Українська морква стрімко дорожчає – на деяких ринках за кілограм коренеплоду просять вже 40 гривень. Це майже вдвічі більше, ніж у 2017 році. Журналісти "Сегодня" з'ясували, з чим пов'язана така вартість і чого чекати в майбутньому.
До Сум моркву, яка коштує 35-40 грн/кг везуть в основному з Херсонської області. Як пояснюють продавці, цього року коренеплід не вродив.
"Торік морквина була набагато дешевше, а цибуля дорожче. Тому що не було врожаю", – розповідає продавщиця Вікторія.
До Одеси моркву везуть з віддалених районів області. Продавщиці навіть не ставлять цінники – кажуть, що не хочуть відлякувати покупців. А в Івано-Франківську морква продається і по 45 гривень за кіло.
"Насіння дороге, полив дорогий, люди не хочуть вирощувати, бо це невигідно, людям обходиться дуже дорого. Тому обурюються, що дуже дорого, але по 1-2 штучки беруть, звичайно", – пояснює підприємниця Сніжана Дяченко.
Фермерські господарства здають моркву на продаж не дешевше, ніж за 32 грн/кг, саме тому для кінцевого покупця ціна зросла до 40 грн/кг.
Як розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, ціни зросли через те, що в інших країнах коренеплід теж вродив. Але, за прогнозами фахівця, ситуація зміниться.
"Зараз морква на вагу золота. ... Але в липні ми побачимо зниження ціни", – вважає Дорошенко.
Експерт пояснює: в Україну скоро завезуть польську моркву, тому ціни впадуть.
Нагадаємо, в Україні подорожчала не тільки морква. За рік ціни на продукти так званого "борщового набору" зросли майже на третину. В цілому чотирилітрова каструля борщу тепер коштує не менше 100 гривень.
Втім, за даними Державної служби статистики, в травні ціни на продукти споживчого кошика в Україні знизилися. Найсильніше подешевшали яйця, які втратили 10% вартості – 24,17 грн за десяток у травні проти 26,65 грн в квітні.