"Не хочу труїти людей, це принципово": історії успіху українських фермерів

27 серпня 2018, 08:20

Герой нашого матеріалу Антон Дундій - прихильник виробництва найчистіших органічних продуктів

Антон Дундій – голова сільської кооперативу, який займається органічним овочівництвом, козівництвом і сироварінням. На підприємстві в Київській області працює 16 осіб, сам кооператив налічує 36 учасників, він розташований на 21 га землі членів кооперативу і має 600 кв. метрів приміщень.

У органічне виробництво Дундій прийшов з будівельного бізнесу. Сайт "Сегодня" поспілкувався з Антоном в рамках серії матеріалів про те, як в сучасній Україні можна зайнятися фермерством з нуля і домогтися успіху.

"Я завжди займався будівельним бізнесом і ремонтами, спорудою офісів і котеджів. Але за покликом душі три роки тому вирішив піти в агросферу – вирощувати смачну і органічну їжу. Тим більше, що сам люблю вживати здорову їжу, а на ринках такого майже не знайти. Я відвідав багато теплиць і знаю, як там вирощують овочі. Тому для мене це принципово: або все вирощене – органіка, або я цим не займаюся, не хочу труїти людей. Тим більше для мене грає роль соціальна складова нашого бізнесу, адже ми працюємо через кооперацію", – розповів Антон.

За його словами, сьогодні кожен може стати членом кооперативу: надати свою земельну ділянку або кіз для підприємства, інвестувати гроші, виконувати роботи та отримувати з цього постійний прозорий прибуток.

"Ми поставили собі за мету працювати не сезонно, а постійно збирати урожай, тому інвестуємо в теплиці. Наприклад, інвестувавши в теплиці, учасники кооперативу отримують 25-45% річних прибутку. Це дає нам можливість експериментувати, і сьогодні ми вирощуємо органічні помідори, огірки, перці, морква і сезонні культури – фенхель, дайкон (різновид редьки) тощо", – говорить Дундій.

Реклама

1535117938.5635

Влітку, коли ціна на овочі нижче, підприємство займається переробкою: тут сушать і в'ялять продукти.

"Сьогодні кооператив нараховує понад 100 кіз, тому ми розвиваємо і сироваріння. Тим більше, ми закуповуємо молоко в учасників кооперативу за ринковими цінами, щоб у них був стимул заводити більше кіз. Плануємо наростити збір молока до декількох млн тонн на рік, для цього через кооператив потрібно залучити 2,5 тис. кіз. Сьогодні ми ще і тестуємо рецептуру органічного сидру і виробляємо органічний оцет", – розповідає бізнесмен.

33693371_203853766916681_9184044404304773120_o

Планів у Антона і його колег вистачає – вони також хочуть випікати хліб і спробувати вирощувати аквакультури (вирощування рослин і риб в загальній екосистемі). Розвитком бізнесу задоволені – у кооперативу 500 клієнтів, в основному, невеликі магазини. Є можливість залучати нових клієнтів і розширюватися, але потрібні інвестиції, а з цим пов'язана серйозна проблема.

"Можна було б отримати кредит під заставу землі, але підмораторна земля не є предметом застави в банку. Така земля не цікава багатьом інвесторам. Тому, як тільки знімуть мораторій на землю і запрацює прозорий ринок землі, я в першу чергу приверну інвесторів, які вкладали б гроші в землю учасників кооперативу. Ці інвестиції сприяли б розвитку бізнесу, саме так це працює у всіх успішних європейських країнах", – говорить Дундій.

Реклама

Також читайте на сайті "Сегодня" матеріал про фермера Андрія Мовчуна "У вирощуванні ягід екстриму не менш, ніж в гонках".

Всі подробиці в спецтемі Земельна реформа

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти