Якщо відмовитися від кави не виходить і навіть корисні їй альтернативи поки що не для вас, помірна її кількість організму не зашкодить. Але важливо знати, з чим кава абсолютно не поєднується. Тобто не варто вживати деякі продукти разом з напоєм. Нутриціологиня, консультантка з питань дієтології та управління здоров'ям Віра Паламар пояснила, чому каву не можна пити після бобових і молочних продуктів, а також після алкоголю.
Наш журналіст і влогер Олександр Панченко (Дід Панч) випустив нове шоу своєї ютуб-колаборації, де розібрався, як українці ставляться до вакцинації.
Ще раз про користь кави
"Багато фахівців у сфері харчування вважають каву одним з найбагатших джерел антиоксидантів у раціоні, який перевершує як фрукти, так і овочі разом узяті. Часто чашка кави є продовженням основного прийому їжі. Однак вживання кави після їжі може вплинути на здатність організму засвоювати деякі мінерали і вітаміни. Тому якщо є їхній дефіцит, слід уникати приймання їжі разом із вживанням кави", – каже Віра Паламар.
З чим не можна пити каву?
З продуктами, які містять кальцій. Тобто з молочними продуктами. Кофеїн у каві може вплинути на засвоєння кальцію і збільшити кількість кальцію, який виводиться із сечею. Тому рекомендується не поєднувати в одному прийомі їжі молочні продукти та каву.
Ці ефекти відносно незначні для більшості людей: з кожною чашкою кави ви виводите тільки 2-3 міліграми з 1000 міліграмів рекомендованої денної норми. Щоб підтримувати адекватний рівень кальцію, рекомендується випивати не більше 3 чашок кави на день. Це може допомогти знизити ризик переломів кісток, насамперед у літніх людей.
Важливо: кава без кофеїну не впливає на засвоєння кальцію.
З продуктами, які містять рослинні джерела заліза. Тобто бобові, збагачені злаки та інші. Рослинні продукти містять так зване негемове залізо, яке є основним джерелом заліза у веганів і вегетаріанців. Кава містить поліфеноли – сполуки, що зв'язуються з негемовим залізом і зменшують його засвоєння.
Щоб максимально збільшити засвоєння заліза з продуктів, уникайте вживання кави з залізовмісними продуктами, такими як горіхи, боби і збагачені злаки, горох, сочевиця, нут і соєві продукти.
Не пийте каву, коли приймаєте вітаміни
Кофеїн може мати негативний вплив на рівень вітаміну D. Дослідження, опубліковане в Journal of Bone Metabolism у 2017 році, показало, що у людей, які пили більше кави, був нижчий рівень вітаміну D.
Виходячи з вище наведеної інформації, не рекомендується пити каву в один прийом з вітамінними і мінеральними комплексами.
Важливо: вживання кави за годину або більше до їжі не впливає на всмоктування мінералів і вітамінів.
Не пийте кави до і після алкоголю
Доволі часто після вживання спиртного може наступати стан сонливості, і люди, щоб збадьоритися, п'ють чашечку кави. І в цьому може бути проблема. Енергія, яку можна отримати від кофеїну, маскує інтоксикацію, яку часто недооцінюють.
Більш того, суміш алкоголю та кави погано впливає на процеси засинання і сон. За кілька годин після вживання алкоголю кава може спричинити збуджувальну дію на мозок, через що людина прокидається посеред ночі.
А оскільки кофеїн затримується в організмі ще довше (близько шести годин), його стимулююча дія ускладнить засинання. Внаслідок цього людина прокидається виснаженою – і з похміллям сильнішим, ніж зазвичай, оскільки кофеїн, як і алкоголь, зневоднює.
Тут дізнаєтеся, скільки калорій у каві та напоїв з кави.