Жюльєн – прекрасний маркетинговий хід. Один з найгеніальніших в кулінарії останніх 150 років. І от чому. Якщо ви думали, що це споконвічно французька вишукана закуска, то ви глибоко помилялися. Справа в тому, що у Франції словом "жюльєн" називають стиль нарізки, вірніше, те, що після цієї нарізки отримується. А саме – тонкі, як сірники, смужки продуктів. Насамперед овочів. Наприклад, грибів. Тобто добре і давно відома страва – гриби в сметані – нарізані в стилі жюльєн, отримали однойменну назву. Так різні варіяції запікання тонко порізаних овочів з будь-яким м'ясом стали називати жюльєн. Звісно, з метою надати цим всім простим стравами французького флеру. Пропонуємо рецепти жульєну з грибами і сиром, класичного, з грибами і куркою в печі та в булочці з грибами.
Жульєн з вершками, куркою і грибами
Інгредієнти
- 500 г курячого філе
- 300 г печериць
- 200 г вершків
- 100 г цибулі
- 100 г твердого сиру
- 1 ч. л. борошна
- Олія
Спосіб приготування
- Куряче філе помити, залити водою і довести до кипіння. Посолити і варити 20 хвилин. Дати охолонути.
- Нарізати курку, гриби і цибулю соломкою.
- Сир натерти на тертці.
- Лук обсмажити на олії до прозорості. Додати гриби і смажити, поки не випарується майже вся рідина.
- Посолити, додати куряче м'ясо і перемішати. Всипати борошно і ще раз перемішати.
- Влити вершки і проварити до загустіння (3-5 хвилин).
- Викласти підготовлену суміш в кокотницю. Посипати сиром і запікати за 180º С 20 хвилин або до рум'яної скоринки.
- Подавати жульєн гарячим, за бажанням посипати зеленню.
Жульєн з грибами та сиром
Інгредієнти
- 2 цибулини
- 500 г печериць
- 1 ст. л. борошна
- 2 яйця
- 1 склянка сметани
- 1 ст. л. панірувальних сухарів
- 100 г пармезану
- 2 ст. л. олії
- Сіль, перець
Спосіб приготування
- Очищену цибулю подрібніть і обсмажте на олії до прозорості.
- Печериці почистіть, наріжте соломкою, обшпарте гарячою водою і обсмажте у вершковому або олії до готовності.
- Зробіть сметанний соус. Налийте в сковорідку трохи олії і обсмажте в ньому борошно. Збийте яйця і змішайте їх зі сметаною, додайте обсмажене борошно. Посоліть і поперчіть.
- З'єднайте обсмажені гриби і цибулю, викладіть в кокотниці. Гриби і цибулю залийте соусом.
- Сир змішайте із сухарями і посипте цією сумішшю майбутній жюльєн. Поставте в розігріту піч і запечіть до появи рум'яної скоринки.
Жульюєн з грибами в булочці
Інгредієнти
- 100 г твердого сиру
- 50 мл соняшникової олії
- 100 мл вершків
- 200 г печериць
- 2 булочки
- 1 цибулина
- Сіль, перець за смаком
Спосіб приготування
- Гриби помийте і наріжте тонкими пластинами. Подрібніть цибулю.
- Обсмажте на розігрітій олії гриби з цибулею.
- Зріжте верхівку у булочок і дістаньте м'якоть. Нафаршіруйте і натріть зверху сир.
- Запікайте 20 хвилин в розігрітій до 180°С до готовності.
Жюльєн зі свининою і печерицями
Інгредієнти
- Свинина – 200 г
- Гриби – 200 г
- Вершки 30% – 250 г
- Сир – 50 г
- Цибулина – 2 шт.
- Вершкове масло – 50 г
- Сіль, спеції за смаком
Спосіб приготування
- Гриби помити і нарізати соломкою. М'ясо нарізати тонкими смужками.
- Цибулю очистити, помити і нарізати тонкими кільцями. Розігріти масло на сковороді, обсмажити цибулю упродовж двох хвилин, додати до нього м'ясо і гриби, обсмажувати 20 хвилин.
- Додати в сковороду вершки і тушкувати суміш ще 10 хвилин.
- Розкласти в жароміцні формочки, посипати тертим сиром і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 5 хвилин до появи рум'яної скоринки.
- Подавати жульєн гарячим, за бажанням прикрасити зеленню.
Жульєн з червоною рибою
Інгредієнти
- Філе червоної риби – 300 г
- Цибуля ріпчаста – 1 велика цибулина
- Печериці – 300 г
- Вершки 10% – 350 мл
- Сир твердий – 100 г
- Борошно – 1 ст. л.
- Сіль, перець
- Олія
Спосіб приготування
- Філе промити і обсушити, видалити кісточки і нарізати кубиками. Сир натерти на тертці. Цибулину розрізати на чотири частини і нашаткувати.
- Гриби – навпіл і нарізати тонкими пластинками. Гриби відправити на розігріту суху сковороду. Свіжі печериці виділяють багато рідини, тому почекайте, доки вона випарується, і тільки потім додайте олію.
- Обсмажувати декілька хвилин, потім зняти гриби зі сковороди. Цибулю обсмажити до м'якості на олії. Можна додати невеликий шматочок вершкового масла.
- Повернути гриби на сковороду до цибулі, додати рибу, обсмажувати декілька хвилин.
- Посипати борошном, посолити, поперчити і перемішати. Влити вершки і готувати, помішуючи, поки соус не загусне. Розкласти жюльен по кокотницях, посипати натертим сиром. Поставити в розігріту до 200° С піч і запікати близько 10 хвилин.
Тут дізнаєтеся про те, як правильно готувати рис і не припускатися при цьому помилок.