В одному із сіл Луцького району Волинської області 12-річна дитина захворіла на ботулізм. Постраждалого доставили на лікування в обласну інфекційну лікарню. Захворювання пов'язують з вживанням в їжу м'ясної консерви домашнього приготування.
В даний час фахівці лабораторного центру з'ясовують причини та шляхи передачі захворювання.
"Повторно нагадуємо про небезпеку вживання консервованої продукції домашнього приготування – м'ясних, рибних і овочевих консервів. Не слід вживати також консерви невідомого походження, з деформованими або "роздутими" кришками", – інформує Волинський обласний лабораторний центр.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
За інформацією медиків, збудник хвороби, ботулотоксин, чутливий до впливу високих температур, тому консервовану продукцію перед вживанням необхідно піддавати термічній обробці: прокип'ятити, протушити або прожарити.
У разі появи перших симптомів хвороби – нудоти, блювоти, болю в області живота, необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.
Нагадаємо, нещодавно у Львові в медустанови з отруєнням копченою рибою потрапили 69 осіб. "Делікатес" вони придбали 21 вересня в одному з торгових кіосків на ринку "Привокзальний" у Львові. Як виявилося, скумбрію коптили в брудному гаражі і продавали без документів. Після численних аналізів в скумбрії виявили сальмонелу. Жінці, яка продавала рибу, загрожує до восьми років в'язниці.