I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Котлета по-київськи: як змінився хіт радянських ресторанів

Приготувати її не так складно, як може здаватися на перший погляд

Котлета по-київськи. З нею асоціюється українська сучасна кухня, їй навіть встановлено пам'ятник, нехай і маленький, про неї знають за кордоном. Склад – куряче філе, скручене в рулет і покрите кількома шарами панірувальних сухарів. Індивідуальність – вершкове масло всередині, яке під час розрізання ллється на тарілку струмком. Саме тому її називають королевою котлет серед традиційних, всіма нами улюблених.

Як народилася котлета по-київськи і чому хіту радянських ресторанів і скромних їдалень вдається триматися на плаву тепер? Відповіді є, як, втім, і факт: приготувати котлету по-київськи можливо вдома, і без особливих зусиль. Рецепт підкажемо нижче.

Реклама

Народжена в Петербурзі, доведена до досконалості в Києві

І так, котлета по-київськи має французьке коріння. Річ у тім, що в дореволюційні часи було престижним виписувати з Франції кухарів. Один з них – Ніколя Апперт – привіз до Петербурга рецепт "котлет де-воляй", тобто котлети з птиці. Усередині них були спеції та зелень у великій кількості, курячий жовток або просто будь-який соус. Або взагалі не було нічого – просто рублене на фарш м'ясо птиці.

Реклама

Забутися, щоб відродитися

Саме через це довелося пройти котлеті по-київськи, щоб за більш ніж пів століття опинитися в центрі Хрещатика. Опинитися на столах ресторану, у тарілках української делегації, яка повернулася з Парижа. Святкували підписання мирних договорів.

Котлета в папільйотці

Реклама
Фото: instagram.com/artyunyanroman/

Ця паперова прикраса стала головною особливістю котлети по-київськи вже в 60-х роках. У м'ясо вставляли курячу кісточку, на неї надівали папільйотку. Для зручності – ну й для краси, ясна річ. Згодом київська котлета стала подаватися не тільки в дорогих ресторанах, а й у простих їдальнях. Нехай без папільйоток, але з традиційним маслом усередині.

Рецепт традиційної котлети по-київськи

Фото: instagram.com/ar_foodblog/

Інгредієнти:

  • Куряча грудка – 2 шт.
  • Вершкове масло – 100 г
  • Зелень – 30 г
  • Панірувальні сухарі – 60 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Олія – 400 мл
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Куряче філе розділити на велике і маленьке, велике розпластати на дві частини, кожну добре відбити до тонкого стану.
  2. Вершкове масло розм'якшити, зелень петрушки і кропу дрібно нарізати і перемішати з маслом, додати сіль. Сформувати ковбаску, загорнути і прибрати в морозилку для застигання.
  3. Яйця збити. Дістати масло з морозилки.
  4. Загорнути в м'ясо, щоб масло було повністю заховане.
  5. Добре обваляти котлети в борошні, опустити в збиті яйця, щоби шви за допомогою яєць і борошна добре склеїлися.
  6. Обсипати котлети панірувальними сухарями з усіх боків.
  7. У великій кількості олії смажити котлети хвилини 2-3 до золотавого кольору.
  8. Потім поставити в духовку ще на 10-15 хвилин, щоб котлета приготувалася зсередини.

Тут дізнаєтеся, як смачно і правильно посмажити м'ясо за порадами шеф-кухаря.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти