%.
Нагадаємо, при цьому в 2018 році в Україні помітно скоротилося виробництво хліба. Згідно з підрахунками Держстату, найбільше скорочення виробництва відбилося на житньому хлібі – його стали випускати майже на 48% менше, ніж роком раніше. При цьому хліб протягом року дорожчав.
В цілому ж, за підрахунками фахівців, за останні чотири роки в Україні подешевшала тільки гречка (на 6%), а ціни на інші соціальні продукти зросли від 58% до 542%. Значно зросли ціни на свинину і куряче філе, сметану, молоко, а також на овочі – цибулю, моркву і білокачанну капусту.
Причому падіння цін на гречку пов'язане в першу чергу з хорошим урожаєм, пояснили експерти.