Рекордний урожай яблук ставить аграріїв в "незручне становище"

7 лютого 2019, 13:54

Через надлишок яблук ціни на них впали і вирощувати фрукти стає невигідно

Українські аграрії побили абсолютний "яблучний рекорд". Осінь була настільки щедрою, що зараз у сховищах – понад 300 тис. тонн яблук. А це майже наполовину більше, ніж минулого року.

Втім, високий урожай їх не радує, оскільки збути його можна хіба-що за безцінь. Через надлишок яблук ціни на них такі, що вирощувати фрукти просто невигідно.

Реклама

Наприклад, Григорій привіз на продаж до Києва яблука з Чернівецької області. Господарство невелике – 3 гектари. Чоловік пояснює, що на ціну яблук взимку впливає метод зберігання. А ще добрива для дерев. Це 4 -5 тис. гривень за каністру.

"Яблука зараз себе не окупають. Тому яблука коштують 5 – 6 гривень. І дорога сюди – доїхати до Києва, вартість бензину туди і назад, десь по півтора тисячі гривень. І із загального числа двох тонн можна заробити близько 5 – 6 тис. гривень", – розповідає продавець яблук.

Вирощувати яблука в Україні невигідно. Собівартість кілограма 2 3 гривні. А на переробку заводи беруть по 1,8 грн.

"А щоб продати бус яблук – скільки треба простояти? Зніміть, подивіться, скільки покупців. На кожному розі – все в Києві завалено яблуками. Скрізь є, і вони – за безцінь", – розповідає В'ячеслав, продавець яблук.

Реклама

На столичному ринку за кілограм яблук просять від 4 до 20 гривень.

В тренді
"Стріляють, але на роботу треба": свідок розповів про бандитські розбірки в Броварах

"Якщо піду в супермаркет, то в супермаркеті ціна буде десь в 3 рази більше. Я взагалі цілий рік їх їм. Я не можу без яблук. Я дуже люблю", – каже покупець Євген.

Дієтолог Олександр Кущ радить вживати в день по 2-3 яблука. Завдяки щільній шкірці ці фрукти тривалий час зберігають свої корисні та поживні властивості. А ще яблука – це джерело вітаміну С, клітковини і пектину.

"Я рекомендую звертати увагу, в першу чергу, на кислі сорти яблук. У меншій мірі – на солодкі, вони містять більше фруктози, але менше вітаміну С і мікроелементів", - говорить Олександр Кущ, дієтолог.

Реклама

Також дієтолог нагадує, що подавати яблука на стіл варто почищені. Адже в шкірці можуть накопичуватися шкідливі речовини, якими, ймовірно, обробляли дерева від шкідників.

Раніше ми писали, що великий урожай яблук засмутив українських фермерів.

Також повідомлялося, що у Вінниці продають яблука, які піднімають настрій адже на кожному з них зображений смайлик. Вирощує "веселий" фрукт недалеко від міста місцевий агроном Руслан Заїка.

 

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти