Тушкована капуста – гордість української, і не тільки, кухні. Ця страва чудово поєднується з м'ясом і грибами. Вона прекрасна в варениках і дріжджових пиріжках. Та й просто так – вона смачна. У цій добірці – знайдете 5 рецептів тушкованої капусти, а також дізнаєтеся тонкощі її приготування.
А щоби підібрати вдалі подарунки своїм близьким, скористайтеся нашим березневим календарем свят .
Як тушкувати капусту з м'ясом
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 1 кг капусти
- 400 г свинини
- 2 цибулини
- 1 морква
- 1-2 ст. л. томатної пасти
- Сіль, цукор і чорний перець – за смаком
- Лаврове листя – 1-2 шт.
- 0,5 ч. л. насіння коріандру
- 4 ст. л. соняшникової олії
Спосіб приготування:
- Свинину нарізати кубиками, капусту нашаткувати, цибулю і моркву довільно подрібнити.
- Обсмажити свинину на олії. Додати цибулю і моркву, готувати до м'якості. Приправити до смаку.
- Нашатковану капусту посипати сіллю (2-3 щіпки), пом'яти руками, щоб вона дала сік.
- Відправити в сковороду, перемішати і готувати 8-10 хвилин на середньому вогні. Капуста має осісти, стати прозорою або приємного рожевого відтінку.
- Зменшити вогонь, щільно накрити кришкою і томити приблизно 30-40 хвилин. Щоб нічого не підгоріло, не забувайте помішувати ложкою або лопаткою.
- Томатну пасту розвести у воді (достатньо 100 мл), додати до капусти разом з коріандром і лавровим листям. Приправити до смаку.
- Перемішати і тушкувати ще 8-10 хвилин. Готову страва зняти з вогню та одразу прибрати лаврове листя.
- Подавати тушковану капусту гарячою.
Як тушкувати капусту із сосисками: рецепт польського бігосу
Час приготування:
- 3 години
Інгредієнти:
- 1 кг квашеної капусти
- 500 г свіжої капусти
- 300-400 г цибулі
- 20 г часнику
- 500 г нежирної свинини
- 100-300 г сала
- 300-800 г копчених ковбасок
- 60 г томатної пасти
- 1 ч. л. чорного перцю
- 1 ч. л. духм'яного перцю
- 1 ч. л. кмину
- 1 ч. л. коріандру
- 4-5 шт. лаврового листя
- вода
- сіль
Спосіб приготування:
- Квашену капусту потрібно спробувати на кислоту і, якщо капуста надто кисла, злегка промити питною водою.
- Після цього покласти її в каструлю, залити водою, щоб рідина злегка покрила капусту, закрити кришку і тушкувати спочатку на середньому, потім на повільному вогні 40-50 хвилин, періодично помішуючи і перевіряючи рівень води.
- Свіжу капусту нашаткувати тонкою соломкою.
- М'ясо і ковбаси нарізати на невеликі шматки, а сало – трохи дрібніші, щоб його було легше витопити.
- Цибулю і часник порубати в дрібну крихту.
- Підготовку м'яса почати з витоплювання із сала жиру на сковороді, оскільки готуватимемо саме на ньому. Коли жиру буде досить (він покриває дно), додати цибулю і обсмажити його до золотистого кольору, покласти часник, а через хвилину – свіже м'ясо.
- Коли м'ясо придбає рум'яний або сірий колір з усіх боків, додати ковбасу і томатну пасту, після чого всю масу обсмажити ще 5 хвилин.
- Коли квашена капуста стане м'якою, в неї додати свіжу капусту, обсмажене м'ясо з цибулею, подрібнені прянощі, трохи води і сіль за смаком.
- Перемішати, накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні мінімум півтори-дві години, поки вода не випарується.
- В ідеалі бігос готується цілий день, але тоді треба стежити, щоб уся вода не випаровувалася, і щоразу додавати її. Коли рідина випарується, все готово.
Як тушкувати капусту з грибами
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 1/2 середнього качана капусти
- 1 середня морква
- 1 середня цибулина
- 1 середній солодкий перець
- Сіль, цукор за смаком
- прованські спеції
- 1 ст. л. оцту
- Соняшникова олія
- 2 ч. л. томатної пасти
- Перець-горошок
- Лаврове листя
- 500 г свіжих печериць
Спосіб приготування:
- Капусту нашаткувати, моркву натерти на крупній тертці.
- Цибулю нарізати кубиками, перець – соломкою
- Усе перемішати, посолити за смаком, додати трохи цукру, прованські трави і оцет.
- Перемішати руками, трохи віджимаючи, злегка полити олією.
- Тушкувати на невеликому вогні під кришкою на олії, періодично помішуючи, упродовж 20 хвилин.
- Нарізати гриби і обсмажити на олії до золотистого кольору.
- Додати гриби до капусти, додати томатну пасту, перемішати.
- Додати лаврове листя, запашний перець. За бажанням ще раз посолити.
- Накрити кришкою і тушкувати ще 5 хвилин.
Як тушкувати капусту з фаршем
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 200 г білокачанної капусти
- 200 г м'ясного фаршу
- 2 солодких перцю
- 1 цибулина
- 1 морква
- 200 мл води
- 3-4 ст. л. олії
- 1 пучок кропу
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
- Овочі очистити і добре промити.
- У каструлі розігріти олію і обсмажити дрібно нашатковану цибулю з фаршем.
- Додати нашатковану моркву і нарізану соломкою перець, обсмажувати ще 2-3 хвилини.
- Додати нашатковану капусту і склянку води. Посолити за смаком.
- Прикрити кришкою, готувати 20 хвилин на повільному вогні.
Як тушкувати капусту з картоплею без м'яса
Час приготування:
- 1 година 20 хвилин
Інгредієнти:
- 4 картоплини
- 1/2 капустини
- 3 зубчики часнику
- 1,5 ст. л. вершкового масла
- 2 ст. л. олії
- 1 пучок зелені
- Сіль перець
- 1 морква
- Мелений червоний перець – за смаком
- 1/2 ст. л.
- 1 ріпчаста цибуля
- 2 помідори
- 4 ст. л. томатної пасти
Спосіб приготування:
- Картоплю нарізати кубиками. Кинути на сковороду з невеликою кількістю розігрітого соняшникової олії, трохи присолити і поперчити чорним перцем, обсмажити до рум'яності (але не до готовності). Перекласти картоплю на тарілку.
- У цю ж сковороду (якщо потрібно, додати соняшникової олії) покласти порізану цибулю, як стане прозорою, додати цукру, через 2 хвилини кинути порізану морквину. Туди ж покласти томатну пасту і порізані помідори, урятовані від шкірки, все пережарити.
- Нашаткувати капусту, кинути на сковороду, перемішати. Коли капуста стане м'якою, додати картоплю, закрити кришкою і зробити великий вогонь. На цьому етапі необхідно постійно помішувати, щоб не підгоріло.
- Коли капуста буде готова, посолити, поперчити. Перемішати і додати дрібно порубаний часник і порізану зелень. Тримати ще 3-5 хвилин на вогні, потім зняти і додати вершкового масла, накрити і дати постояти 5-10 хвилин під кришкою.
- Перемішати і викласти в глибокі миски. Посипати дрібно нарубаною зеленню кропу.
У якому посуді тушкувати капусту
Посуд варто брати товстостінний, тоді нагрів буде рівномірним і тривалим. Підійдуть чавунна сковорода, качатниця, казан, чавунна або керамічна сковорода-гриль, каструля з товстим дном і антипригарним покриттям.
Для приготування капусти в духовці знадобиться чавунна жаровня, спеціальний керамічний або скляний посуд (жаростійкий). Замість кришки ємність можна накрити фольгою.
Тут дізнаєтеся, на якій олії смажити корисніше.