Листопад – місяць щедрий на сезонні овочі-фрукти. Як на наші, українські, так і на екзотичні. Плюс – традиційні для цього часу продукти коштують значно дешевше. Тому овочі та фрукти варто заготовлювати в сезон. І саме в сезон вони найбільшою мірою насичені вітамінами і корисними мікроелементами. А отже, ви їсте їх у кориснішому "вигляді" та заощаджуєте гроші.
А де їх краще купувати – на ринку чи в магазині, де вони краще зберігаються і не втрачають своїх якостей? Та й взагалі, чи принципово, де купувати сезонні продукти?
Разом з дієтологом Оленою Черніковою ми з'ясували, що треба купувати в листопаді, де це робити і яку користь нам принесуть фрукти/овочі листопада.
Де купувати – на ринку чи в магазині
Насправді не важливо де. Бо якість продуктів залежить не від погодних умов певної пори року на ринку або кліматичних умов у магазині.
У великих торговельних мережах за дотриманням правил зберігання ретельно стежать. Там же обсяги великі, в їхніх інтересах зберегти якість продуктів якнайдовше.
Єдиний виняток – переїзні ярмарки. Більшість реалізаторів зберігають товар у машині і взимку, і влітку.
На вигляд продукт начебто непоганий, а приносиш додому – або переспів, або перемерз, від цього менше смаку й корисних властивостей.
Тож збираймо продуктовий кошик.
Сезонні овочі листопада
- Всі види капусти
- Картопля
- Цибуля ріпчаста, порей
- Морква
- Пастернак (корінь)
- Ріпа
- Редька
- Селера (корінь)
- Буряк
- Солодка картопля (батат)
- Топінамбур
- Гарбуз
- Фенхель
- Хрін
- Часник
Що отримаємо разом з цими овочами
- З капустою – унікальний і необхідний проти виразкової хвороби шлунка вітамін U, ферменти, мінеральні речовини.
- З броколі – омега-3 жирні кислоти, потрібні в боротьбі з атеросклерозом, допомагають в боротьбі хворобами серцево-судинної системи.
- З бататом – залізо, марганець, мідь, цинк і вітаміни.
- З ріпою, цибулею ріпчастою, пореєм – вітаміни, які зміцнюють імунітет.
- З морквою – антиоксиданти.
- З пастернаком – клітковину, яка швидко засвоюється.
- З редькою – клітковину. Вона очищує організм і поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту.
- Із селерою (корінь) – ефірні олії, що прискорюють виведення токсичних речовин.
- За допомогою буряка – швидше боротимемося з анемією і слабкістю.
- З топінамбуром – виведемо з кишечника продукти розпаду.
- За допомогою гарбуза – боремося з атеросклерозом, діабетом, жовчнокам'яною хворобою.
- З фенхелем – отримаємо ефірну олію, що допоможе травленню.
- Із хроном і часником зміцнюємо імунітет і серцево-судинну систему.
Сезонні фрукти та ягоди
- Авокадо (Ізраїль, Мексика)
- Айва
- Гранати (турецькі солодші)
- Грейпфрут (Ізраїль)
- Груші
- Калина
- Ківі (Китай, Туреччина)
- Журавлина
- Мандарини (Туреччина)
- Обліпиха
- Горобина
- Фейхоа (Узбекистан, Азербайджан)
- Хурма (шарон Грузія/корольок Азербайджан)
- Чорноплідна горобина
- Шипшина
- Яблука
Що отримаємо разом із цими фруктами та ягодами
- В авокадо близько 20 різних вітамінів, мінералів і антиоксидантів.
- З айвою і журавлиною підтримаємо профілактику шлунково-кишкових захворювань, зміцнимо імунітет.
- З гранатами, а саме з 100 мл соку, отримаємо 36% добової норми вітаміну K, 30% вітаміну C, 16% фолієвої кислоти.
- Грейпфрут надає органічні кислоти, які сприяють засвоєнню заліза.
- Груша – це велика кількість фолієвої кислоти.
- З калиною, а саме з відваром з ягоди, заспокоюємо нервову систему.
- Ківі містить велику кількість вітаміну С, калію.
- Мандарини – допомога бронхам і легеням швидше позбутися мокротиння.
- Обліпиха – джерело вітамінів, органічних кислот, ефірних олій, флавоноїдів.
Тож листопад – місяць продуктивний для закупів, і, як бачимо, сезонні овочі та фрукти цього місяця корисні максимально.
А тут знайдете рецепт тушкованої капусти із соусом болоньєзе і дізнаєтеся 3 рецепти, як смачно запекти яблука.
Читайте також: