В Україні триває зростання цін на товари і послуги. З продуктів за підсумками січня 2018 року в Україні найбільше зросли ціни на сало. Про це повідомив аграрний експерт, директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Спеціаліст назвав ТОП-5 найбільш подорожчали продуктів, як в гривнях, так і в процентах.
У гривневому еквіваленті перша п'ятірка виглядає наступним чином:
- Сало.
- Яловичина.
- Куряче філе.
- Тушка курки.
- Яйця.
"У грошах найбільше подорожчало сало – на 3,5 грн/кг, або до 110 грн/кг, – підрахував Дорошенко. – Далі йдуть яловичина – на 2,8 грн/кг (до 117 грн), філе курки – на 2 грн (до 91,5 грн/кг), далі яйця і тушка курки (+1 грн за десяток або кіло)".
В "процентному" рейтингу найбільше подорожчали продуктів лідери інші:
- Капуста.
- Буряк.
- Морква.
- Картопля.
- Пшоно.
"Лідером є капуста з 14%. Її середня ціна становить майже 5 грн/кг. Буряк виросла в ціні на 13%, її середня ціна в Україні становить 7 грн/кг. Третє, четверте і п'яте місце теж розділили овочі з "борщового набору" – моркву і картоплю, а також пшоно, які подорожчали на 7%. Тепер середня ціна моркви – 7,2 грн, картоплі – 6,4 грн, а пшона – 16 грн/кг", – зазначив Дорошенко.
Дорошенко обіцяє зростання цін в лютому на вершкове масло, борошно і цукор – від 0,5 до 1 грн/кг.
Детальніше читайте на сайті "Сегодня" в матеріалі "Ціни ростуть: де товари дешевше".