I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

5 спокусливо смачних десертів з яблук: вони варті того, щоби про них говорили

Розповідаємо з любов'ю про шарлотку та американський пиріг Мальборо

Ну от універсальні вони, ці яблука. Їх можна їсти просто так та із задоволенням, з ними можна запікати качку, та й просто запікати їх в печі, їх додають до салатів. Але ніщо не може зрівнятися з тим, коли яблуко потрапляє до десертів, коли стає його домінантою. І тоді тримайтеся – мало того, що це красиво. Це ще надзвичайно ароматно та смачно. І дуже важливо, що десерти з яблуком – це не так калорійно.

Поговоримо про випічку, яка увійшла в історію, де яблуко грає головну роль. Ми про шарлотку, англійський пиріг крамбл, віденський штрудель, американський пиріг Мальборо і Тарт Татен . Вони прекрасні й варті того, щоб з ними познайомитеся детальніше.

Реклама

Спойлер: рецепт яблучного пирога Мальборо додається. Він буде наприкінці матеріалу .

Тарт Татен. Усе починалося з помилки

Тарт Татен
Тарт Татен / Фото: Pinterest

У всякому разі, така легенда існує понад сто років. Авторство десерту належить сестрам Татен. Француженки мали невеликий готель-ресторан у Ламот-Бьовроні. І от одного разу сестри очікували на велику кількість гостей, рук не вистачало, і одна з мадемуазель Татен, у поспіху, забула покласти тісто в форму. А яблука в карамелі вже були на вогні. І тоді вона вирішила залити тісто зверху, а щойно воно запеклось, перевернула пиріг догори дном. Далі – як завжди: яблучний тарт припав до смаку всім гостям і невдовзі став класичним французьким десертом.

Реклама

Особливість

Секрет простий: яблука не втрачають своєї соковитості при приготуванні, бо лежать під тестом. А коли його перевертають, яблучний сік просочує корж та забезпечує йому соковитість.

Англійський Крамбл. Народився через безвихідь

Крамбл з яблуками
Крамбл з яблуками

Реклама

Вірніше, через страшну нестачу продуктів за часів Другої світової. Не було тоді в достатній кількості борошна, масла й цукру. От і викручувалися господині як могли. А саме: при запіканні яблук присипали їх зверху тим, що під руку трапиться. Ті, хто багатший – крихтою з борошна і цукру, додаючи трохи масла. Ті, у кого зовсім було туго, – черствим хлібом. Потім, коли потреба викручуватися зникла, над улюбленим британцями крамблем почалися експерименти. Наприклад, борошно частково замінювали на миндальне, в тісто для крихти додавали найкраще масло. Класичним акомпанементом десерту сьогодні є заварний крем.

Особливість

У його хрусткій текстурі й універсальності. Ви самі контролюєте кількість крихти і її склад, враховуючи, звісно, сорт яблук, які ви використовуєте.

Мадемуазель Шарлотка, або все-таки леді Шарлотка?

Рецепти шарлотки з яблуками
Рецепти шарлотки з яблуками

Сперечаються про те, де саме з'явилася шарлотка одразу дві країни – Франція та Британія.

Теорія перша, британська. У Британії з нею згодні більшість. Георг ІІІ ну дуже заздрив французам та італійцям, які створювали дуже смачні десерти. А в Англії тоді можна було похвалитися хіба що пудингом. Тому король доручив кухарям придумати десерт, що мав би скласти конкуренцію іноземним.

Спочатку "Шарлотт" – таким була перша назва шарлотки – не потрібно було випікати. Це більше схоже на хлібний пудинг, тільки з яблуками. Готували Шарлотт так: хліб змочували в яблучному сиропі, викладали шарами разом з яблуками та іншими фруктами. Доки за кілька десятків років в цю історію не вписалися французи.

Читайте також:

Теорія друга, французька. Автор десерту – авторитетний кухар Антуан Карем, що жив на межі 18-19 століть. Існує навіть рік, коли народилася французька шарлотка – 1802. Месьє Антуан приготував холодний десерт "Paris Charlotte". Замість хліба, що використовували в Англії, він брав печиво савоярді. Ясна річ, так було смачніше.

Хоча з іншого боку, великого значення, хто і де придумав шарлотку немає. Головне, що цей десерт (легкий у приготуванні) справді став одним з найпопулярніших.

Особливість

Легкість у приготуванні, абсолютна свобода у виборі додаткових інгредієнтів.

Віденський штрудель. Скромний, складний, незабутній

Яблучний штрудель
Яблучний штрудель

Справді незабутній. Навіть досвідчені скептики, спробувавши справжній штрудель з яблуками, у захваті. Секрет, звісно, в особливому (витяжному) тесті з високим вмістом клейковини. А перед тим, як стати істинно віденським десертом, сучасний штрудель пройшов довгий шлях. Кажуть, що прабатьком, вірніше, прародителькою цього десерту була турецька пахлава.

Найстаріший рецепт штруделя був знайдений у рукописній кухонній книзі 1696 року. Зараз вона зберігається у Віденській міській бібліотеці. У книзі описано рецепт мільхрамштруделя – молочно-вершкового рулету із сирною начинкою. Зараз в австрійських кав'ярнях його подають прямо в сковороді з неабиякою кількістю вершкового соусу.

Попри десятки сучасних варіацій начинок, класичним вважають саме яблучний штрудель, який подають з вершковим морозивом.

Особливість

Приготувати класичний віденський штрудель без вправності не вийде. Шеф-кухарі роками вчаться "розтягувати" тісто до прозорості.

Містер Яблучний пиріг Мальборо

Фото: Unsplash.com, Gary Moreton Jones

І попри те, що красивих історій/легенд, пов'язаних з цим десертом, немає, американці вважають його своєю гордістю. Він міг народитися в місті Мальборо, штат Массачусетс, або навіть в іншому місті Мальборо, що в Англії. Це особливо не з'ясовували. От уже три сотні років його випікають на сімейні свята й часто на День подяки. А взагалі, випічка з яблуками з'явилася в Новому Світі завдяки англійцям. Але перший задокументований рецепт з'явився в Америці в кулінарній книзі American Cookery Амелії Сіммонс у 1776 році. Згодом рецептура модифікувалася, набуваючи американських рис. Так і сталося з яблучним пирогом Мальборо.

Особливість

Запікається із заварним кремом на основі хересу.

Рецепт яблучного пирога Мальборо

Інгредієнти

  • Тісто для пирога (листково-дріжджове)
  • 2-3 яблука (очищених)
  • ½ склянки цукрового піску
  • 2 ст. л лимонного соку
  • 2 ст. л сухого хересу
  • 2 ст. л несолоного вершкового масла
  • 3 яйця (злегка збитих)
  • 1 склянка жирних вершків
  • щіпка тертого мускатного горіха
  • щіпка меленої кориці

Як приготувати

  1. Розігрійте піч до 400°С, решітку поставити посередині.
  2. Другу частину розкачайте і покладіть у форму, змащену маслом і присипану борошном. Майбутній корж має бути з бортиками.
  3. Зробіть виделкою отвори в нижній частині тесту. Вистеліть тісто фольгою і наповніть сушеною квасолею
  4. Випікайте 8 хв. Потім приберіть фольгу і квасоля і випікайте ще 5 хв
  5. Вийміть з печі, дайте охолонути.
  6. Зменшіть температуру печі до 350°С.
  7. Натріть яблука, додайте лимонний сік і херес.
  8. У сковороді розтопіть масло, додайте яблука (разом з рідиною) і цукор
  9. Варіть 10 хв, помішуючи, доки рідина не закипить.
  10. Зніміть з вогню і дайте охолонути 10 хвилин.
  11. У великій мисці збийте яйця, вершки, корицю, мускатний горіх і сіль.
  12. Додайте яблучну суміш.
  13. Вилийте начинку на корж, запікайте, доки заварний крем не підрум'яниться, близько 35 хв. Дайте охолонути на решітці 30 хв
  14. Подавайте теплим або кімнатної температури.

Як бачимо, здавалося б, не фешн-десерти з найскладнішою рецептурою, але не одну сотню років ця яблучна випічка тримає марку. І робить це абсолютно заслужено.

Тут знайдете рецепт віденського штруделя, ідеального осіннього крамбла й справжнього тарта Татена.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти