На Закарпатті збирають вже четвертий врожай екзотичних грибів

6 жовтня 2019, 03:56

Шиїтаке в Україні вирощують лише кілька ферм

Екзотична грибна ферма. На Закарпатті збирають вже четвертий урожай шиїтаке. Це деревний гриб, який традиційно зростає в Азії, його називають там імператорським за лікувальні властивості. В Україні його вирощують лише кілька ферм, і попит на нього зростає.

"Подрібнюють деревину для приготування субстрату для вирощування гриба шиїтаке", – розповідає Андрій Равліковський, технолог грибоферми.

Реклама

Це перший етап виробництва. Потім в тирсу додають тільки природні компоненти: висівки, кукурудзу, крупу і насіння соняшнику. У такому субстраті і вирощують гриби. На Далекому Сході шиїтаке росте прямо на деревах. За концентрований вміст вітамінів, мікро- і макро- елементів його назвали імператорським.

"Він широко використовується в фармації, як лікувальний засіб або просто як харчова добавка для тих, у кого є захворювання шлунково-кишкового тракту, серцево-судинні. Також є сполуки, які використовують для ліків, профілактики протиракових захворювань", – продовжує технолог.

Шиїтаке в Украні вирощують лише кілька ферм. Тому що гриб дуже чутливий до будь-яких температурних змін. Щоб отримати перший урожай на цій фермі в Закарпатті, знадобилося майже два роки.

"Великі споживачі даного виду продукту знаходяться в Європі якраз: в Східній, в Західній Європі – Голландія, Німеччина, Бельгія. Крім того, ми цілеспрямовано рухаємось на ринок Близького Сходу", – говорить Артур Пивоварник, директор грибоферми

Приміщення, в яких, власне, і росте гриб – повністю стерильні. Доступ до них має тільки персонал. Щоб зібрати урожай шиїтаке, потрібно мінімум 4 місяці.

"Сам гриб – ідеальна кругла шапочка, характерний коричневий колір. Тексутрованість вкрапленнями білого – це вважається ідеалом. Розмір шапочки відповідає навіть японським стандартам – 4-5 см в діаметрі", – говорить технолог.

Готувати шиїтаке можна, як і звичайні гриби. Найпростіший спосіб – посмажити в олії з цибулею. На фермі запевняють: можна їсти навіть сирими, але не зловживати.

Реклама

В Україні закарпатські шиїтаке купують в основному ресторани. Кілограм свіжих грибів коштує від ста шістдесяти до ста дев'яноста гривень, сушених – тисячу чотириста.

Нагадаємо, раніше рідкісні білі трюфелі випадково знайшли у лісах Вінниччини. Мало хто з місцевих жителів їх збирає: одні їх просто не знають, інші – плутають з отруйними.

А на незвичайну знахідку в центрі Києва натрапив один з жителів столиці: на перетині вул. Грушевського і Музейного провулка поруч з Національним художнім музеєм виросла ціла сімейка грибів, схожих на їстівні гливи. Більше десятка грибів розмістилися на зеленій зоні навколо старого пенька.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти