Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Як приготувати кутю на Святвечір

Різдвяний сочевник, або Святий вечір, щорічно відзначають 6 січня

Рецепт куті з фото
Рецепт куті з фото
Фото: Depositphotos

На Святий вечір українці традиційно готують кутю. Цю ритуальну страву варять з пшеничних зерен, рідше з рису. До різдвяної куті заведено подавати пісне молоко з маку, волоських або лісових горіхів. Також кутю зазвичай заправляють рідким медом або узваром.

Дивіться відео, яким має бути меню на Святвечір:

До страви можна додавати сухофрукти, фрукти і ягоди, розпарений мак, горіхи, а інколи й мармелад, і льодяники (але це швидше виняток з правил), а також всілякі спеції та прянощі за смаком.

Класичний рецепт куті

depositphotos_27054957_m-2015
Класична кутя
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 1 склянка пшениці
  • 3 склянки води
  • 1/2 склянки маку
  • 1/2 склянки порізаних горіхів
  • 1/2 склянки родзинок
  • 2-3 ст. ложки меду

Спосіб приготування:

  1. Пшеницю, підготовлену для куті, промити і замочити у воді на 4 години. Розмоклу крупу залити водою і варити на слабкому вогні до готовності.
  2. Пшениця має стати м'якою, але не розваритися повністю. Якщо потрібно, в процесі варіння підлити води.
  3. Мак подрібнити в кавомолці.
  4. Горіхи порізати. Світлі родзинки без кісточок залити на 30 хвилин теплою водою.
  5. Змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки, додати мед за смаком і все перемішати.
  6. Подавати кутю холодною.

Кутя з родзинками і горіхами в духовці

depositphotos_40780409_m
Кутя в духовці
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 2 склянки пшениці
  • 1 склянка маку
  • 1/2 склянки цукру
  • 3 ст.л. меду
  • дрібка солі
  • родзинки
  • грецькі горіхи

Рецепт приготування:

  1. Чотири склянки води довести до кипіння. Додати пшеницю і знову закип'ятити.
  2. Відкинути пшеницю на друшляк, промити холодною водою.
  3. Викласти в чавунець, залити водою (на два пальці вище рівня пшениці), додати сіль і довести до кипіння.
  4. Накрити щільно кришкою і поставити до духовки, розігрітої до 160 °С. Через 30 хвилин вимкнути вогонь і залишити в теплій духовці ще на 1,5-2 години, поки вся вода не вбереться.
  5. Мак промити і залити окропом на 2-3 години. Потовкти у ступці (або розтерти в блендері), поки не з'явиться "молочко". Важливо добре розтерти мак, щоб він став м'яким. Всипати цукор і перетерти ще раз.
  6. Додати мак і мед до пшениці, добре перемішати. Всипати розпарені родзинки і подрібнені волоські горіхи.

Кутя з рису

depositphotos_52877257_m
Рисова кутя
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • Пшениця – 500 г
  • Вода
  • Мак – 200 г
  • Горіхи і сухофрукти
  • Мед – 2 ст.л.

Рецепт приготування:

  1. Пшеницю перебрати і добре промити. Залити холодною водою і залишити на ніч. Вранці акуратно злити рідину.
  2. Влити чисту воду (її має бути вдвічі більше, ніж пшениці). Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму. Готувати, поки пшениця не вбере всю воду. Це займе 2-3 години. Якщо вода википить раніше, додати трохи більше рідини. Найкраще варити кутю в глиняній каструлі.
  3. Мак залити на ніч окропом. Вранці процідити через марлю. Потім протерти за допомогою блендера або ступки (так збережеться макове молочко). Підготовлений мак потрібно зберігати в холодильнику, оскільки він має властивість швидко скисати.
  4. До готової пшениці додати тертий мак, мед (Асмік Гаспарян вважає за краще використовувати суміш гречаного і квіткового), колоті горіхи, курагу, інжир і журавлину. Можна додати вишневе варення за смаком.
  5. Наприкінці відрегулювати густоту куті, додавши кип'ячену воду або узвар.

Кутя з курагою, родзинками і горіхами

depositphotos_39043525_m-2015
Кутя з мармеладом
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 350 г пшениці
  • 50-100 г маку
  • 2-3 ст. л. меду
  • 100 г волоських горіхів або фундука
  • 100 г родзинок
  • 100 г кураги

Рецепт приготування:

  1. Пшеницю промити і замочити у воді на 2-3 години.
  2. Відварити пшеницю на середньому вогні 2,5-3 години. Вона має стати м'якою, але не розваритися.
  3. Мак залити окропом на 30 хвилин. Потім воду злити, а мак розтерти до появи "макового молочка".
  4. До пшениці додати мед за смаком, перемішати.
  5. Ізюм і курагу залити теплою водою, дати трохи постояти.
  6. Горіхи очистити і підсушити в духовці або підсмажити на сковороді. Трохи остудити і порубати.
  7. До пшениці додати мак, горіхи, родзинки і нарізану курагу, перемішати.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" повідомляли, як правильно вийти з Різдвяного посту. Ми також розповідали, як зробити гарний різдвяний вінок.

Всі подробиці в спецтемі Новорічне меню: ідеї та рецепти страв

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів