Україна за підсумками 2018 року імпортувала 100 тис. тонн дешевої свинини. Про це заявила глава Асоціації тваринників України (АЖУ) Ірина Паламар, пославшись на дані Державної фіскальної служби, повідомляє прес-служба Асоціації.
Вона розповіла про складне становище, в якому опинилася галузь свинарства.
"З кінця минулого року спостерігається падіння цін на свиней забійних кондицій, до рівня собівартості – 37 гривень за кг. Це означає, що українські виробники працюють у збиток, в кращому разі в нуль", – зазначила Паламар.
Зі слів глави АЖУ, господарства неофіційно скаржаться на іноземну свинину, яка потрапляє до України "сірим" імпортом.
"Нібито є багато пропозицій придбати "сіру" свинину дешево. Є й великі обсяги офіційного імпорту дешевої м'ясної продукції – пересорту, свинячих обрізів, субпродуктів зі свинини і сала", – додала вона.
Раніше Державна служба статистики повідомила, що щорічно в Україні скорочується виробництво свинини: 2018 року було вироблено 200 тис. тонн цього виду м'яса, що на 9,3% менше, ніж 2017 року. Якщо розглядати це в річному вимірі, грудень 2017-го до грудня минулого року, то виробництво свинини впало на 11,7%.
Водночас експерти вважають, що в України є всі шанси стати світовим лідером з виробництва свинини, адже перед сучасним свинарством стоїть завдання нагодувати зростаюче населення планети, а також заповнити прогалини у виробництві.
У січні експерти анонсували зростання цін на м'ясо: