Спаржа – популярний для нас продукт. Вона чудово поєднується практично з усіма продуктами. Її можна додавати в салати – і овочеві, і м'ясні, і рибні, готувати з неї супи і рагу. Часто її просто бланшують і подають із голландським соусом. Вона може доповнити корисний весняний сніданок. Але як готувати спаржу, знають далеко не всі. З цього матеріалу дізнаєтеся про різновиди спаржі, особливості її приготування і запишете 5 оригінальних рецептів.
А якщо є завдання – знайти оригінальний подарунок, то скористайтеся нашими ідеями з березневого календаря свят.
Як чистити і варити спаржу
Варена спаржа готується таким чином – пагони слід очистити вниз від середини, потім скласти їх в пучки по 6-8 штук і підрізати знизу на 2 см, щоб усі стебла виявилися приблизно однакової довжини. Далі пучки можна зв'язати ниткою або гілочкою зелені.
Потім потрібно закип'ятити воду в каструлі, підсолити, додати кілька кружалець лимона і поставити вертикально пучки спаржі кінчиками вгору. Через те, що останні готуються швидше, вони не повинні бути у воді – вистачить впливу пари.
Зелена спаржа вариться хвилин 5, біла – 10-15 хвилин. Готову спаржу слід промити крижаною водою, підсушити на серветці і подавати з оливковою олією і соком лимона.
Як готувати спаржу в духовці
Спаржу можна запекти в духовці. Для цього стебла потрібно обчистити, підрізати і викласти на деко або будь- яке вогнетривке блюдо. Посолити, скропити лимонним соком і оливковою олією. Запікати 15-20 хвилин за температури 180° С.
Рецепти зі спаржею: паелья з куркою, грибами та овочами
Складові:
- 1 куряче філе;
- 5 печериць;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 1 морква;
- 1 червоний перець, бажано запечений;
- 1 стакан зеленого горошку;
- 1 пучок спаржі (250 г);
- 2 склянки довгозернистого рису;
- сіль, мелений перець;
- чилі;
- 1 ст. л. соку лимона;
- 5-6 склянок води або бульйону.
Спосіб приготування:
- Куряче філе помити і нарізати кубиками.
- Цибулю, моркву і часник почистити і дрібно нарізати.
- Гриби нарізати пластинками.
- Спаржу зачистити, розрізати на шматки і бланшувати 1-2 хвилини в киплячій підсоленій воді.
- На оливковій олії обсмажити шматочки курячого філе, цибулю і часник.
- Потім додати гриби, моркву і спаржу. Помішуючи, смажити 10-15 хвилин.
- Всипати зелений горошок і дрібно нарізаний запечений перець.
- Додати промитий рис і сік лимона. Перемішати, посолити і посипати подрібненим перцем чилі.
- Залити рис водою або овочевим бульйоном, довести до кипіння і на середньому вогні тушкувати до готовності. Перед подачею дати страві настоятися під кришкою.
Салат зі спаржі, горошку та яєць
Складові:
- 2 курячих яйця;
- 100 г бланшованої або консервованої спаржі;
- 100 г замороженої стручкової квасолі;
- 100 г зеленого горошку (замороженого).
Для заправки:
- 4 ст. л. оливкової олії;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- 1 ч. л. меду;
- 1 ч. л. готової гірчиці;
- 1 ч. л. бальзамічного оцту;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Яйця відварити круто або зробити яйця пашот. Для останніх потрібно закип'ятити в каструлі воду, додати трохи оцту і посолити. Яйце розбити в чарку або стаканчик. Воду добре розмішати ложкою, щоб утворився вир, і обережно вилити яйце. Через хвилину викласти його шумівкою на паперовий кухонний рушник і дати просохнути.
- Квасолю і горошок розморозити, відварити з додаванням солі до готовності (приблизно 5-7 хвилин), відкинути на друшляк і облити холодною водою для збереження кольору овочів.
- Зелену спаржу підрізати (1-2 см стебла знизу), очистити картоплечисткою з середини вниз. У білої спаржі з допомогою економки слід очистити тільки під верхівкою. Закип'ятити воду в каструлі, додати трошки солі і лимона, покласти спаржу. Варити 3 хвилини. Облити крижаною водою.
- Для заправки змішати лимонний сік із медом, додати оливкову олію, гірчицю і бальзамічний оцет, розмішати до однорідного стану, додати сіль за смаком.
- У салатник покласти квасолю, горошок і спаржу, полити готовим соусом, зверху покласти четвертинки яєць. За бажанням прикрасити зеленню петрушки.
Кролик у сидрі з гарніром зі спаржі
Інгредієнти:
- Тушка кролика – 1 шт.;
- Бекон – 4-5 смужок;
- Спаржа зелена – 10-11 стебел;
- Солодкий перець – 1 шт.;
- Цибуля-шалот – 3 шт.;
- Часник – 2 зубчики;
- Сидр або ігристе – 250 мл;
- Розмарин і чебрець – по 1 гілочці;
- Вершкове масло – 20 г;
- Оливкова олія – 3 ст. л.;
- Овочевий бульйон;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Кролика нарізаємо на шматочки, заливаємо холодною водою і залишаємо мінімум на 20 хвилин.
- На сковороді розігріваємо 1 ст. л. оливкової олії, викладаємо очищені цибулю-шалот (цілком), зубчики часнику, розмарин і чебрець, обсмажуємо протягом двох хвилин. Додаємо бекон і обсмажуємо все до золотистого кольору. Розмарин, чебрець, часник і бекон прибираємо зі сковороди.
- Кролика обсушуємо, солимо, перчимо, обсмажуємо до золотистого кольору на невеликому вогні (в середньому, по 5 хвилин із кожного боку). Перекладаємо в жаротривку форму, поливаємо олією зі сковороди, на якій смажили бекон, часник і трави, додаємо цибулю, виливаємо сидр, додаємо бульйону так, щоб рідина повністю покрила нашого кролика. Відправляємо в духовку на 50 хвилин за 180 градусів.
- Верхівки зеленої спаржі і нарізаний часточками перець кладемо на 2 хвилини в киплячу воду (або на 4-5 хвилин в пароварку). Додаємо до кролику за 5-10 хвилин до готовності.
- Подаємо шматочки кролика разом зі спаржею і перцем, поливаємо зверху бульйоном, додаємо гілочку розмарину.
Страви із спаржі: форель із вершковим соусом
Інгредієнти:
- Філе форелі – 400 г;
- Спаржа – 10 черешків;
- Вершки – 200 мл;
- Оливкова олія – 4 ст. л.;
- Томати черрі – 4-6 шт.;
- Фісташки очищені – 10 шт.;
- Масло вершкове – 1 ст. л.;
- Суміш італійських трав – 1 ч. л.;
- Сіль, перець – за смаком;
- Базилік – кілька гілочок для сервірування.
Спосіб приготування:
- Філе форелі очищаємо від шкіри і кісток. Розділяємо на дві половини, скроплюємо оливковою олією, солимо, перчимо, посипаємо 1/2 ч. л. сушених італійських трав або іншими спеціями за смаком.
- Викладаємо на деко і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин. За 5 хвилин до готовності риби на деко викладаємо помідори черрі.
- Пагони зеленої спаржі ріжемо на 3-4 частини поперек. Розігріваємо сковороду з вершковим маслом і на великому вогні обсмажуємо спаржу 2-3 хвилини. Додаємо на сковороду вершки (можна за бажанням додати 1 ст. л. маскарпоне – соус густішим і цікавим), зменшуємо вогонь, солимо, додаємо решту спеції і доводимо до кипіння. Прибираємо сковороду з вогню.
- Фісташки розтираємо в ступці до стану кашки.
- На теплу тарілку викладаємо спаржу, поливаємо вершками, зверху на спаржу викладаємо філе форелі, присипаємо форель фісташками, додаємо помідори чері та гілочку базиліку.
- Подаємо форель із вершковим соусом і спаржею до столу гарячою з білим прохолодним вином.
Як приготувати білу спаржу з гірчичним соусом
Інгредієнти:
- Яйця – 4 шт.;
- Вершкове масло – 50 г;
- Вершки жирні – 50 мл;
- Свіжий лимонний сік – 2 ст. л.;
- Гірчиця (без зерен) – 1 ст. л.;
- Морська сіль;
- Мелений чорний перець.
Спосіб приготування:
- Зваріть круто яйця, відокремте білки від жовтків. Добре перетріть жовтки (можна через сито).
- У каструлі розтопіть вершкове масло, додайте жовтки, лимонний сік, гірчицю, посоліть, додайте перець, ретельно перемішайте.
- Влийте жирні вершки, дайте кілька хвилин покипіти на маленькому вогні, весь час помішуючи. Соус має злегка загуснути.
- Спаржу почистить овощечисткою, видаливши кілька сантиметрів біля основи. Відваріть солоному окропі близько 5 хвилин (час залежить від її товщини), дістаньте і відразу киньте її в дуже холодну воду або на лід. Біла спаржа залишиться приємно хрусткою, а зелена збереже свій яскравий колір.
- Подавати спаржу разом із соусом.
- Решту варених білків можна дрібно порубати з улюбленою зеленню і посипати цією сумішшю спаржу.
Тут знайдете 5 рецептів корисних тостів на сніданок.