Україна нарощує імпорт свинини, оскільки в країні занадто висока собівартість вирощування свиней. Більшість вітчизняних свинарів не можуть заробляти реальні гроші, розповів генеральний директор ТОВ "Центр підвищення ефективності в тваринництві" Микола Бабенко, передає УНН.
"1-1,1 євро за 1 кг живої ваги в Європі проти 1,4-1,6 євро в Україні. Різниця в 40-60% може найближчими роками призвести до втрати ринкових позицій 2/3 промислових свинокомплексів", - вважає Бабенко.
Експерт впевнений, що здешевити собівартість вирощування свиней можна шляхом переходу на альтернативні інгредієнти кормів. Йдеться про спиртову барду – відходи від виробництва спирту, рідкі корми – і сою поглибленої гідротермічної обробки, яка дає набагато більше енергії поголів'ю, ніж звичайний "сухий" комбікорм, пояснив він.
Раніше вже повідомлялося, що українські аграрії вважають свинарство невигідним – на вирощування однієї тварини потрібно кілька років, а прибуток ледве покриває витрати.
Нагадаємо, щороку в Україні скорочується виробництво свинини: в 2018 році було вироблено 200 тис. тонн цього виду м'яса, що на 9,3% менше, ніж в 2017 році. Якщо розглядати це в річному вимірі, грудень 2017-го до грудня минулого року, то виробництво свинини впало на 11,7%.
При цьому експерти вважають, що в України є всі шанси стати світовими лідером з виробництва свинини, адже перед сучасним свинарством стоїть завдання нагодувати населення планети, кількість якого зростає, а також заповнити прогалини у виробництві.