Український бутерброд із салом за рік подорожчав на 10%. Про це повідомив гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
"У січні 2018 року для приготування 8-10 українських салбургерів, тобто грінок з салом, ми витрачали 33,3 грн, а через рік – 36,6 грн. А це на 10% дорожче", – написав він на своїй сторінці в Facebook.
Експерт також вказав, на скільки подорожчав кожен з продуктів:
- житній хліб (500 г): січень 2018 року – 7,7 грн, січень 2019-го – 9,3 грн (+ 21%);
- сало (250 г): січень -2018 – 18 грн, січень-2019 – 19,2 грн (+ 6%);
- соняшникова олія (100 мл): січень-2018 – 3,4 грн, січень-2019 – 3,5 грн (+ 3%);
- часник (30 г): січень -2018 – 1,8 грн, січень-2019 – 1,7 грн (+ 5%);
- кріп (20 г): січень -2018 – 2,4 грн, січень-2019 – 2,9 грн (+ 21%).
Раніше Дорошенко повідомив про подорожчання борщу зі свининою в Україні за рік. За його словами, вартість зросла на 14,9 грн, або на 16%. У січні 2018 року борщ з м'ясом коштував 89,9 грн, а рік по тому – 104,8 грн.
Експерт також повідомляв, що в січні 2019 року 88% соціального асортименту продуктів в Україні подорожчали в порівнянні з попереднім місяцем. Найбільше зросли в ціні капуста, картопля, буряк, цибуля і пшоно.
За його словами, найвищі ціни на соціальні продукти харчування – в Києві, а найнижчі – у Тернопільській області: