Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

В Україні шукають нову назву для коньяку: як просувається перейменування

7 квітня 2019, 10:57

До пошуку нової назви приєдналося Міністерство агрополітики

Янтар, сонцедар або просто – бренді. В Україні вже шукають нову назву для коньяку. Київ зобов'язався відмовитися від двох десятків захищених в Європі назв продуктів. Зокрема, коньяку.

В Євросоюзі "коньяк" – це захищена назва. Так має право називатися лише напій, зроблений в однойменному регіоні у Франції за чітко прописаними правилами.

"У нас це – будь-бухло, зроблене зі спирту якогось незрозумілого. Хоча в законі прописано – але хто це контролює", – говорить Дмитро Сидоренко, професійний сомельє, засновник Асоціації сомельє України.

Відповідно до угоди про асоціацію з ЄС, Україна повинна перейменувати коньяк до 2026-го року. До пошуку нової назви приєдналося Міністерство агрополітики. І кілька варіантів вже обговорили з виробниками та експертами.

"Трійка лідерів виглядає наступним чином на сьогоднішній день: замість "коньяку" використовувати, наприклад, український бренді. На другому місці – варіант "бурштин". І на третьому місці -"гайстер". Моїм особистим фаворитом є "бурштин". Мені здається, що дуже красиве слово", – говорить Ольга Трофімцева, в.о. міністра аграрної політики і продовольства України.

Але деякі виробники до перейменування ставляться скептично.

"Остаточне рішення поки не прийнято. Ще проходить громадське обговорення. Нам запропоновано ряд назв, альтернативних назв коньяку. На нашу думку, відверто кажучи, жодна з альтернативних назв не відображає суті коньяку. І напевно не викличе такої довіри у споживача, як коньяк", – вважає Едуард Городецький, голова правління коньячного заводу.

В тренді
Ліквідація збиткових підприємств: що потрібно, аби українські шахти вижили

Як споживачеві відрізнити якісний коньяк – розповідає сомельє. Дмитро Сидоренко виділяє три головні ознаки якісного напою.

Спочатку – аромат. Ванільний, квітковий або фруктовий. І він не повинен бути різким. Далі – смак. Повинен трохи обпалювати. Може бути з яблучними або горіховими нотками – в залежності від виробника. А післясмак повинен відчуватися не дуже довго.

"Я думаю, що український споживач буде вибирати кращий продукт. І не дивитися, як він називається – коньяк, бренді, або бурштин", – переконаний він.

Також українські виробники будуть зобов'язані використовувати вітчизняні коньячні спирти при випуску ординарних коньяків. Такі вимоги передбачені новими "Правилами виробництва коньяків України", які вступили в силу з середини лютого 2019 року.

Крім того, в країні виникла правова колізія, через яку з України може зникнути тисяча видів віскі. На цей раз труднощі виникли не з назвою, а з законодавчим визначенням технології виробництва напою.

Реклама

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...