Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Медовий Спас 2019: найкращі рецепти святкових страв

У складі частувань на Медовий Спас обов'язково повинен бути мед

Інша назва Медового Спаса - Маковій
Інша назва Медового Спаса - Маковій
Фото: Depositphotos

Медовий Спас щорічно відзначають 14 серпня. Цього дня починається Успенський піст, який триває до 27 серпня. Свято отримало свою назву завдяки тому, що до середини серпня стільники у вуликах вже наповнені, і потрібно починати збирати мед. 

Дивіться відео, як приготувати медовий збитень:

На Медовий Спас прийнято готувати пироги, коврижки, пряники і пісні млинці з медом, а також безалкогольні напої: збитень, квас, монастирський мед. Якщо ви хочете віддати данину традиціям, приготуйте святкові частування за рецептами з нашої вибірки.

Медовий кекс з сухофруктами

Кекс з фініками і горіхами
Кекс з фініками і горіхами
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • Вода – 100 мл
  • Мед – 50 г
  • Сода для випічки – 0,5 ч. л.
  • Рослинна рафінована олія – 50 мл
  • Дрібка солі
  • Цукор – 120 г
  • Льняне борошно – 25 г
  • Пшеничне борошно – 130 г
  • Фініки – 100 г
  • Цедра одного апельсина

Спосіб приготування:

  1. З фініків видалити кісточку і нарізати м'якоть кубиками.
  2. У мисці змішати воду, мед, соду, рослинну олію, фініки, цукор і апельсинову цедру.
  3. Додати лляне борошно, пшеничне борошно, сіль.
  4. Змастити форму рослинною олією, присипати борошном, відправити в форму тісто.
  5. Тісто має заповнити форму на 1/2 об'єму.
  6. Випікати при температурі 180 градусів – 35-40 хвилин. Готовність перевірити дерев'яною шпажкою.
  7. Дати кексу охолонути і дістати з форми.

Запечені яблука з медом і горіхами

Запечені яблука з медом і горіхами
Запечені яблука з медом і горіхами
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • Родзинки світлі - 1 жменя
  • Мед – 6-12 ч. л.
  • Горіхи – 50 г
  • Яблука – 6 шт.

Спосіб приготування:

  1. Яблука добре помити, обсушити, а потім акуратно вирізати з них серединку.
  2. Родзинки замочити в теплій воді і обсушити. Горіхи підсмажити і дрібно порубати.
  3. Викласти яблука на деко або в форму. Додати всередину родзинки, горіхи і по 1-2 чайні ложки меду.
  4. Запікати в розігрітій до 180 градусів в духовці 10-20 хвилин, поки не почне лопатися шкірка яблук.
  5. Перекласти на тарілку і злегка остудити.

Пісна медова коврижка

Коврижка з медом
Коврижка з медом
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1,5 години

Інгредієнти:

  • Борошно – 440 г
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Сіль – 1/2 ч. л.
  • Суміш мелених спецій для випічки – 5 ч. л.
  • Рослинна олія без запаху – 240 г
  • Мед – 340 г
  • Цукор – 200 г
  • Коричневий цукор – 95 г
  • Яйця – 3 шт.
  • Ванільний екстракт – 1 ч. л
  • Кава або міцний чай – 235 мл
  • Апельсиновий сік – 120 мл
  • Мигдальні пелюстки – за бажанням

Спосіб приготування:

  1. Яйця збити з цукром. Поступово вливати олію, потім мед, додати ваніль, продовжуючи збивати.
  2. Борошно змішати з розпушувачем, содою, сіллю і прянощами. Вмішати борошняну суміш в яєчно-медову.
  3. Влити каву або чай, апельсиновий сік і добре перемішати.
  4. Велику форму з отвором в центрі змастити маслом, за бажанням обсипати мигдальними пелюстками. Вилити тісто у форму.
  5. Випікати при 150 градусах 60-80 хвилин, до сухої зубочистки. Остудити хвилин 10-15 в формі, акуратно вивернути на решітку і повністю охолодити.

Пісне медове печиво

Медове печиво з бананом
Медове печиво з бананом
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 40 хвилин

Інгредієнти:

  • Борошно – 3-4 склянки
  • Дуже стиглий банан – 1 шт.
  • Мед – 2 ст. л.
  • Цукор – 1 стакан
  • Розпушувач – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Банан почистити і розім'яти виделкою в пюре.
  2. Додати цукор, мед і нагріти суміш на водяній бані, поки цукор повністю не розчиниться.
  3. Всипати розпушувач, і після того, як суміш побіліє і збільшиться в об'ємі, зняти з водяної бані і остудити.
  4. У остигнулу бананову суміш ввести просіяне борошно і замісити тісто.
  5. Тісто розкачати в пласт завтовшки 6-8 мм і вирізати виїмкою фігурки або нарізати тісто ромбиками за допомогою ножа.
  6. Деко збризнути водою і викласти печиво. За допомогою пензлика змастити водою і посипати цукром.
  7. Випікати печиво близько 7-10 хвилин. Не пересушити.
  8. Остудити медове печиво на решітці.

Медовий збитень

Медовий збитень з прянощами
Медовий збитень з прянощами

Інгредієнти:

  • Питна вода – 1 л
  • Цукор – 3/4 склянки
  • Мед – 150 г
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Гвоздика, кориця, імбир – по 5 г кожного (імбир можна замінити м'ятою і хмелем – по 3 г)

Спосіб приготування:

  1. Налити воду в каструлю, в якій розчинити мед з цукром. Додати вибрані приправи і лавровий лист.
  2. Все кип'ятити на плиті близько 15 хвилин, при цьому потрібно постійно знімати піну.
  3. Прибрати з вогню і дати напою настоятися близько півгодини.
  4. Готовий збитень процідити через подвійний шар марлі і перелити в чайник. Знову довести до кипіння і залити по чашках.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як не можна їсти мед. "Сьогодні" також ділилися рецептом домашньої медової пахлави, рецептом домашньої медової пахлави

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів