Українців позбавлять базарного сала

17 грудня 2014, 08:10

Олександр Панченко Олександр Панченко

Селянам заборонять продавати м'ясо і молочку з власних господарств

З 1 січня продукти, приготовані вдома, можуть заборонити

З 1 січня продукти, приготовані вдома, можуть заборонити

Новий рік готує неприємний сюрприз для всіх, хто звик купувати і продавати на ринку парне м'ясо, а також домашнє молоко, сир і сметану. З 1 січня вступають в силу статті закону "Про безпеку і якість продовольчих продуктів", які призводять наше законодавство до стандартів СОТ та ЄС. Вони зобов'язують селян не забивати худобу самостійно, а везти на спеціальні бійні, а молочні продукти – переробляти промисловим способом. Експерти побоюються, що ці норми можуть спровокувати закриття сільгоспринків.

У ЧОМУ СУТЬ. У 2008 році, при вступі до Світової організації торгівлі (СОТ), Україна зобов'язалася привести законодавство до міжнародних стандартів. Як роз'яснив нам директор інформкомпаніі "ПроАгро" Микола Верницький, за нормами СОТ, у роздріб може продаватися м'ясо виключно тварин, "забитих гуманним способом (наприклад, електрострумом) на спеціалізованих бійнях". Молоко ж можна продавати тільки в тому випадку, якщо його при обробці "не торкалися людські руки": на молокозаводи молоко від селян має надходити з ферм, де доїння і транспортування повністю автоматизовані. Коли Рада приймала ці норми, був передбачений п'ятирічний перехідний період – до 2013 року, пізніше ці зміни відклали ще раз, до 1 січня 2015 г. За цей час в країні повинні були побудувати бійні і забезпечити їх роботу (в штаті повинні бути м'ясники і ветлікарі ). Але їх, звичайно ж, не побудували – це економічно недоцільно, визнали у нас, мовляв, селянин, який має одну свиню, не поїде вбивати її на бійню, а краще дасть хабар і продасть, порушуючи закон. Така ж ситуація з молокозаводами: зараз понад 70% сировини для них збирають молочними цистернами по селах і хуторах, де селяни як і раніше тримають скотинку. Але таке молоко, за стандартами ЄС, вважається неякісним.

_-1_241

Реклама

РИНКИ ЗАКРИЮТЬ. Глава Держветфітослужби Віталій Башинський визнає, що ситуація складається патова: після вступу закону в силу лабораторії, санветекспертизи, які контролюють якість продуктів на ринках, не пустять в продаж м'ясо без довідки про те, що тварина була забита фахівцями. "Але отримати сьогодні таку довідку немає де, а значить, виходить замкнуте коло", – говорить він. Також, за законами ЄС, з базарів назавжди повинні зникнути домашні молокопродукти: закон забороняє приватним особам торгувати такою продукцією. "Нам потрібно терміново переносити терміни вступу закону в силу. Інакше з 2 січня (1 січня на ринках – вихідний день) настане колапс", – сказав нам Башинський.

ЩО РОБИТИ. Заступник голови комітету ВР з агрополітики Олександр Бакуменко запевняє, що ситуація під контролем, і вже днями законопроект про відстрочку подадуть на обговорення депутатам: "Місцева влада вчасно не виконали вимоги в цій сфері, тому знову потрібна відстрочка хоча б на рік, враховуючи важке становище в країні і в економіці. Сподіваюся, ми встигнемо до Нового року все оформити, і населення не постраждає". За словами Верницького, просто відстрочення мало: в законі треба прописати терміни будівництва боєнь і створення сільських кооперативів з утримання молочного стада: "10-12 селянських дворів об'єднуються, купують в кредит доїльне обладнання, ємності для зберігання і автоматичного переливу в молоковоз – і питання вирішене . Інакше ми ніколи не виконаємо вимоги ЄС".

В тренді
Війна за громади: коли в українських селах з'являться хороші дороги та освітлені вулиці

"Сало почнуть продавати під парканом"

За словами аналітика консалтингової компанії "ААА" Марії Колесник, новий закон треба впроваджувати, але з коротким перехідним періодом. "Плюси в тому, що наш споживач гарантовано отримає якісну продукцію, а наші переробники молока зможуть вийти на європейський ринок. Мінус – якщо заборонити продаж різко, відразу після Нового року, то на ринках зникнуть м'ясо, сало і молочка. Але почнуть його продавати "під парканом": з багажників машин, без перевірки в лабораторіях... Міліція, природно, стане кришувати стихійних торговців, стягуючи з них мзду, а в підсумку постраждає споживач, який заплатить дорожче. Головна проблема – молочка: заборона селянам здавати її на переробку залишить молокозаводи без сировини, споживачів – без молока, а господарів корів – без доходу".

Реклама

ЛЮДИ. Як розповіла нам власниця трьох корів Любов Іваненко з села Яблунівка на Черкащині, продаж молока поряд з овочами, допомагає вижити їхній сім'ї, так як робота – тільки сезонна, на найближчому цукрозаводі. "Ми щодня здаємо по 30-40 л молока, заробляємо на цьому до 100 грн в день. По вихідних продаємо на ринку в Корсунь-Шевченківському молоко, сир і сметану. Якщо заборонять – нам просто не вижити! Можливо, доведеться шукати клієнтуру на дому, але це важко ". А ось продавець свинини з Дарницького ринку в Києві Володимир Сидорчук не сумує: "Приватні бойні напевно побудують, хоч 1-2 на район. А везти туди тварин, думаю, не обов'язково: довідку можна буде купити за 100-150 грн з туші. Просто витрати на бізнес стануть більше (Володимир їздить по селах, скуповує свиней, забиває, обробляє і продає) – доведеться підвищити ціни на м'ясо". Городяни вважають, що без м'яса не залишаться, але бояться за молочку. "У супермаркетах м'ясо буде – ті ж перекупники будуть здавати. А от з домашнім сиром і сметаною доведеться попрощатися", – міркує домогосподарка Ганна Колкова.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти