![](https://cdn.segodnya.ua/i/image_728x410/media/image/62c/bdc/749/62cbdc7493872.png.webp)
![](https://cdn.segodnya.ua/i/image_728x410/media/image/618/d3b/6cb/618d3b6cb2950.jpg.webp)
Чому і наскільки дорожчають продукти
Експерти, які були опитані "Сегодня", називають кілька причин стрімкого зростання цін на продовольство:
- Ринок реагує на подорожчання енергоносіїв, оскільки витрати на тепло та електроенергію у виробництві продуктів дуже високі.
- Впливає експорт продовольства до Євросоюзу та інших країн: виробникам вигідніше везти товар туди, оскільки там ціни вищі. Тому ціни на внутрішньому ринку потихеньку зростають, "вирівнюючись" із зарубіжними.
- Дорожчує сировина – через традиційно низькі закупівельні ціни та високу собівартість агрофірмам і фермерам невигідно займатися окремими напрямками. Особливо це стосується тваринництва, наприклад, поголів'я великої рогатої худоби скорочується. Тому, наприклад, дорожчають сир, молоко, телятина, яловичина.
Докладно аналізуємо, як ринок розвиватиметься далі і коли зупиниться подорожчання.